Hlavní obsah

Životní role Helen Mirren. Znáte je všechny?

Foto: taniavolobueva, Shutterstock.com

Foto: taniavolobueva, Shutterstock.com

Reklama

Britská hvězda Helen Mirren umí stárnout s grácií a i s přibývajícím věkem patří stále k nejobsazovanějším herečkám. Na kontě má Oscara a další významné filmové ceny. Téměř celý život žije po boku jednoho muže a na sociálních sítích nemá problém ukázat se nenalíčená.

Článek

Helen Mirren slaví 26. července 75. narozeniny. Vždy si přála stát se herečkou a svůj sen si splnila. Na divadelních prknech vytvořila řadu významných rolí a přehlédnout se rozhodně nedá ani ve filmu. Mezi její slavné snímky patří filmové drama Caligula (1979) s množstvím odvážných erotických scén, historické komediální drama Šílenství krále Jiřího (1994) nebo třeba rozpustilá komedie Holky z kalendáře (2003). Kromě čtyř oscarových nominací (z nichž jednu proměnila) získala za také několikrát Zlatý glóbus a cenu BAFTA. V současnosti sklízí ovace jako Kateřina Veliká v britské historické sérii.

Rebelka s ruskou krví

Herečka byla v roce 2017 hvězdou kalendáře Pirelli a v žilách jí koluje ruská krev. Rusky však nemluví, zato umí plynně francouzsky. Oscara jí vynesl životopisný snímek o současné britské panovnici: obdržela za něj od Alžběty II. děkovný dopis a byla povýšena do šlechtického stavu.

Hvězda stříbrného plátna platí tak trochu za rebelku, její tělo zdobí tetování a nemá problém mluvit o svých zkušenostech s drogami. V 80. letech žila s o sedm let mladším kolegou Liamem Neesonem (68). Seznámili se při natáčení filmu Excalibur (1981) a dodnes prý k sobě mají velmi blízko. A co ještě víte o slavné dámě? Udělejte si náš kvíz!

1. Herečka se narodila v Londýně. Po kom ze svých předků zdědila ruské kořeny?
2. I když toužila po herectví, začala studovala zcela jinak zaměřenou vysokou školu. Původně se měla stát
3. Už ve dvaceti z ní byla divadelní hvězda a začala se prosazovat také stále víc u filmu. V roce 1980 si všestranná herečka zahrála v jednom z nejlepších britských thrillerů. Jak zní název gangsterky z londýnského podsvětí režiséra Johna Mackenzieho († 78)?
4. Mezi nejznámější filmy Helen Mirren patří dobrodružné drama z roku 1981, kde ztvárnila kouzelnici Morganu. Jak se snímek inspirovaný artušovskou legendou jmenuje?
5. Vzpomenete si na název kriminálního seriálu plného zvratů, kde Helen Mirren hrála v letech 1991–2006 šéfinspektorku Jane Tennison, která řeší zápletky, vyšetřuje zločiny a potýká se s problémy s kolegy?
6. V roce 2007, ve svých 62 letech, získala první a zatím poslední sošku Oscara. Svou životní roli si zahrála v legendárním snímku
7. Helen Mirren se stala jednou z hlavních hvězd filmového festivalu v Karlových Varech, kde převzala Křišťálový glóbus za umělecký přínos světové kinematografii. V kterém roce to bylo?
8. Od roku 1986 žije Helen Mirren se známým americkým režisérem Taylorem Hackfordem (75), svatbu měli v prosinci 1997. Jak se jmenuje oscarový životopisný snímek o americké hudební legendě, který hereččin manžel natočil v roce 2004?
9. Kolik vlastních dětí s manželem vychovávají?
10. Herečka miluje, když může

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Viděli jste nový film Dokonalá lež, kde se poprvé před kamerou setkávají dvě legendy: Helen Mirren a Ian McKellen (81), kterého celý svět miluje jako Gandalfa?

Reklama

Načítám