Článek
I když vaření u stolu není žádným výstřelkem moderní doby, přesto si ho právě díky technickým vymoženostem nyní můžete maximálně užívat. Tak tedy nanoste na stůl všechny potřebné suroviny, zavolejte rodinu či přátele, a pak už se jen nenuceně bavte, vařte a debužírujte.
Šťavnatá masíčka
Stýská se vám po letním grilování? Opravdoví gurmeti vědí, že grilovat se dá i doma na stole. Celá jedna rodina grilů je k tomuto účelu přímo určena. Svojí velikostí, vahou a snadným ovládáním jsou vhodné k umístění na klasický jídelní stůl.
Můžete si vybrat gril s rovnou nepřilnavou deskou nebo tradiční mřížkou. Často bývají kombinovány přímo v jednom spotřebiči a upraveny pro odvádění šťávy a její zachytávání. Na těchto grilech můžete připravovat také oblíbenou zeleninu, houby anebo uzeniny.
Alternativou je raclette gril. Na první pohled vypadá jako běžný stolní gril. Skládá se ale z horní desky zhotovené z lávového kamene a spodního patra s prostorem pro vkládání maličkých pánviček na zapékání.
Vrchní deska je určena pro grilování masa, brambor či zeleniny, v pánvičkách se rozpéká pikantní sýr, kterým před servírováním grilované pokrmy překryjete, nebo cokoli jiného, skvěle na nich připravíte třeba volská oka.
Voňavé sýrové fondue
Podstatu každého setu na fondue tvoří masivní nádoba. Na sýrové fondue je vhodná keramická, pro fondue s olejem nebo vývarem se pak víc hodí nerezová či litinová.
Důležité je, aby kotlík byl nepřetržitě zahříván, vařiče mohou být elektrické nebo lihové. Lihové vařiče jsou oblíbené pro snadnější manipulaci a absenci přívodního kabelu, elektrické po schopnost průběžného regulování nastavené teploty.
Nejoblíbenější jsou fondue sýrové, méně známá je takzvaná varianta burgundská. Její podstatu netvoří sýr, ale rozpálený olej. V něm se frituje na malé kousky pokrájené libové maso, zelenina nebo houby. Tyto propečené kousky se potom dochucují různými omáčkami a dresinky.
Čínské fondue jsou v podstatě jen žhavým vývarem, do kterého nasypete kousky masa, zeleniny nebo ryb a průběžně během večera je konzumujete. Na závěr máte luxusní silnou polévku.
Součástí každého setu na fondue jsou, většinou barevně rozlišené, dlouhé napichovací vidličky. Na ně se nabodávají kousky chleba nebo šunky, případně maso.
Čokoládě nejde odolat
Skvělou alternativou, která se vyčlenila z rodiny fondue, jsou čokoládové fontánky a kotlíky. Kdo jednou okusil lahodnou chuť hořké čokolády v kontrastu se svěžím sladkým ovocem, jistě ví, o čem je řeč. K tavení čokolády v kotlíku vám většinou postačí plamének čajové svíčky.
Dnes tolik populární a vizuálně atraktivní fontánky jsou vybavené motorkem a jemným zahříváním. Fontánky pro domácí použití nejsou poháněné čerpadlem, dopravu čokolády zajišťuje plastový, případně nerezový šnek.
Důležitý je i faktor výšky vaší fontánky, nejenže větší je dominantnější a spíš zaujme, ale je i praktičtější. Ve fontáně s kaskádou vysokou jen 10 až 15 cm se kousky ovoce namáčejí obtížněji než v kaskádě 20 až 30 cm vysoké.
Kromě téměř všech druhů ovoce můžete do čokolády namáčet nadýchané marshmallow nebo speciální měkké cukrovinky s příchutí oříšků, vanilky či kokosu.
Ke snídani i k večeři
Někteří další pomocníci vám spíš jen zpříjemní rychlé stolování. Například topinkovače nebo vaflovače. Tyto malé kompaktní spotřebiče v podstatě můžete také postavit na stůl a během snídaně je pohodlně obsluhovat.
Všechny značkové spotřebiče nabízejí vesměs stejný komfort obsluhy i dostatek potřebných funkcí, a tak bude zřejmě hlavním kritériem pro výběr vzhled přístroje, respektive jeho vnějšího pláště. Ten může být kovový nebo plastový moderní či retro, můžete ho dokonce barevně sladit s ostatními doplňky. Důležité ale je hledisko bezpečnostní. Plášť by měl disponovat dostatečnou tepelnou izolací, neměly by scházet protiskluzné prvky a možnost navinování přívodního kabelu.
Jak se stoluje u vás?