Hlavní obsah

Ve hře byl i Redford aneb Adéla ještě nevečeřela slaví 40

Foto: Profimedia.cz

Detektiva Nicka Cartera hrál Michal Dočolomanský Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to neuvěřitelné, ale film „Adéla ještě nevečeřela“ slaví čtyřicet let od své premiéry. Ta se konala 1. srpna 1978. Humor filmu je sice nadčasový, ale jinak se změnila spousta věcí. Co se stalo s hlavními představiteli?

Článek

Věděli jste, že amerického detektiva Nicka Cartera měl hrát původně Robert Redford (81)? Ale když mu jeho agent spočítal, kolik by v přepočtu na dolary dostal, roli odmítl. Místo něj se v hlavní roli objevil slovenský herec Michal Dočolomanský. Redford je Redford, ale tímto výběrem tvůrci filmu rozhodně vedle nešlápli.

Chybu neudělali ani s dalšími herci, vzpomeňme rozkošnou Květu Fialovou nebo uhrančivého Miloše Kopeckého (mimochodem, víte, že většina herců z tohoto filmu už zemřela?). Pojďme si jejich životy připomenout.

Foto: Profimedia.cz

Kultovní film „Adéla ještě nevečeřela“ slaví 40. výročí. Zleva: Miloš Kopecký, Květa Fialová a Olga Schoberová Foto: Profimedia.cz

Michal Dočolomanský (†66): Nick Carter

Detektiv Nick Carter, který přiletěl do Prahy řešit zmizení pejska hraběnky Thunové, byl prostě elegán k pohledání. Ostatně stejně jako jeho představitel, slovenský herec Michal Dočolomanský, ze kterého ženy šílely. Jenže on nebyl k mání. Už během studií se zamiloval do Marty (74), kterou si po škole vzal. Měli spolu dvě děti, Michala (51) a Martu (48).

Jenže zdánlivě idylické manželství skončilo po dvaceti letech, a nikdo vlastně nevěděl proč. Spekulovalo se o hercově homosexuální orientaci, kterou ale nikdy nepřiznal. Nicméně posledních deset let svého života žil s televizním technikem Alexandrem Godem (52), kterému odkázal i svůj bratislavský byt a chalupu. Jeho přátelé později řekli, že jim Alexandra představil jako svého partnera. Slavný herec zemřel v šedesáti šesti letech na rakovinu plic. Po celý život byl silný kuřák.

Foto: Profimedia.cz

Po dvaceti letech manželství odešel Michal Dočolomanský od rodiny. Spekulovalo se o jeho homosexualitě. Byť pak žil až do své smrti s mužem, nikdy to veřejně nepřiznal Foto: Profimedia.cz

Květa Fialová (†88): Hraběnka Thunová

Květu Fialovou popisovali její kolegové jako éterickou bytost s koňskou dávkou optimismu, mohla by ho rozdávat. Ačkoliv úsměvy darovala na potkání, život k ní vždycky laskavý nebyl. Ve filmu ztvárnila hraběnku Thunovou, v jejímž domě došlo ke zmizení jednoho člena domácnosti. Role elegantních dam k ní šly dokonale, ale zatímco ve filmech si s muži zahrávala, v reálném životě to bylo jinak.

Květa Fialová si v sobě celý život nesla trauma z konce války, kdy ji znásilnili dva ruští vojáci. V tu chvíli už navždy získala nechuť nejen k sexu, ale i k mužům. Přesto se dvakrát vdala. Poprvé to bylo v jednadvaceti letech za dramaturga Jiřího Joska, od kterého pak odešla. Podruhé za režiséra Pavla Hášu (†80), s nímž byla až do jeho smrti v roce 2009. Měla s ním jedinou dceru Zuzanu (55).

Foto: Profimedia.cz

Květa Fialová se celý život vyrovnávala s traumatem z konce druhé světové války, to se projevilo i na jejích vztazích. Tvrdila, že nesnáší sport, politiku a sexFoto: Profimedia.cz

Miloš Kopecký (†73): Rupert von Kratzmar

Těžko byste hledali do role zloducha a ďábelského botanika lepšího herce než Miloše Kopeckého. Ale zatímco hrával v komediích i dramatech sarkastické drsňáky, ve skutečnosti měl narušenou psychiku a často mu nebylo vůbec do smíchu. Trpěl totiž hlubokými depresemi a maniodepresivní psychózou.

Nejvíce to odnášela poslední z jeho čtyř manželek, Jana Kopecká Křečková (74), kterou si bral v roce 1996. Kromě toho, že musela snášet výkyvy nálad, které s nemocí souvisí, také jí nezbylo, než se vyrovnat se zástupem jeho milenek, se kterými se její manžel nikdy netajil. Když ke stáří trpěl i dalšími chorobami, lékaři si při jeho léčbě pomalu rvali vlasy. Mluvili o něm jako o velice nezodpovědném pacientovi, který veškerou snahu bojkotoval.

Foto: Profimedia.cz

Život s Milošem Kopeckým zřejmě nebyl žádný med. Na kontě měl nespočet milenek, kterými se nikdy příliš netajilFoto: Profimedia.cz

Rudolf Hrušínský (†73): Komisař Ledvina

Ve filmu „Adéla ještě nevečeřela“ si zahrál také jeden z našich nejoblíbenějších herců, Rudolf Hrušínský. Svým typickým stylem dal charakter komisaři Ledvinovi, který pomáhá Nicku Carterovi s odhalením zločinu tím, že ho provází vyhlášenými pražskými podniky. Představitel Ledviny byl v osobním životě požitkář a mimo jiné propadl jedné velké vášni – rybaření.

Tu po něm zdědil i jeho starší syn, Rudolf mladší, který se taktéž věnuje herectví. Jeho mladší syn, Jan, sice posedávání u vody nepropadl, zato zdědil vášeň pro divadlo a v současné době vede Divadlo Na Jezerce, kde hrál i jeho otec.

Foto: Profimedia.cz

Kromě komediálních rolí zvládal i ty vážné, někdy až děsivé, jako ve „Spalovači mrtvol" (1969)Foto: Profimedia.cz

Naďa Konvalinková (67): Květuše Bočková

Sličnou Květušku, kterou chtěl lstivý Kratzmar prodat do jihoamerického nevěstince, hrála Naďa Konvalinková. A role jemných dívek ji provázely i nadále, ačkoliv ona sama musela mít ostré lokty. V dětství, po rozvodu rodičů, skončila na nějaký čas v dětském domově, než se jí ujala babička. A ani v dospělosti neměla to pravé rodinné zázemí, jak si ho většina z nás představuje.

Ačkoliv jí ho mnohé herečky rozmlouvaly, Naďa Konvalinková si v roce 1980 vzala Oldřicha Kaisera (63). Jenže ten měl problémy s alkoholem, na denním pořádku byly jeho všemožné společenské úlety, a tak v roce 2004 došla jeho ženě trpělivost a dala se s ním rozvést. Nikdy nad ním ale nezlomila hůl a dodnes s ním dobře vychází. Dokonce překousla i fakt, že má Oldřich Kaiser nemanželskou dceru.

Foto: Profimedia.cz

Naďa Konvalinková v mládí podlehla svodům Oldřicha Kaisera a byla s ním pětadvacet letFoto: Profimedia.cz

Máte rádi film „Adéla ještě nevečeřela“? Co se vám na něm nejvíc líbí?

Reklama

Načítám