Hlavní obsah

Ve znamení Kozoroha: autoritativní, organizovaní a klidní

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi 22. prosincem a 20. lednem se rodí Kozorozi, jedinci pod nadvládou Saturnu a živlu země. Co jim tohle znamení vkládá do vínku a co od nich čekat?

Článek

Toto zemské znamení patří k těm s kardinální neboli základní kvalitou, což znamená, že stojí nohama pevně na zemi, má pevnou vůli, a když si za něčím chce jít, tak za tím prostě jde a nic mu nemůže stát v cestě.

Řád a pořádek

Kozoroh je díky své vládnoucí planetě Saturnu takové suché znamení. Ale v tom nejlepším slova smyslu. Kozoroh stojí a padá s řádem a pořádkem, potřebuje mít kolem sebe jasně vytyčené hranice, v jejichž rámci se pak může pohybovat. Protože jakmile není přesvědčen o tom, o co se může opřít, kde je ta čára, za kterou už šlápnout nesmí, přestane si být jistý sám sebou. Pořádek je pro něj klíčový a bez něj nedokáže existovat.

I z toho důvodu dost špatně snáší jakékoli změny, protože má rád, když ví, na čem je, když se pohybuje ve známém prostředí, kde ho nemůže nic překvapit – Kozorozi zpravidla nesnáší překvapení a milují tradice. Jejich organizační talent a disciplína jsou nepřekonatelné a do plánování svého života vkládají neskutečnou energii, nelze se tedy divit tomu, že jsou na narušení této pečlivě rozvržené rutiny dost citliví.

Vždycky podle sebe

Kozorozi musí mít pocit, že oni jsou ti, kteří mají všechno pod palcem a určují tempo. Nejde jim však o nějakou manipulaci, která je typická spíše pro Štíra; Kozoroh chce být pouze svým pánem a pánem svého života. Ostatní ho zase tolik nezajímají.

Kromě toho je pro ně důležitým aspektem také respekt. Je těžké ho u nich získat, protože si opravdu pečlivě vybírají, koho si budou vážit a kdo se pro ně stane autoritou. Pokud však už k tomu dojde, budou velmi loajální a budou daného člověka uznávat a bránit za všech okolností.

Oni sami bez respektu vůči jejich osobě můžou jen těžko žít. Špatně nesou, pokud se stanou obětí vtipu, pokud se jim stane něco trapného, když se jim někdo zasměje, protože se jim něco nepovedlo. Jsou vážní. Jsou hrdí. Nutno říci, že mají taky jakousi přirozenou autoritu, která jim hledání vytouženého uznání dost usnadňuje – když Kozoroh promluví, je zkrátka tak nějak jednodušší ho opravdu poslouchat, než se snažit jeho hlas a přání ignorovat.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Kozorozi jsou skvělí analytici a uplatňují to i na úklidFoto: New Africa, Shutterstock.com

Vždycky o krok dál

Kromě všeho již řečeného jsou také Kozorozi zásadně pragmatickým a praktickým znamením, které si dobře rozumí s financemi a úřady a všemi těmito společenskými strašáky. Podivným způsobem je uklidňuje metodicky vyplňovat kolonku za kolonkou, sčítat, odčítat… v tom jsou vážně moc dobří. Často se z nich stávají velmi úspěšní podnikatelé, protože se skutečně dokážou řídit jen svou analytickou myslí a žádným zbytečným sentimentem.

Pamatujete si na ty vaše vrstevníky, kteří vždycky působili, že jsou o krok dál? Že jsou starší, zkušenější, rozumnější, dospělejší, víc toho zažili? Tak to byli pravděpodobně Kozorozi. O tomto znamení se často říká, že má „starou duši“. Často si dělají kamarády mezi staršími lidmi a mají problém si porozumět s vrstevníky, protože jsou nastavení… trochu jinak. Berou odmalička svůj život dost vážně, trochu jako úkol, který musí naplnit tak, aby získali co nejvíc bodů. Tak to sami sobě slíbili.

Síla a houževnatost

Kozoroh je znamením síly a vytrvalosti. Je jako ze železa a jde neúnavně svou cestou k cíli, který si předurčí – pomalu, po kouskách, ale velmi organizovaně, spořádaně a hlavně, neústupně. Kozorohovi se do cesty nestavte, rozhodně nechcete, aby byl vaším nepřítelem.

Ve vztazích jsou Kozorozi trochu neohrabaní, protože vyslovování citů jim dělá problémy, neumí o nich mluvit. Na druhou stranu jsou ohromně loajální, věrní a rozhodně to s vámi myslí vážně. Nečekejte každodenní vzrušení a italskou domácnost, ale klidnou plavbu – a není to přesně to, po čem všichni touží?

Reklama

Načítám