Hlavní obsah

Meruňka: Bojuje s rakovinou, cholesterolem i vráskami

Foto: SvetlanaFedoseyeva, Shutterstock.com

Foto: SvetlanaFedoseyeva, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázračná česká superpotravina právě dozrává možná i na vaší zahrádce. Meruňky mají celou škálu blahodárných účinků nejen na zdraví, ale i krásu. Takže s chutí do nich.

Článek

Neváhejte a dejte si bez výčitek meruňkové knedlíky, koláč s drobenkou, pořádnou porci oranžové zavařeniny, zlatavou žemlovku nebo se prostě jen zakousněte do čerstvého voňavého plodu. Skrývá se v něm totiž pořádná porce blahodárných látek. Čím meruňky prospívají vašemu zdraví?

Chrání před sluncem a podpoří opálení

Meruňky se mohou pochlubit velkým množstvím betakarotenu – chrání před poškozením volnými radikály i před UV zářením a posiluje obranyschopnost kůže i vlasů. Navíc podpoří opálení a prodlouží jeho životnost. V těle se betakaroten přeměňuje na vitamin A, potřebný pro dobrý zrak, odolnost pokožky i zdravý růst – proto se doporučuje v těhotenství a malým dětem.

Bojují s rakovinou i akné

Ještě jednou musíme zmínit benefity betakarotenu. Jako silný antioxidant chrání před rakovinou, dokonce dokáže zpomalit růst již vzniklých nádorů, především kůže a plic. Protirakovinné účinky mají mít i hořká meruňková jádra. Obsahují amygdalin, který se v těle bohužel přeměňuje na jedovatý kyanid a i malé množství může způsobit nevolnost až otravu. Vědci zkoumají, jak prospěšné látky z jader izolovat, aniž by byly pro organismus toxické. Chcete-li jadérka užít, raději je nadrťte a udělejte si domácí peeling – pročistí zejména mastnou pleť a hluboké černé póry.

Foto: AS Food studio, Shutterstock.com

Meruňky jsou krásné voňavé ovoce – a navíc velice zdravéFoto: AS Food studio, Shutterstock.com

Snižují špatný cholesterol

Díky vysokému obsahu draslíku chrání meruňky srdce, čistí krev, zmenšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a dokážou snížit i škodlivý LDL cholesterol v krvi. Využijte sezonu a dopřávejte si dva až tři plody denně.

Podporují regeneraci a zatočí s vráskami

Spálená ramena, lýtka podrážděná po holení i čerstvé jizvy spasí maska z meruněk. Přezrálé plody rozmačkejte nebo rozmixujte, přidejte lžíci oleje a vzniklou kašičku naneste na postižené místo – kůže se zklidní a rychleji zhojí. Na jizvy skvěle působí i meruňkový olej.

Obáváte se stárnutí? Vsaďte na zářivé plody. „Při boji s vráskami pomáhá kolagen, který se často dodává pomocí výživových doplňků či plastických zákroků. Málokdo ale ví, že kolagen si dokáže tělo vyrobit i samo díky dostatečnému příjmu vitaminu C. Zařaďte proto do jídelníčku nejen meruňky, ale i pomeranče, šípky, papriku, špenát nebo mrkev,” radí MUDr. Tomáš Kampe ze společnosti LR Health & Beauty.

Hojí a normalizují zažívání

Díky vysokému obsahu vlákniny dovedou vykartáčovat střeva, brání zácpě a přinesou vám pocit lehkosti. Tím benefity meruněk nekončí. Jsou bohaté na kyselinu salicylovou, která působí antibakteriálně a ve střevech likviduje choroboplodné zárodky a hnilobné procesy. Umějí ale pomoci i od akutního pálení žáhy a dalších potíží spojených s překyselením žaludku.

Vyladí organismus při menstruaci

Blíže se doba vašich měsíčků? Dopřejte si meruňky ve velkém. Jsou bohatým zdrojem železa, které při krvácení ztrácíte. „Vstřebatelnost železa lze zvýšit současnou konzumací vitaminu C,“ radí gynekolog MUDr. Mário Bumbera. A v meruňkách najdete obě důležité látky najednou! Jen pozor, využitelnost železa snižuje současná konzumace čaje, kávy nebo mléka. Meruňky vás pomohou vyladit i díky obsahu vitaminů A a B1, které jsou spolu s céčkem zárukou klidného spánku a pomáhají zvládat lépe stres. Sušené plody mají železa a dalších látek dokonce ještě vyšší koncentraci než v čerstvém stavu.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Máte problematickou menstruaci? Zkuste si dávat meruňky každý denFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Zasytí a odvodní

Sto gramů čerstvých plodů má kolem 48 kcal, a i když v této porci sníte zhruba 12 gramů sacharidů, o svou postavu se bát nemusíte. Meruňky totiž skvěle zasytí, mají nízký glykemický index a navíc obsahují kyselinu pantotenovou (vitamin B5), která odbourává tuky. Pomáhají také s odvodněním organismu (více o tomto tématu najdete ve článku Ploché břicho za 3 dny: 4 fígle na rychlé a zdravé odvodnění).

Máte rádi meruňky? 

Reklama

Načítám