Hlavní obsah

Tomáši Töpferovi je dnes 70. Tohle jsou 4 jeho tváře

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Vrchní strážmistr Karel Arazím z Četnických humoresek, Mudr. Milan Sahulák ze série filmů o básnících nebo třeba Přemysl Král ze Života na zámku. To je jen ochutnávka rolí, jež ztvárnil herec Tomáš Töpfer, který dnes slaví sedmdesáté narozeniny! Znáte všechny jeho tváře?

Článek

Nejspíš byste to netipovali, protože Tomáš Töpfer patří k těm mužům, kteří roky vypadají stejně a skoro se chce říct, že nestárnou. Fakt ale je, že tenhle herec, divadelní režisér, pedagog, manžel a otec dnes slaví sedmdesáté narozeniny.

Pojďme si připomenout všechny jeho tváře, mezi které nepatří jen ta herecká. Víte, že je také úspěšným hostinským a před lety se angažoval i v politice?

Jako herec

Prvních rolí se dočkal už na začátku 70. let minulého století, ale do paměti diváků se nesmazatelně vryl filmem Jak básníkům chutná život (1987). A když se ujal hlavní role v seriálu Život na zámku (1995–1998), který tehdy hltal skoro celý národ, stal se hereckou hvězdou.

Poté, co v roce 1972 absolvoval pražskou DAMU, působil v mnoha českých divadlech. V roce 1987 se „zabydlel“ v pražském Divadle na Vinohradech, kde byl členem souboru až do roku 1998. Z té doby nelze nezmínit rok 1995, kdy získal Cenu Alfreda Radoka v kategorii nejlepší mužský herecký výkon za roli Jacobowskiho v inscenaci Jacobowski a plukovník.

Rok 1995 je pro Töpfera významný ale i z jiného důvodu. S kolegyní Eliškou Balzerovou (71) se vrhl na obnovu zchátralého divadla v Praze-Nuslích, které společně přetvořili na Divadlo Na Fidlovačce. To se veřejnosti otevřelo o tři roky později a Töpfer tam působil nejen jako herec, ale i jako režisér a hlavně ředitel. Za roli Tovjeho v inscenaci Šumař na střeše získal v roce 2006 Cenu Thálie. Na Fidlovačce zůstal až do roku 2012, kdy se vrátil do Divadla na Vinohradech, kterému řediteluje.

Foto: Profimedia.cz

S Eliškou Balzerovou dokázal Töpfer znovu probudit zchátralé divadlo v Praze-Nuslích a společně ho proměnili v úspěšné Divadlo Na FidlovačceFoto: Profimedia.cz

Jako politik

Nelze vynechat ani politiku. Té se aktivně věnoval v letech 2006 až 2012. Byl senátorem za ODS bez politické příslušnosti za Prahu 4, pak už ale tuto funkci neobhájil a s politikou skončil. Dostal se sice do druhého kola, ale nakonec ho porazila kandidátka ČSSD.

Foto: Profimedia.cz

V Četnických humoreskách (2001–2007) byl Töpfer skvělý, ale na druhou stranu se v té době již věnoval i politice, na kterou měl díky konci natáčení alespoň více času Foto: Profimedia.cz

Jako manžel a otec

Že je Töpfer podruhé ženatý a že z prvního manželství má dvě dcery, Terezu (47) a Martu (45), a z toho druhého dceru Lucii, se obecně ví. Že ale o otcovské radosti s prvními dvěma dcerami přišel a proč, už tak příliš známé není.

Hercova první manželka se totiž v době, kdy byly obě holky ještě malé, rozhodla emigrovat. Töpferovi nic neřekla a v roce 1987, kdy už byli rozvedení, se vydala do Ameriky. Herec je pak roky neviděl, a když je v USA konečně vypátral, spatřil je jen na chvíli. Jen v málo rozhovorech se Töpfer, který si dává na své soukromí hodně pozor, zmínil, jak bolestivé pro něj tohle období bylo. Zdá se ale, že čas i tyhle rány dokázal zahojit, a i když Marta i Tereza stále žijí v Americe, s otcem jsou v kontaktu.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Töpfer s druhou manželkou, s níž má dceru LuciiFoto: Profimedia.cz

Jako hostinský

Od roku 1992 je ale Tomáš Töpfer také tak trochu hostinský, i když za pípou ho nejspíš neuvidíte. V tomto roce totiž se svým bratrem Pavlem získal v restituci legendární Hostinec U Kalicha, který je úzce spjatý s celosvětově proslulou knihou Osudy dobrého vojáka Švejka, a který od té doby společně provozují.

Nutno tedy zmínit, že současné koronavirové období je pro Töpfera vlastně dvojnásobně těžké. Nemůže fungovat jako herec, ani jako hostinský. Ale snad mu tyhle starosti přeci jen nepokazí dnešní narozeninovou oslavu!

Foto: Profimedia.cz

S bratrem Töpfer provozuje i stylový hostinec U Kalicha, který je úzce spjat s postavou ŠvejkaFoto: Profimedia.cz

Töpfera si lidé pamatují i v jeho rolích lékařů. Tohle jsou další Seriáloví doktoři našeho srdce: Blažej, Mázl nebo Dr. House?

Reklama

Načítám