Hlavní obsah

Čerstvá, sušená, v čaji aneb Máta nepatří jen do mojita

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máta peprná voní na dálku a její sametové lístky pozná i laik. A kdybyste si přece jen nebyli jistí, utrhněte si jen ždibec – zaplaví vás chuť mentolu. Takovou sílu nenápadná bylinka má.

Článek

Když je řeč o mátě, může se jednat o mátu vodní, klasnatou, rolní okrouhlolistou... Ovšem nejčastěji se využívá máta peprná. I u ní se setkáte s nespočtem kultivarů. Můžete si ji buď pořídit v květináči (daří se jí na slunečném parapetu s dostatečnou zálivkou), nebo řezanou. Když ji dáte do vázičky s vodou a přes lístky přetáhnete igeliťák, vydrží v lednici i týden (přečtěte si přesný návod, jak na to).

Účinky na zdraví

Máta je účinný antioxidant a kromě draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu a železa obsahuje i vitamin A, který má zásadní vliv na zdraví očí. Jako odvar (dvě lžíce nasekané čerstvé nebo lžíce sušené máty se přelijí dvěma deci horké vody) pomáhá při nastuzení jako kloktadlo. K inhalacím při zánětech hrtanu a průdušek je lepší přidat pár kapek esence do vařící vody.

Zajímavé je zjištění vědců, že výtažky z máty peprné zvyšují práh bolesti a mohou mít pozitivní účinky na zlepšení paměti. Dávno prokázaný je přínos odvaru na kůži – zlepšuje stav vyrážek a ekzémů, koupele pomáhají při revmatismu a silný odvar (dvojnásobné množství bylinky) zaceluje rozpraskané ruce. Žvýkání čerstvých listů potlačí zápach v ústech a překryje česnek nebo cibuli. Ostatně proto se mentol přidává do zubních past.

Jaké jsou 4 způsoby, jak využít mátu v domácnosti?

1. Do nápojů všeho druhu

Nejlépe chutná v mojitu, ale dobře „nakopnout“ dovede i mátový čaj (5 až 7 lístků zalitých hrnkem vařící vody). Navíc vám poklidí v žaludku – ne nadarmo se používá pro podporu trávení a potlačení nadýmání. Zvyšuje vylučování žluči, což usnadňuje pohyb natráveniny v břiše. V současnosti vědci zkoumají, zda tím také dochází k snížení hladiny špatného cholesterolu.

Tip: Až příště nebudete vědět, co se zbylými lístky máty, připravte si zásobníky na led a do každého kalíšku dejte dva lístky, zalijte vodou a nechte zmrazit. Chuť i barva zůstanou zafixované v ledu.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Sušením se z bylinek obvykle vytratí síla i barva, což neplatí pro zmrazeníFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Jako koření do jídla

Ze salátu udělá svěží letní bombu, výborně doplní hráškovou pomazánku nebo křehký jahodový koláč a třeba s melounem je nepřekonatelná. Řekové mátu přidávají do jogurtu s medem a nedají dopustit na její blahodárné účinky hned po ránu.

TIP: Při krájení lístků najemno používejte ostrý nůž. Tupým byste silice jen rozmazali po prkýnku. Nejlepší je roztrhat lístky rukama a ihned vhodit do jídla.

3. Vůně do bytu, auta či kanceláře

Čerstvou mátu seženete především v letní sezoně, zato mátovou silici neboli koncentrovaný olejíček můžete mít po ruce celý rok. Bývá součástí interiérových vůní, protože přebije různé pachy (i z cigaret) a dodá svěžejší pocit zatuchlým prostorám. Olej lze nakapat na různá místa (několik tipů na přírodní vonítka) podle potřebné intenzity.

Foto: Elenglush, Shutterstock.com

Mentol se pro potravinářské účely vyrábí i čistě chemicky, ale v esenciálním olejíčku by měl být obsažen ten přírodní Foto: Elenglush, Shutterstock.com

4. Jako repelent i lákadlo pro včely

Kvalitní esenciální olej se získává parní destilací čerstvých lístků a máta je vedle levandule a pomerančových olejů stálicí v domácí aromaterapii. Díky mentolu se mátový olej často používá jako repelent proti komárům – společně s olejem z hřebíčku se přidává do domácích prostředků ve spreji. Na zahradě však funguje opačně: máta patří mezi medonosné rostliny, které se odjakživa vysazovaly v okolí včelínů.

Pozor na malé děti

Řeknete si, že jde jen o bylinky, ale ani ty nejsou pro každého! Olej z máty peprné může být ve velkých dávkách toxický. Dětem do dvou let ho nenanášejte na pokožku ani jim ho nedávejte k inhalaci – mentol dokáže vyvolat stažení hrtanu, křeče a následné dušení. Dlouhodobá konzumace mátového čaje může zhoršit krevní  obraz.

Stejně opatrní by měli být všichni, kdo trpí na pálení žáhy či reflux. Mátová silice jim neudělá dobře, a to dokonce ani ve žvýkačkách či větrových bonbonech. Mohou sice vyvolat lepší pocit v ústech, ale obsažený mentol pálení žáhy spíše zhorší.

Jste královna koktejlů a používáte mátu denně? Třeba rozšíříme váš repertoár těmito recepty!

Reklama

Načítám