Hlavní obsah

Vánoční úklid za pár minut? Hravě!

Foto: Thinkstock

Vánoční úklid zvládnete hravě!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byly to krásné plány. Vytiskli jste si náš návod, jak letos zvládnout vánoční úklid v pohodě, ale vždy do toho přišlo něco důležitějšího. Najednou do Štědrého dne zbývají jen hodiny a vy jste s gruntováním ani nezačali. Ale nezoufejte, máme pro vás tipy, jak vše ještě zvládnout. Potřebujete na to jen minuty!

Článek

Pravidlo jedna pro rychlý úklid zní: zahrajte si na návštěvu a podívejte se na byt jejíma očima. A všímejte si, co je tady divného. Pokud tyto „vady“ na kráse vašeho bytu odstraníte, Vánoce mohou začít.

Vše dejte do skříní

Úklid začněte schováváním. „Nejprve bych doporučila uklidit hlavně věci, které působí rušivým dojmem a jsou hned vidět. Tedy poskládejte a odneste oblečení, které se vám kupí na věšáku v zádveří, to samé platí pro koupelnu. Zandejte koš s prádlem, které máte už měsíc připravené na žehlení. Dále pak vyneste staré papíry a noviny, co už měsíc skladujete, to samé platí o plastových lahvích připravených na třídění,“ popisuje Hana Šináglová z firmy Pohodlnější život.

Pokud máte pocit, že se vám už do skříní a zásuvek nic nevejde, velkou službu zde udělají i různé koše, krabice a boxy na ukládání věcí. Kupí se vám na stole neroztříděné doklady a pošta? Když je nebudete nechávat volně ležet a zavřete do krabice, hned vám to bude méně vadit. Stejně tak povalující se hračky v dětském pokoji dejte do krabic a košů, prostor hned bude vypadat lépe. Tím si připravíte byt na „rychlou“ jízdu s hadrem.

Prach, který nevadil doteď, neřešte

Stejné pravidlo platí pro stírání prachu a leštění nábytku či zrcadel. „I tady bych doporučila zaměřit se jen na ta místa a povrchy, které jsou vidět. Prach na skříních nechte být, pokud nevadil doteď, tak tam přes Vánoce také vydrží. U nábytku utřete prach na viditelných místech zhruba do výše očí,“ doporučuje Hana Šináglová. Nezapomínejte na zrcadla a televize, audiotechniku a další přístroje, které prach obzvlášť přitahují.

Když půjdete od vstupních dveří, nezapomeňte:

  • přeleštit zrcadlo v zádveří
  • v koupelně také vyleštěte zrcadlo, umyjte toaletu a suchým ručníkem přeleštěte umyvadlo a baterii
  • v kuchyni přeleštěte dvířka linky, setřete pracovní desku, vyleštěte baterii a dejte čistý ubrus
  • v obýváku vyleštěte stolek a dvířka nábytku, narovnejte polštáře na pohovce
  • setřete prach na televizi, počítači a vůbec audiovizuální technice, která je obzvlášť přitahuje
  • koberce jen přeluxujte a nechejte, jak jsou – různé babské rady, jako rozsypat po něm jedlou sodu, nechat čtvrt hodiny působit, a pak vyluxovat podle Hany Šináglové pomáhají jen krátkodobě, navíc zde může vzniknout chemická reakce a pak i fleky, které jsou odstranitelné běžně pouze vodou, se stávají neodstranitelnými
Foto: Thinkstock

Podlahu jen zlehka přejeďteFoto: Thinkstock

Naopak zcela zapomeňte na okna, počkejte, až bude lepší počasí. Stejně by byla teď, kdy často sněží nebo padá sníh s deštěm, špinavá. Je také zbytečné dělat velký úklid v dětském pokoji, děti budou mít prázdniny a brzo ho uvedou do „původního stavu“, nebo ložnice, kam návštěvy stejně nechodí.

Že opravdu nemáte čas ani na to? Tak – jak jste mnozí správně připomínali v diskusi – nezapomeňte, že se Ježíšek narodil ve chlívě. A vytvořte mu u vás aspoň domáckou atmosféru. O tu jde přece nejvíc!

Související témata:

Načítám