Hlavní obsah

Ve věku 75 let zemřela Hana Maciuchová

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Ve věku 75 let zemřela 26. ledna herečka Hana Maciuchová. Anče z večerníčku Krkonošské pohádky a profesorka Miriam Hejlová ze seriálu Ulice. Diváci ji milovali, kolegové ji uznávali. Jaká byla a co jste o ní možná nevěděli?

Článek

Když se řekne Hana Maciuchová, někdo si vybaví elegantní krátký účes a výrazně nalíčené rty, jiný si vzpomene na některou z jejích rolí ve filmu, v televizi nebo v divadle, do kterých vždy dala vše, mnozí mají tuto dámu spojenou s noblesou, lidskostí a vřelostí.

Lásku k hraní zdědila po rodičích, kteří byli vášnivými divadelníky, a herectví se věnovala více než 50 let. Pocházela z Moravy a vždy se tam ráda vracela za rodinou. Na DAMU se dostala už na první pokus a začínala v legendárním Divadle Za branou. V roce 1971 přestoupila do Divadla na Vinohradech a její kolegové s láskou a slzou v oku vzpomínají, jaké bylo stát s ní na prknech, co znamenají svět.

Už si to bohužel nezopakují, protože Hana Maciuchová 26. ledna zemřela. Herečka Kateřina Brožová (52), která s ní sdílela šatnu, smutně uvedla, že je to obrovská ztráta a že se nyní Hana Maciuchová v nebi prochází se svým mužem, Jiřím Adamírou (†67).

Chodily jí žádosti o ruku, ano nikdy neřekla

První výraznější rolí byla rázná Anče v populárním večerníčku Krkonošské pohádky (1974–1984). Díky ní se dostala do povědomí diváků a zajistila si tím účinkování v mnoha seriálech a televizních filmech. Objevila se v Chalupářích (1975) nebo Nemocnici na kraji města (1977–1981) a jako lahůdková Olinka zářila v seriálu Žena za pultem (1977). Jako manželce záletného doktora Blažeje jí chodily rady od jiných žen, jak by měla zatočit s nevěrným manželem, jako Olince jí přišlo 41 žádostí o sňatek.

Ve skutečnosti byl jejím osudovým mužem o devatenáct let starší herec Jiří Adamíra (†67), se kterým žila 20 let. Jejich pouto přetrhla v roce 1993 hercova rakovina, které podlehl. Herečka prohlásila, že byl vždy její součástí a navždy bude. Ač matku hrála mnohokrát, sama se jí nikdy nestala a v jednom z rozhovorů řekla, že ji to sice velmi trápilo, ale nakonec tuto smutnou skutečnost přijala a vyrovnala se s ní.

Foto: Černá Pavla / CNC / Profimedia

Milé oči, elegantní účes a nalíčené rty. Tak si budou Hanu Maciuchovou pamatovat zřejmě všichniFoto: Černá Pavla / CNC / Profimedia

Pedagožkou v seriálu i v reálu

Nejvýraznější televizní rolí posledních let byla nepopiratelně Miriam Hejlová v nekonečném seriálu Ulice (od 2005), kde hrála deset let. Její kolega Tomáš Töpfer (70) řekl, že i v této roli byla skvostná, jiná před kamerou být ani neuměla.

Roli spravedlivé pedagožky měla ráda, protože se jí postava ve spoustě věcí podobala. Důvodem odchodu ze seriálového maratonu bylo divadlo, kterému se chtěla víc věnovat. Mezi hraním před kamerou a v divadle ještě stíhala vyučovat na Státní konzervatoři v Praze v letech 1994–2004.

Foto: Pavel Machan / CNC / Profimedia

Hereckým partnerem jí v Ulici byl herec Rudolf Hrušínský ml. (74)Foto: Pavel Machan / CNC / Profimedia

Nejoblíbenější tvář i hlas

O tom, jak moc měli televizní diváci Miriam Hejlovou rádi, svědčí úspěchy Hany Maciuchové v anketě o nejoblíbenější tváře televizních obrazovek. Cenu TýTý získala za roky 2007, 2008 a 2009. V roce 2008 anketu plně ovládla a stala se absolutní vítězkou.

Cizí jí nebyl ani dabing, jejím hlasem promlouvala například Marianna ve slavném seriálu o Sandokanovi (1976). S hlasem pracovala ráda a účinkovala i v rozhlasových hrách. Třikrát zvítězila v anketě Neviditelný herec o nejlepší herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu. Minulý rok například propůjčila svůj hlas do audioknihy Marie Terezie: Symfonie života velké císařovny.

Foto: Profimedia.cz

Cenu TýTý vyhrála oblíbená herečka hned několikrát. Ocenění sbírala ale i za rozhlasové herectví Foto: Profimedia.cz

Ať je ti země lehká, Anče!

Naposledy si zahrála ve filmu Tátova Volha (2018), kde měla roli jedné z bývalých milenek. Když se jí z Blesku zeptali, proč už netočí žádné filmy či seriály, odpověděla upřímně, že asi nepotřebují stařeny. A také skutečnost, že se určitým věcem už nebojí říct „ne“. Před třemi lety vyhrála nad rakovinou prsu a od té doby pracovní tempo zvolnila. Neměla ráda stres a nad svým pracovním životem chtěla mít kontrolu.

Těšila se na natáčení pohádky Princ Mamánek, těšila se, až se otevřou opět divadla i pro diváky a ona si bude moct opět užít třeba hraní ve hře Harold a Maude, kterou mnozí hodnotili jako její životní part.

Elegantní dáma vloni mile překvapila razantní změnou vzhledu, šedé odrosty kvůli zavřeným kadeřnictvím nemohla barvit, tak se změnila v českou Helen Mirren (75). A nyní nemile překvapila zpráva o tom, že prohrála dlouhý boj s nemocí.

Její postava z legendárních Samotářů (2000) vyčítá své dceři: „Vy ten život nežije, vy ho jenom krájíte!“. Hana Maciuchová žít rozhodně uměla a její životní optimismus byl nakažlivý.

Foto: Profimedia.cz

Těšila se, až se opět otevřou divadla, a ona se bude moci postavit opět na prkna, která znamenají svět. Bohužel se toho nedožila Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám