Hlavní obsah

Vejce jsou v tom nevinně! Jaké potraviny zvyšují cholesterol

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vysoký cholesterol je dlouhodobý strašák, před kterým lékaři varují zejména s ohledem na riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Jeho hodnoty do velké míry ovlivňuje strava. Které potraviny ho obsahují nejvíc?

Článek

Cholesterol naše tělo ve skutečnosti potřebuje. Dokonce si ho samo vytváří, a to v játrech. Bez cholesterolu by neumělo například vůbec využít tuky ze stravy, některé buňky by odumíraly, narušilo by to hormonální systém. Je ale třeba rozlišovat „hodný“ HDL a „zlý“ LDL cholesterol. Aby množství cholesterolu nepřesáhlo u dospělých doporučenou hodnotu do 5,0 mmol/l, vyvarujte se v jídelníčku potravin, které mají tendenci ho zvyšovat, a navíc jsou bohaté právě na zlý cholesterol.

Cholesterol hodný, zlý a důležitý

Možná vás v prvé řada napadnou vejce. Ta se do souvislosti se zvýšeným cholesterolem skutečně dlouhá léta dávala, nyní se ale vejce v jídelníčku doporučují. Skutečně zvyšují hodnoty cholesterolu, ale jak toho zlého, tak toho dobrého. Navíc obsahují řadu jiných prospěšných látek, které tento nedostatek překonávají.

„Vejce jsou bohatá na vitamin D, který podporuje stavbu kostí a může tak pomoci předcházet vzniku osteoporózy. Také posilují imunitu, jsou plná vitaminů A, D a K a minerálních látek, jako je železo, hořčík, draslík. A hlavně mají spoustu bílkovin, které hrají důležitou roli v každém správném jídelníčku,“ říká hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

Tohle se s tane s vaším tělem, když budete jíst dvě vejce denně, případně vsaďte na samotný bílek, který tělu zajistí přísun esenciálních aminokyselin. V obchodech seženete i tzv. indiánská vejce, poznáte je podle tyrkysové, zelené nebo tmavě hnědé skořápky. Mají trochu jinou chuť, vyšší obsah minerálů a bílkovin a naopak nižší obsah cholesterolu. „Zajímavý je také jejich obsah antioxidantů a vitaminů A a E. Fosfolipidy obsažené ve vejcích mají pozitivní vliv na ochranu nervové soustavy a mozku,“ vysvětluje jednatel společnosti OVUS Ing. Tomáš Milich.

Nasycené tuky jsou nejhorší

Mnohem více než vejce vám cholesterol zvýší potraviny bohaté na nasycené tuky, tedy prorostlé maso, mleté maso, vnitřnosti, uzeniny, paštiky, tučné sýry, přemíra másla, sádla a smetany, sladké polevy, sušenky, zákusky, čokoládové náhražky a sladké cereálie. Zkuste je co nejvíce omezit a nahradit libovým masem, vlákninou a množstvím luštěnin, ovoce a zeleniny.

Foto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Horší než vajíčka jsou prorostlá masa a tučné potraviny vůbec, včetně mléčnýchFoto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Proč není bramborová kaše ideální

Fastfoody vám nabídnou nejčastěji kombinaci bílého pečiva a tučného masa, vše navíc osmažené – i to je pořádná dávka cholesterolu. Chybovat ale můžete i v běžné restauraci, například tím, že k jídlu jako přílohu zvolíte bramborovou kaši. Z neškodných brambor udělá porce másla a smetany nejen kalorickou bombu, ale narůstá i hodnota cholesterolu.

Byliny, které snižují cholesterol 

Pozor si dejte na alkohol, zejména na kalorické koktejly, především ty smetanové. Naopak nic nezkazí čistá voda, zelený čaj, utlumit zlý cholesterol pomohou i některé bylinky: přeslička, kotvičník, pýr, kořen smetánky nebo rozrazil.

Chybovat ale můžete i s kávou. Našlehané caffè latte nebo cappuccino škodí kombinací s tučným mlékem, ovšem ani samotná káva není neškodná. Dochází v ní totiž k uvolňování látky zvané cafestol, která se také podepisuje na výši cholesterolu v těle. Záleží, jak jste zvyklí si kávu připravovat, nejvíce cafestolu se uvolňuje při přípravě v džezvě, moka konvičce nebo v případě klasického turka, naopak nejméně rizikové látky obsahuje káva instantní či filtrovaná.

Foto: Nadia Stepanyuk, Shutterstock.com

Našlehané caffè latte je z hlediska cholesterolu škodlivější než černá kávaFoto: Nadia Stepanyuk, Shutterstock.com

Jak je to s kokosovým olejem

Také máte doma opěvovaný kokosový tuk? Měli byste vědět, že je bohatým zdrojem nasycených tuků a zvyšuje cholesterol, a to jak ten dobrý, tak bohužel ten zlý. Je to s ním ale podobně jako s vejci: má tolik prospěšných látek, že ty tento nedostatek vyváží. Ale hlídejte si celkový jídelníček, pokud je v něm cholesterolu nadbytek, s kokosovým olejem to nepřehánějte. Obdobně problematické je kakaové máslo nebo palmový tuk.

Necítíte se dobře? Tady jde o zdraví! 5 signálů, že potřebujete dovolenou.

Reklama

Související témata:

Načítám