Hlavní obsah

Velká obhajoba vajec: Zlepšují paměť, pomáhají hubnout a můžete je jíst denně

Foto: Oksana Mizina

Foto: Oksana Mizina

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O vajíčkách se dlouho tvrdilo, že jejich konzumace zvyšuje cholesterol, který následně ucpává cévy. V posledních letech se ale ukázalo, že vejce byla démonizována zbytečně. Cholesterol sice obsahují, ale jejich zdravotní přínosy převažují možná negativa.

Článek

Míchaná, smažená, vařená natvrdo, nahniličko, s cibulkou, se slaninou či jako omeleta. Kdo by je neměl rád, když nabízejí tolik možností úpravy, jsou rychlá na přípravu a zasytí. Patříte-li mezi „vejcomily“, jistě vás potěší, že si je můžete s klidným svědomím dopřát každý den. Vejce jsou totiž jako symbol života doslova plná prospěšných látek. Snad jen cukrovkáři by měli být s jejich množstvím opatrnější.

Cholesterol není vždy záporák

Vejce sice obsahují cholesterol, ale to samo o sobě není nic špatného. Tato látka se totiž nachází v každé buňce lidského těla, kde tvoří důležitou složku membrán, a je také nezbytná pro tvorbu některých hormonů. Lidské tělo se tedy bez ní vůbec neobejde.

Studie navíc prokázaly, že samotný obsah cholesterolu v potravě není u většiny lidí zodpovědný za jeho zvýšení v krvi. Vina v tomto ohledu leží spíše na nasycených mastných kyselinách, které jsou obsažené v živočišných tucích. A právě skutečnost, že cholesterol je často doprovází, na něj vrhala mnoho let tak špatné světlo.

Nasycených mastných kyselin ovšem vejce obsahují jen velmi málo a jejich množství je navíc vyváženo obsahem fosfolipidů. Mezi ně patří například lecitin. „Ve vejcích jsou fosfolipidy v dobrém poměru vůči cholesterolu. Jsou to cenné láky, které usnadňují využití cholesterolu v organismu a umožňují lepší zpracování tuků v těle,“ komentuje vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Jiří Ruprich.

Foto: Ekaterina Kondratova, Shutterstock.com

Bývaly doby, kdy se doporučovalo žloutky při vaření vyhazovatFoto: Ekaterina Kondratova, Shutterstock.com

I víc než jedno denně

Je nutné poukázat na skutečnost, že obecná doporučení jíst maximálně tři až šest vajec (respektive žloutků) týdně jsou překonaná. Klinické studie založené na pozorování osob, které po určitou dobu konzumovaly jedno až tři vajíčka denně, prokázaly, že u většiny došlo ke zvýšení HDL („hodného“) cholesterolu.

Špatný cholesterol se sice mírně zvedl u 30 procent lidí, ale šlo o LDL částice s menší hustotou, které nejsou zodpovědné za růst rizika kardiovaskulárních onemocnění. Takže další bod ve prospěch vajec.

Cukrovkáři, raději uberte

Obezřetnější by ale měli být diabetici. Některé studie totiž zaznamenaly vyšší výskyt onemocnění srdečních tepen právě u náruživých konzumentů vajec z řad cukrovkářů. Přehánět by to s vajíčky raději neměli ani lidé, jejichž hladina cholesterolu dosahuje závratných výšin. Ani u nich ovšem není důvod k úplnému vyřazení vajíček z jídelníčku.

Proč jíst vejce

Všechny tyto argumenty podporují názor, že vajec se není třeba bát, ba naopak z hlediska zdraví jsou vítanou složkou jídelníčku. „Jde o zárodek nového života, a proto je příroda obdařila mnoha důležitými látkami, které jsou ve velmi příznivých poměrech,“ poznamenává Jiří Ruprich.

Organismus obohacují o širokou plejádu prospěšných látek. „Vejce obsahuje řadu kvalitních plnohodnotných bílkovin, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy (A, B1, B2, B3, B6, D) a minerální látky jako vápník, hořčík, fosfor,“ jmenuje nutriční specialistka Zuzana Arnoštová.

Z těchto důvodů se nezdráháme zařadit vejce mezi superpotraviny. Například obsažené bílkoviny jsou nezbytné pro růst svalů a zdraví kostí, vitaminy A a D přispívají k lepšímu fungování imunitního systému, antioxidanty lutein a zeaxantin chrání před chorobami očí a látka s názvem cholin zlepšuje paměť.

Pro snadnější hubnutí

Dalším nezanedbatelným benefitem, který uvítají hlavně ti, kdo se snaží redukovat váhu, je fakt, že díky obsahu bílkovin a tuků zasytí na poměrně dlouhou dobu. Zkuste jeden den posnídat ovesnou kaši a druhý den třeba omeletu – určitě pocítíte rozdíl.

Vejce jsou bohužel v poslední době předmětem řady skandálů, a proto je nutné ověřovat jejich čerstvost.

Tak co, už se vajec nebojíte?

Reklama

Načítám