Hlavní obsah

Nemyslí vám to, nehubnete a sport vás vyčerpává? Pomůže lecitin!

Foto: Profimedia

Nerafinované, za studena lisované oleje jsou skvělým zdrojem prospěšného lecitinuFoto: Profimedia

Reklama

Nachází se v každé vaší buňce, a když ho máte dostatek, má to na tělo velmi pozitivní vliv. Pokud mu totiž zajistíte dost lecitinu, bude vám to líp myslet, snáze zhubnete i lépe zvládnete večery plné alkoholu.

Článek

O lecitinu se z nějakého zvláštního důvodu skoro nemluví, přitom je pro vaše tělo v mnoha směrech prospěšný, a vlastně i celkově nepostradatelný. „Lecitin je součástí buněčných membrán všech vašich tělesných buněk, včetně buněk mozkových a nervových. Zabezpečuje tedy optimální funkci buněčných stěn a účastní se životně důležitých pochodů v těle,“ říká výživový specialista a kouč Ing. Martin Škába.

Z chemického hlediska spadá lecitin do skupiny tuků. „Konkrétně se jedná o fosfolipidy,“ upřesňuje výživová poradkyně Jitka Freibauerová ze studia Výživou ke změně. Ty se skládají z glycerolu, mastné kyseliny, cholinu a kyseliny fosforečné.

A čemu lecitin prospívá?

Snazší učení a lepší paměť

„Lecitin má pověst jako potrava pro mozek. Hlavní složka lecitinu cholin je v těle přeměňován na acetylcholin, což je látka, která přenáší nervové impulsy,“ uvádí odborník Martin Škába. Pokud přijímáte hodně lecitinu, tak se ve vašem těle přenos nervových impulsů urychluje, díky čemuž mozek snáze přijímá nové informace, lépe reaguje na různé podměty a samozřejmě zlepšuje se i schopnost zapamatování.

Zvýšený přísun lecitinu se proto doporučuje zejména studentům. „Užívání lecitinu ale také zlepšuje stav pacientů s neurologickými poruchami, jako je Parkinsonova i Alzheimerova choroba,“ podotýká Martin Škába.

Že se vás nyní studium netýká, spíše potřebujete před létem shodit nějaké to kilo? I pro vás je lecitin důležitý.

Foto: Profimedia

Nejlepší na lecitinu je, že má skvělý vliv na mozek. Hodně nápomocný může být proto studentům připravujícím se na náročné zkouškyFoto: Profimedia

Parťák pro všechny sportovce i dietářky

V první řadě je lecitin pro sportovce účinný pro to, že zvyšuje energii a vede k lepšímu výkonu psychického i fyzického charakteru. „Především je důležité, že urychluje přeměnu tuků na energii,“ říká Jitka Freibauerová. Proto bude při pohybových aktivitách nejen aktivnější, ale také bude docházet k snadnější redukci tuku.

Mimo to ale lecitin napomáhá regeneraci svalů po náročném fyzickém výkonu. Zamezuje křečím, pocitům únavy a také snižuje riziko zranění svalů. Sekundárním přínosem je určitě i to, že posiluje imunitu, díky čemuž se lépe udržíte v kondici, což je pro sportovce samozřejmě naprosto zásadní.

Bojuje s vysokou hladinou cholesterolu

„Lecitin snižuje škodlivý LDL cholesterol. Dokáže totiž rozpouštět tukové a cholesterolové usazeniny,“ vysvětluje Jitka Freibauerová. Rozpuštěný cholesterol se pak dokáže dobře odplavit cévami, a to i těmi hodně tenkými. Navíc samozřejmě lecitin usazeninám i preventivně zabraňuje.

Nezbytnost pro milovníky alkoholových večírků

Zvýšit příjem lecitinu by určitě měli i ti, kteří si rádi dají skleničku alkoholu. Lecitin se totiž ve velké míře nachází v játrech, kde tvoří skoro tři čtvrtiny tuků.

V první řadě pomáhá odbourat alkohol v játrech, přispívá k jejich regeneraci a je dobrou prevencí cirhózy jater, také pomáhá předcházet různým jaterním onemocněním.

Teorii bychom měli, ale jak se k více lecitinu dostat?

Foto: Profimedia

Lecitin se získává jen z čistě přírodních zdrojů. Nejvíce se jedná o rostlinné, kterými mohou být třeba i ořechyFoto: Profimedia

Odkud lecitin přijímat?

„Přírodními zdroji lecitinu jsou nerafinované rostlinné oleje lisované za studena, ořechy, semena, sójové boby, čočka, melasa, kaviár a žloutky,“ uvádí výživový poradce Martin Škába. Odbornice Jitka Freibauerová dále dodává i játra a kvasnice. Bezproblémovou volbou jsou ale i doplňky stravy, které jsou většinou ve formě želatinových kapslí. Doplňovat lecitin jak prostřednictvím stravy, tak formou doplňků stravy můžete pravidelně a stále.

Užívali jste někdy lecitin?

Reklama

Související témata:

Načítám