Hlavní obsah

Varná deska vs. sporák? Co je lepší?

Foto: shutterstock.com

Předností plynu je snadná regulaceFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaření, vaření, vaření. Ale na čem? Je lepší varná deska, nebo sporák? Elektřina, nebo plyn? Co si vlastně do kuchyně pořídit?

Článek

Samostatná varná deska s troubou umístěná kamsi do výšky mezi oči a pas je výbornou volbou, nicméně v kuchyni, kde pro ni není místo, bohužel nemusí najít uplatnění.V případě rozhodování před rekonstrukcí bytu nebo domu přijde vhod informace, že elektrický sporák i samostatné spotřebiče mají shodný příkon (dnes již 400 W).

Češi jsou električtí

Když ale dojde na „lámání chleba“, špatně se rozhoduje, jestli zvolit plyn, nebo raději elektřinu. Hygienik má jasno: V panelovém bytě se musí plynový sporák vyměnit za elektrický kvůli oxidu uhličitému. Zní to rozumně, jenže vysvětlete to nějaké starší paní, která je na plyn zvyklá! Proč? Snadná manipulace a regulace, rychlé reagování a výhřevnost. Nicméně současné domácnosti volí spíše elektřinu, pro plyn se rozhodne zhruba každý desátý člověk, popisuje Alena Řezníčková ve své knize Moderní kuchyně.

Varné desky se dělí na plynové a elektrické, z toho elektrické se dále rozdělují na ty s litinovými plotnami, sklokeramické a indukční. (I plynové mohou být sklokeramické, neboť záleží na umístění hořáků.) Ty nové se většinou pyšní elektrickým jiskrovým zapalováním nebo litinovým kroužkem na wok-hořák, aby bylo možné vařit na čínské pánvi. Jednotlivé typy se od sebe liší především způsobem ohřevu. Plotýnky jsou vybaveny halogenovými trubicemi nebo tělesy s maximálním výkonem (HiLight).

Foto: shutterstock.com

Elektrické desky se lépe ošetřujíFoto: shutterstock.com

Plotýnka se vypne sama

U sklokeramických desek (hlavně těch novějších) je skvělé, že jejich přizpůsobivost nezná hranic. Malý hrnec? Velký kastrol? Není problém, s každou linií, tvarem i velikostí se vyrovnají. Některé šetří energii tím, že se samy zapínají, když se hrnec postaví na varnou zónu, a po skončení vaření se zase vypnou. Regulace maximální doby provozu je taktéž užitečná schopnost. Zapomene-li se plotýnka vypnout, automatika se o to postará v čase, který závisí na stupni teploty. To znamená, že když se naposledy vařilo na nejnižší stupeň, bude plotýnka hřát „naprázdno“ pár hodin, při nejvyšším žáru je to otázka hodiny.

Choulostivé desky potřebují péči

Zde je právě jeden výrazný rozdíl mezi elektřinou a plynem, neboť u druhého jmenovaného si o samovolném vypnutí můžeme nechat pouze zdát. Nevýhodou u elektřiny je (možná) náročnější údržba, neboť cokoliv se na sklokeramickou desku dostane, musí okamžitě zmizet. Dno hrnce by mělo být čisté, aby desku nepoškodilo, každá kapka znamená hrozbu naprasknutí. Samozřejmostí je používání speciálních čisticích přípravků, které jsou schopny zajistit i ochrannou vrstvu proti poškrábání desky.

Pokud máte možnost do kuchyně investovat více peněžních prostředků, vyplatí se zvolit indukční desku, která vyniká poloviční spotřebou oproti ostatním kolegyním, ale také hrnec zahřívá pouze zbytkovým teplem. Cílený ohřev zajistí lepší chuť a šťavnatost potravin a ubere pokrmu na škodlivých látkách, neboť teplo se smaženému pokrmu optimálně přizpůsobí. Cena však šplhá do desetitisíců korun.

Při výběru varných desek a sporáků platí, že šetření při nákupu zpravidla znamená vyšší výdaje za plného provozu. Je tedy dobré si předem dobře promyslet, zda dáme přednost kvalitě nebo rozumné ceně, která se do budoucna může „vymstít“.

Reklama

Související témata:
Varna

Načítám