Hlavní obsah

Věci v bytě spolu musí ladit

Foto: Tomáš Padevět

Martin Sladký vnímá přání klientaFoto: Tomáš Padevět

Reklama

S architektem Martinem Sladkým jsme se pokusili, v jeho studiu de.fakto, společně sestavit pro čtenářky jakýsi postup při úpravě nebo rekonstrukci bytu.

Článek

Představme si mladý pár, který se rozhodne investovat do zajímavého bydlení dle svých představ. Co by mělo být prvním krokem?

Klient by si měl ujasnit, zda si bude rekonstrukci řídit sám, nebo si vezme bytového architekta. V tomto případě vycházejme z varianty – úpravy bytu si udělají sami s radou bytového designéra.

Prvotní je ujasnit si rozsah rekonstrukce a mít plánek jejich bytové jednotky. Pokud ho nemají, prostor by si zaměřit. Důležité je jasné stanovení financí, pokud jsou tím limitovaní a také termín, který by byl závazný pro dokončení realizace. Sestavit si tedy harmonogram. Co považuji za poněkud nešťastné bývá, že se ti lidé ptají na všech stranách a dostávají souhrn zcela neucelených a neodborných informací.

Dobře, máme tedy prostor, který chceme upravit. Například posunutím příček, vytvořením úložných prostor nebo změny podlahy a dveří.

Pokud ti lidé nemají žádné zkušenosti s přestavbou, tak je dobré zajít si pro radu k architektovi nebo bytovému designérovi. Nedoporučuji radit se stavebním inženýrem, který se nezabývá způsobem života těch konkrétních lidí. Jistě, rozumí dobře provedení a technickým záležitostem, ale není kreativní a nemá zkušenost jako bytový designér. Tím pádem by se jim mělo společně podařit vyvarovat se zásadním chybám!

Foto: Tomáš Padevět

Základem k přestavbě je plánekFoto: Tomáš Padevět

Někde jsi řekl, že důležitou věcí je nakreslit si plánek a do něho zanést všechno budoucí vybavení bytu.

V podstatě by se mělo vytvořit zadání, kde budou požadavky na prostorové uspořádání. A jasně si zakreslit, kde by uvažovali o posunutí příček a podobně. Podle toho také vyplyne, jestli jim pro realizaci bude stačit jen ohlášení stavby, nebo bude potřeba stavební povolení (nebo jen dobré vztahy se sousedy). Když má tedy už hotovou a jaksi prověřenou dispozici, je dalším krokem ujasnění a zanesení do plánku stávajících prvků, ať jsou to okna, dveře nebo třeba radiátory. To jsou totiž věci, které ho budou následně omezovat ve volbě dalších materiálů a tvarů. Pokud se rozhodnu ponechat původní dveře, tak musím jasně vědět, jak s tím dál v interiéru pracovat.

Teď mi, Martine, řekni, kdo by jim poradil s finanční představou?

Přeměna interiéru se dá rozdělit do dvou základních částí. V té první jsou hrubé stavební práce – vybourání příček, odstranění starých podlah, vysekání otvorů, postavení nových příček, nové rozvody elektřiny nebo odpadů. Tady by bylo dobré se obrátit na nějakého menšího živnostníka v tomto oboru a on už nadefinuje ceny za práce a materiál. Nabídky si můžete nechat udělat dvě, tři pro srovnání ceny.

Druhá fáze nám řeší vybavení bytu – podlaha, dveře, nábytek, světla. Sepsat si, co by mělo v interiéru být. A pokud by se jednalo o nějaké vybavení na míru, tak se obrátit na truhláře nebo studio, které poradí s provedením i cenou. Ostatní vybavení si vybrat dopředu, aby byla celková estetická i finanční představa…

Jak řešit tvary a barvy?

Dnešní byty jsou většinou prostorově omezené a hodně lidí řeší vnitřní uspořádání toho prostoru racionálním způsobem. Není celkem žádné dogma, že by něco nemohlo být do oblouku, nebo zakřivené, ale musí být důvod, proč to tak udělat. Vždycky si klást několikrát otázku proč? Může to vést k oživení prostoru a podobně. Tohle je už dost specifické. Není důvod se také bát jakéhokoli materiálu nebo právě barvy. Důležité je mít vše dopředu vymyšlené – nábytek, světla, podlahy, obklady, zařizovací předměty, okna, dveře, radiátory, než se pustíte do jejich nakupování a objednávání. Všechno má konkrétní rozměry, tvary, materiály, barvy, které nakonec spolu musí ladit.

Reklama

Související témata:

Načítám