Hlavní obsah

Vaše kůže v zimě: Co ji trápí a jak se s tím vypořádat?

Foto: Thinkstock

Zima umí být poetická, a jak je vidět, někomu i sluší. Bohužel víc je těch, kterým přivodí nebo zhorší zdravotní potížeFoto: Thinkstock

Reklama

Myslíte si, že je vaše pokožka v zimě v bezpečí, protože je skoro pořád přikrytá? Tak to je bohužel omyl. Střídání teplot jí nesvědčí, hrozí zapaření i zhoršení kožních nemocí. Přečtěte si víc!

Článek

Dobře vysoušet, chránit před chladem, mazat výživnými krémy. A často měnit ponožky. To jsou asi nejdůležitější zásady zimní péče o pokožku.

Svědění? Kopřivka? Může jít o alergii na zimu

Alergií na chlad trpí odhadem pět lidí ze sta, častěji ženy než muži. Může se projevovat různými způsoby, od „pouhého“ zarudnutí a svědění pokožky přes vyrážku až k otokům nebo popraskání kůže. K potížím dochází při pobytu na chladném vzduchu, případně při přechodu z tepla do zimy či naopak. Postižené bývají nechráněné části těla, tedy hlavně obličej a ruce.

Co s tím:Objednejte se k alergologovi, který vám provede chladový test – vystaví vaši pokožku chladné vodě nebo ledu ve zkumavce. Pokud se diagnóza potvrdí, pravděpodobně vám předepíše antihistaminika a doporučí dobře si chránit nezakrytá místa oblečením a krémy.

Foto: Thinkstock

Úporné svědění může mít spoustu příčin. Projevuje-li se na místech, která se dostávají do kontaktu se studeným venkovním vzduchem, je třeba uvažovat i o možnosti alergie na chladFoto: Thinkstock

Plísně nohou: i v zimě se jim daří!

Obvykle se o nich píše v létě, v souvislosti s koupališti a chozením naboso. To ale neznamená, že by v chladných měsících nehrozily. Do bazénů a saun chodíte přece i v zimě! To, že máte nohy celý den zavřené ve vysokých botách, pochopitelně znamená pro plísně další bod.

„Mykóza na nohou začíná obvykle v meziprstích, nejčastěji mezi 4. a 5. prstem. Projevuje se svěděním, tvorbou šupin a někdy i trhlin. Postupně se šíří na chodidla a na nehtové ploténky,“ popisuje počáteční stadium onemocnění docentka Ivana Kuklová z Dermatovenerologické kliniky VFN v Praze.

Co s tím: Hlavní je mít nohy vždycky v suchu. Používejte deodorační pudry, a pokud je to možné, v práci se přezouvejte. Pokud musíte být ve stejných botách celý den, vezměte si s sebou náhradní ponožky a ve vhodné chvilce je vyměňte. „Preventivně lze doporučit i použití volně dostupných antimykotik,“ doporučuje Ivana Kuklová.

Foto: Archiv firem

Pomocníci z lékárny? Tady jsou! Na foto (zleva): Rakytníkové vyživující tělové mléko Weleda 200 ml podá pomocnou ruku suché pokožce, Neutrogena krém na suché ruce 75 ml zabere i na popraskanou kůži a krém Lipobase Repair 30 g zase dodává tělu tukové látky, díky kterým je pokožka znovu pružná a měkkáFoto: Archiv firem

Pozor na omrzliny, nebolí!

Nemusíte kvůli nim jezdit do velehor. K omrzlinám můžete přijít i na zastávce autobusu – stačí, aby byla dost zima, vlhko a větrno. Nejohroženější jsou nezakrytá místa a periferní části těla, jako jsou prsty u rukou, nohou nebo uši. Co přesně se s omrzlou kůží děje? Chladem se stáhnou kapiláry (nejtenčí cévky), prokrvení je tudíž nedostatečné a kožní buňky mají málo kyslíku. Při omrzlinách vyššího stupně může dojít až k tomu, že se v tkáni začnou tvořit ledové krystalky, které ji potrhají.

Co s tím? Omrzlina nebolí, je to bílé, necitlivé místečko, které snadno přehlédnete. Když si jí všimnete, spěchejte do tepla. Omrzlé místo netřete sněhem, nestrkejte do horké vody ani nepokládejte na radiátor. Zahřívejte je pomalu, teplýma rukama nebo ponořením do vlažné (!) vody. A nelekněte se toho, když postižené místo po rozmrznutí zčervená a bude bolet jako čert.

Foto: Thinkstock

Kožní onemocnění jako lupénka nebo ekzém se v zimě většinou zhoršují. Ideální by bylo odjet na tři měsíce na jih, to je ale pro většinu lidí jen nesplnitelný senFoto: Thinkstock

Ekzém a lupénka: očekávejte zhoršení

Mlha, chlad a smog jsou důvody, proč se dermatitidy v zimních měsících většinou zhoršují. Dalším problémem jsou velké rozdíly teplot. „Ke zhoršení přispívá i to, jak se oblékáte. Protože jsou velké teplotní výkyvy, obvykle se ráno moc nabalíte. Jak se přes den oteplí, začnete se potit, a to je pro atopiky úplný jed. Nemluvě o tom, že je teplé oblečení obvykle víc na kůži a drsnější – a to kůži dráždí,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Eva Fialová.

Co s tím: Mazat, mazat, mazat – nejlépe speciálními přípravky pro atopiky, ať už volně prodejnými nebo na předpis. V nouzi ale dobrou službu udělá i mastný krém. Užitečnou náhražkou pobytu u moře, které lidem s dermatitidou prospívá, může být i pobyt v solné jeskyni.

Také se už vaše kůže těší na jaro? A co vy?

Reklama

Načítám