Hlavní obsah
3,3
(85)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Bezový sirup je klasika, květy můžete přidat také k jahodové marmeládě (je báječná) a nebo zkuste ty „nejbezovější“ cupcaky. Bez je v korpusu i v krému a uprostřed najdete překvapení.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Krém
  • 5 ks bezového květu
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžíce cukru moučka
Těsto
  • 160 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 80 g másla
  • 1 ks vejce
  • 100 ml mléka
  • 60 ml bezového sirupu
  • 12 ks čerstvých jahod
Ozdoba
  • 12 snítek čerstvé máty
  • 12 ks čerstvých jahod
Článek

Postup

01.

Den dopředu nasbírejte květenství bezu. Chvíli nechte květy ležet ve stínu, ať stihnou vylézt všichni broučci, a poté otrhejte nad velkým talířem jemné bílé kvítky.

02.

Otrhané květy vložte do skleněné šroubovací lahve, zalijte smetanou a v lednici nechte odležet do druhého dne.

03.

Na druhý den rozpalte troubu na 180 stupňů, opláchněte a osušte 12 středně velkých jahod, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a v kastrolku rozpusťte máslo.

04.

Do jedné mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Ve druhé míse prošlehejte vejce, přidejte mléko, bezový sirup, rozpuštěné máslo a znovu dobře prošlehejte. Vlijte do mísy se sypkými surovinami a lžící promíchejte tak, aby se všechna mouka provlhčila, ale zbytečně nešlehejte.

05.

Rozdělte těsto do připravené formy – košíčky naplňte zhruba do poloviny. Doprostřed každého vtiskněte jednu celou jahodu a vložte do trouby. Pečte zhruba 20 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde suchá. Upečené nechte vychladnout.

Foto: Autorka

Děti milují sladkosti s překvapenímFoto: Autorka

06.

V mezičase si připravte krém. V míse prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Přes malé sítko k němu přeceďte bezovou smetanu, kterou jste dělali den předem, květy dobře vymačkejte. Znovu šlehejte, až krém zhoustne, trvá to chvilku.

07.

Pomocí cukrářského sáčku nastříkejte krém na vychladlé dortíky a ozdobte podle fantazie – jemnými kvítky bezu, kouskem jahody nebo lístečkem máty či meduňky.

Nejsou cupcaky to pravé ořechové? Pak zkuste z bezu třeba řízky, anebo roládu s bezinkovou šlehačkou.

Reklama

Načítám