Hlavní obsah

Bezové dortíky s překvapením

Hodnocení:
(74)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Nedokážu projít kolem kvetoucího bezu bez toho, abych se zastavila. Jeho omamná vůně a léčivá síla mě svádí ke sběru a kuchařským experimentům. Bezový sirup je klasika, loni jsem květy přidala k jahodové marmeládě (je báječná) a letos jsem vytvořila ty „nejbezovější“ cupcaky. Bez je v korpusu i v krému a uprostřed najdete překvapení.

Ingredience pro:
12 kusů
Na krém:
  • 5 bezových květů
  • 200 g smetany ke šlehání 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžíce cukru moučka
Na těsto:
  • 160 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 60 ml bezového sirupu
  • 12 čerstvých jahod
Na dozdobení:
  • čerstvá máta
  • čerstvé jahody
Článek

Postup

Krok 1: Den dopředu nasbírejte pět velkých květenství bezu. Chvíli nechte květy ležet ve stínu, ať stihnou vylézt všichni broučci, a poté otrhejte nad velkým talířem jemné bílé kvítky (bez sbírám na čistých místech a neoplachuji ho, byla by škoda zbavit se voňavého pylu). 

Krok 2: Otrhané květy vložte do skleněné šroubovací lahve, zalijte smetanou a v lednici nechte odležet do druhého dne.

Krok 3: Na druhý den rozpalte troubu na 180 stupňů, opláchněte a osušte 12 středně velkých jahod, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a v kastrolku rozpusťte máslo.

Krok 4: Do jedné mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Ve druhé míse prošlehejte vejce, přidejte mléko, bezový sirup, rozpuštěné máslo a znovu dobře prošlehejte. Vlijte do mísy se sypkými surovinami a lžící promíchejte tak, aby se všechna mouka provlhčila, ale zbytečně nešlehejte.

Krok 5: Rozdělte těsto do připravené formy – košíčky naplňte zhruba do poloviny. Doprostřed každého vtiskněte jednu celou jahodu a vložte do trouby. Pečte zhruba 20 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde suchá. Upečené nechte vychladnout.

Foto: Autorka

Děti milují sladkosti s překvapením

Krok 6: V mezičase si připravte krém. V míse prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Přes malé sítko k němu přeceďte bezovou smetanu, kterou jste dělali den předem, květy dobře vymačkejte. Znovu šlehejte, až krém zhoustne, trvá to chvilku.

Krok 7: Pomocí cukrářského sáčku nastříkejte krém na vychladlé dortíky a ozdobte podle fantazie – jemnými kvítky bezu, kouskem jahody nebo lístečkem máty či meduňky.

Nejsou cupcaky to pravé ořechové? Pak zkuste z bezu třeba řízky, anebo roládu s bezinkovou šlehačkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC
11. 6. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.