Hlavní obsah

Vařte a pečte přímo na jídelním stole! Co zvládnete společně s návštěvou?

Foto: Amazon

Užijte si spoustu zábavy při společném vaření u jednoho stoluFoto: Amazon

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Labužnická show nebo rodinná pohoda, výhody společného stolování jsou známé od nepaměti. Dnes si zaostříme na pomocníky, díky nimž nebudete muset vstát od stolu.

Článek

I když vaření u stolu není žádným výstřelkem moderní doby, přesto si ho právě díky technickým vymoženostem nyní můžete maximálně užívat. Tak tedy nanoste na stůl všechny potřebné suroviny, zavolejte rodinu či přátele, a pak už se jen nenuceně bavte, vařte a debužírujte.

Šťavnatá masíčka

Stýská se vám po letním grilování? Opravdoví gurmeti vědí, že grilovat se dá i doma na stole. Celá jedna rodina grilů je k tomuto účelu přímo určena. Svojí velikostí, vahou a snadným ovládáním jsou vhodné k umístění na klasický jídelní stůl.

Můžete si vybrat gril s rovnou nepřilnavou deskou nebo tradiční mřížkou. Často bývají kombinovány přímo v jednom spotřebiči a upraveny pro odvádění šťávy a její zachytávání. Na těchto grilech můžete připravovat také oblíbenou zeleninu, houby anebo uzeniny.

Alternativou je raclette gril. Na první pohled vypadá jako běžný stolní gril. Skládá se ale z horní desky zhotovené z lávového kamene a spodního patra s prostorem pro vkládání maličkých pánviček na zapékání.

Vrchní deska je určena pro grilování masa, brambor či zeleniny, v pánvičkách se rozpéká pikantní sýr, kterým před servírováním grilované pokrmy překryjete, nebo cokoli jiného, skvěle na nich připravíte třeba volská oka.

Foto: Bonami

Sada na grilování Master Hot Stone, díky kvalitním materiálům a technologii si nezadá s klasickými venkovními grily. Cena je 1379 KčFoto: Bonami

Foto: ECG

Stolní gril RG 520 má grilovací desku z přírodního kamene a 8 pánviček s nepřilnavým povrchem k přípravě raclette. Cena je 998 KčFoto: ECG

Foto: Gorenje

Jednoduchý, ale výkonný stolní gril pro menší společnost GG 1200 E stojí 4999 KčFoto: Gorenje

Foto: Jata

Stolní gril GR 559 má ručně vyrobenou grilovací terracotovou desku. Nepřilnavý povrch je odolný vůči poškození nožem. Cena je 1922 KčFoto: Jata

Voňavé sýrové fondue

Podstatu každého setu na fondue tvoří masivní nádoba. Na sýrové fondue je vhodná keramická, pro fondue s olejem nebo vývarem se pak víc hodí nerezová či litinová.

Důležité je, aby kotlík byl nepřetržitě zahříván, vařiče mohou být elektrické nebo lihové. Lihové vařiče jsou oblíbené pro snadnější manipulaci a absenci přívodního kabelu, elektrické po schopnost průběžného regulování nastavené teploty.

Nejoblíbenější jsou fondue sýrové, méně známá je takzvaná varianta burgundská. Její podstatu netvoří sýr, ale rozpálený olej. V něm se frituje na malé kousky pokrájené libové maso, zelenina nebo houby. Tyto propečené kousky se potom dochucují různými omáčkami a dresinky.

Čínské fondue jsou v podstatě jen žhavým vývarem, do kterého nasypete kousky masa, zeleniny nebo ryb a průběžně během večera je konzumujete. Na závěr máte luxusní silnou polévku.

Součástí každého setu na fondue jsou, většinou barevně rozlišené, dlouhé napichovací vidličky. Na ně se nabodávají kousky chleba nebo šunky, případně maso.

