Hlavní obsah

Velikonoce podle šablony? Ani náhodou! Tyhle historky vás pobaví

Foto: 2M media, Shutterstock.com

Velikonoce většina českých rodin slaví ráda, ale ne vždy to vyjde, jak máFoto: 2M media, Shutterstock.com

Reklama

Velikonoce jsou oblíbeným českým svátkem. Jsou to dny, kdy se malují vejce, pletou pomlázky a nakonec chlapci i muži dělají vše proto, aby ženy v jejich okolí neuschly. Co když je ale vše jinak?

Článek

Je to jednoduché. Velikonoční svátky mívají přesný harmonogram, který nakonec vyvrcholí velikonočním pondělím, kdy pánové vezmou pomlázky a objedou všechny dámy ve svém okolí a vyšupají je. Spokojené bývají obě strany – ženy neuschnou a pánové dostali výslužku. Jenže co když se tahle česká tradice trochu zvrtne, nejde zcela podle plánu?

Malý milovník

Když byly Jeníčkovi asi čtyři roky, vzal ho jeho tatínek s sebou na pomlázku. Pečlivě mu vysvětlil, o co jde, jak to bude vypadat, naučil ho i tu slavnou říkanku. Jenže když chlapeček vyrazil s tatínkem do ulic a viděl v praxi, jak to vypadá, zhrozil se. „Plakal a odmítal ,mlátit´ holky. Protože to se přece nedělá,“ vzpomíná Jendův táta Honza.

Když se synek trochu uklidnil, zkusil mu tatínek vše znovu vysvětlit. „Jenže Jenda si trval na svém, holky se prostě nebijou. A sám si vymyslel, že on jim bude dávat pusu. A tak šel od baráku k baráku a všem ženským dával pusinku na tvář,“ říká Honza.

Dnes je Jendovi sedm let, ale své tradice se drží. „Pořád chodí a holky z vesnice olíbává. A nutno přiznat, že má vždycky největší výslužku,“ směje se Honza.

Foto: Rinafoto, Shutterstock.com

Místo pomlázky sladká pusa? Tak slaví Velikonoce malý JendaFoto: Rinafoto, Shutterstock.com

Velikonoce za pecí

Hodně netradičně prožila v dětství jedno velikonoční pondělí i dnes již dospělá Silvie. Bylo jí asi čtrnáct a Velikonoce měla v plánu strávit na sjezdovce. S otcem a bratrem vyrazila na chalupu u Špindlu a vesele lyžovala, jenže v neděli se vše změnilo.

Na kopci ji srazila jiná lyžařka. „Omluvila se, já se zvedla, vyjela lanovkou zase nahoru a pak si dala asi šestikilometrový sjezd k chalupě. Až tam, když jsem sundala lyžáky, jsem zjistila, že mám vymknuté koleno,“ vzpomíná Silvie, která tehdy navíc byla dost stydlivá.

Bylo jasné, že před velikonoční pomlázkou v pondělí na sjezdovku neuteče. „Bratr a otec v pondělí odešli lyžovat a já zůstala v chalupě sama. Neměla jsem připravenou žádnou výslužku, nic. Tak jsem se schovala za pec a dělala jsem, že nejsem doma,“ vypráví Silvie.

Celé dopoledne kolem chalupy slídili chlapci s pomlázkami, Silvie byla skrčená za pecí a ani nedutala. Toho, že ji objeví a ona pro ně nic nemá, ji naprosto děsila. „A tak jsem strávila Velikonoce vyděšená za pecí, nalepená u starého uhláku,“ směje se dnes Silvie.

Foto: Catalin Petolea, Shutterstock.com

Někdy se stane, že se Velikonoce vyloženě nevyvedou. Třeba když je strávíte učením či u zubařeFoto: Catalin Petolea, Shutterstock.com

Čára přes rozpočet

Na poněkud neveselé Velikonoce před pár lety vzpomíná i Anna, maminka tří dětí. „Už předem to vypadalo, že pohoda doma nenastane, neb syn se chystal dělat přijímačky na víceleté gymnázium, jejichž první termín byl vypsán hned na úterý po pomlázkovém pondělku,“ vypráví Anna.

Rodina tak nějak počítala s tím, že se místo výletů a malování vajec bude během svátků ještě trénovat matematika, logické myšlení a gramatika. Že to bude ještě horší, ale nikoho nenapadlo. „V pátek synek vstal s tím, že ho hrozně bolí zuby. To hrozně se v průběhu dne neustále zhoršovalo, takže bylo jasné, že to bez zubaře nepůjde,“ vypráví Anna.

Jenže sehnat o svátcích zubaře nebylo nic jednoduchého, všichni měli dovolenou. „Nakonec jsme skončili na pohotovosti a syn přišel radikálním zásahem hned o dva zuby. Pusa mu otekla prakticky v tu samou chvíli. Milá lékařka doporučila zmrzlinu. Spoustu zmrzliny. Večer jí snědl asi litr, další dny jsme řešili střídavě bolavá ústa a střevní potíže. Nespočítali jsme nic, ani na gramatiku nedošlo. A přijímačky neudělal. Takže na tyhle Velikonoce u nás doma nikdo nevzpomíná rád,“ dodává Anna.

Prožili jste taky nějaké netradiční Velikonoce?

Reklama

Načítám