Hlavní obsah
3,5
(45)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Věnečky patří určitě k nejoblíbenějším dezertům, když se ale řekne odpalované těsto, ze kterého se dělají, mnozí si nechají zajít chuť na nějakou domácí výrobu. Možná ale změníte názor, když si představíte kombinaci tohoto oblíbeného dortíčku s mátovým krémem a čerstvým ovocem. S našimi tipy to hravě zvládnete.

30 min.
Příprava
23 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
15 kusů
Těsto
  • 140 ml vody
  • 40 g másla
  • 1 špetka soli
  • 100 g hladké mouky
Krém
  • 1 snítka čerstvé máty
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 150 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
Na dohotovení
  • 1 ks nektarinek
  • 1 hrst borůvek
  • 1 barová lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do rendlíku nalijte vodu, přidejte máslo a špetku soli. Když se začne směs vařit, přisypejte mouku a na středním ohni míchejte, dokud nevznikne hladké těsto a na dně hrnce se nezačne tvořit tenká bílá vrstva. Nechte trochu zchladnout.

02.

Vejce dobře prošlehejte. Pak začněte šlehat těsto. Pokud máte velký robot, zvolte nástavec na těsta. V případě ručního šlehače nasaďte hnětací háky. Do těsta postupně zašlehávejte vejce, dokud nevznikne kompaktní hmota. Těsto by nemělo být příliš řídké, jak ale poznáte, že je akorát? A co dělat, aby věnečky nepopraskaly? Odpověď a další tipy, jak na odpalované těsto, najdete zde.

03.

Naplňte těstem sáček s řezanou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte věnečky. Velikost si zvolte, jakou chcete, ty klasické z cukrárny mají průměr asi 8 cm. Věnečky stříkejte kousek od sebe, myslete na to, že se pečením trochu zvětší.

04.

Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20 minut dozlatova. Zchladlé věnečky rozkrojte.

05.

Mátu rozmixujte s jednou lžící moučkového cukru najemno. Mascarpone vyšlehejte se smetanou a zbylou lžící moučkového cukru do hustého krému. Mátový cukr přimíchejte až nakonec.

06.

Nastříkejte krém na obě rozřízlé části věnečků. Na spodní část z nich položte vždy pár slabých plátků nektarinky a borůvky. Spojte obě části a nakonec lehce před podáváním pocukrujte.

Jsou dezerty z odpalovaného těsta ty, kterým nikdy neodoláte? Pak byste měli vyzkoušet i lahodné minivětrníky s pudinkovou náplní anebo věnečky se žloutkovým krémem a jahodami.

Reklama

Načítám