Foto: Potten&Pannen

Set na sýrové fondue Emile Henry obsahuje keramický kotlík, hořák, stojánek a 6 vidliček. Cena je 2585 KčFoto: Potten&Pannen

Foto: Tescoma

Fondue Siesta pro šest osob je vynikající pro přípravu a stylové podávání masového, sýrového i čokoládového fondue. Má nerezovou a keramickou nádobu, menší mističky a sadu napichovátek. Cena je 2499 KčFoto: Tescoma

Foto: Ikea

Fondue sada Senior, litinový hrnec lze předehřát na všech typech varných desek. Cena je 799 KčFoto: Ikea

Foto: Rommelsbacher

Elegantní fondue set je možné použít pro maso, sýry i čokoládu. Litinový kotlík má gumovou rukojeť a elektrické ohřívání. Cena je 2499 KčFoto: Rommelsbacher

Čokoládě nejde odolat

Skvělou alternativou, která se vyčlenila z rodiny fondue, jsou čokoládové fontánky a kotlíky. Kdo jednou okusil lahodnou chuť hořké čokolády v kontrastu se svěžím sladkým ovocem, jistě ví, o čem je řeč. K tavení čokolády v kotlíku vám většinou postačí plamének čajové svíčky.

Dnes tolik populární a vizuálně atraktivní fontánky jsou vybavené motorkem a jemným zahříváním. Fontánky pro domácí použití nejsou poháněné čerpadlem, dopravu čokolády zajišťuje plastový, případně nerezový šnek.

Důležitý je i faktor výšky vaší fontánky, nejenže větší je dominantnější a spíš zaujme, ale je i praktičtější. Ve fontáně s kaskádou vysokou jen 10 až 15 cm se kousky ovoce namáčejí obtížněji než v kaskádě 20 až 30 cm vysoké.

Kromě téměř všech druhů ovoce můžete do čokolády namáčet nadýchané marshmallow nebo speciální měkké cukrovinky s příchutí oříšků, vanilky či kokosu.

Foto: Guzzanti

Stylová čokoládová fontána FC 250 v exkluzivním retro provedení. Cena je 1880 KčFoto: Guzzanti

Foto: Beper

Fontánu na čokoládu Beper užijete při nejedné rodinné oslavě. Funkce nahřívání čokolády a vlastní chod fontánky lze spustit nezávisle. Cena je 1179 KčFoto: Beper

Foto: Bonami

Na foto (zleva): Fondue set na čokoládu a na svařené víno, na dřevěný podstavec jednoduše nasadíte skleněnou nádobu nebo karafu. Cena fondue je 599 Kč, set na víno stojí 1099 KčFoto: Bonami

Foto: Potten&pannen

Pro soukromé mlsání je tu set Tapas na přípravu sýrového i čokoládového fondue. Cena je 1119 KčFoto: Potten&pannen

Ke snídani i k večeři

Někteří další pomocníci vám spíš jen zpříjemní rychlé stolování. Například topinkovače nebo vaflovače. Tyto malé kompaktní spotřebiče v podstatě můžete také postavit na stůl a během snídaně je pohodlně obsluhovat.

Všechny značkové spotřebiče nabízejí vesměs stejný komfort obsluhy i dostatek potřebných funkcí, a tak bude zřejmě hlavním kritériem pro výběr vzhled přístroje, respektive jeho vnějšího pláště. Ten může být kovový nebo plastový moderní či retro, můžete ho dokonce barevně sladit s ostatními doplňky. Důležité ale je hledisko bezpečnostní. Plášť by měl disponovat dostatečnou tepelnou izolací, neměly by scházet protiskluzné prvky a možnost navinování přívodního kabelu.

Foto: Electrolux

Topinkovač s dvěma XL otvory z Expressionist Collection má funkci rozmrazování, elektronickou regulaci a displej s ukazatelem nastavení. Cena je 2199 KčFoto: Electrolux

Foto: Graef

Nerezový vaflovač Graef WA 80 se šesti pečicími úrovněmi připraví ty nejlepší vafle. Pečicí desky jsou nepřilnavé. Cena 2990 KčFoto: Graef

Foto: Tchibo

Něco pro vaše děti. V troubě na plechu Greblon B1 s nepřilnavým povrchem připravíte dortová lízátka, která můžete poté u stolu společně lákavě ozdobit. Cena je 229 KčFoto: Tchibo

Jak se stoluje u vás?

Reklama

Načítám