Hlavní obsah

Portal cake ke Dni dětí: dortík jako z počítačové hry

Hodnocení:
(113)
Foto: Autorka
Doba přípravy
1 hodina 30 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Ptala jsem se dětí, co sladkého by si přály upéct k svátku, a odpověď byla jednoznačná: „Upeč nám Portal cake!“ Netušila jsem, o čem mluví, rychle mě ale uvedly do obrazu: je to dort, který hraje hlavní roli v jejich oblíbené počítačové hře… Je čokoládový, zdobený bílým krémem a třešněmi a nejdůležitější je svíčka uprostřed. Tak jsem se pustila do improvizace…

Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Na kakaový korpus
  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 5 lžic oleje
  • 180 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
Na čokoládový krém
  • 200 ml 40% smetany ke šlehání
  • 200 g hořké čokolády 65%
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžíce cukru moučka
Na bílý krém
  • 300 g mascarpone
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 ml 40% smetany ke šlehání
Na dokončení
  • 1 hrnek višňového kompotu
  • 6 vrchovatých lžic čokoládových hoblinek
  • 1 hrst čerstvých třešní
Článek

Myslím, že variace na klasický schwarzwaldský višňový dort bude chutnat i vám. Aby se povedl, potřebujete především trpělivost, místo v lednici, čas a dobrý plán. Připravit jednotlivé složky není nijak náročné, každé ovšem musíte dopřát dostatek času, aby se správně vychladila. Začněte proto s přípravou už den předem. Všimněte si ještě, že rozpis surovin je na dortovou formu s průměrem 20 cm. Pokud použijete větší formu, nepodaří se vám korpus rozkrojit na tři části!

Postup

Krok 1: Příprava korpusu nejlépe den předem: Suroviny na korpus vyndejte z lednice včas, aby měly pokojovou teplotu. Dortovou formu vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 170 stupňů. Oddělte žloutky od bílků a pusťte se do šlehání bílků. Až se zpění, začněte postupně přidávat cukr a stále šlehejte, až spotřebujete všechen cukr a vytvoří se hustý, bílý a lesklý sníh. Poté do sněhu zašlehejte po jednom žloutky a nakonec tenkým pramínkem přilijte olej, přitom stále šlehejte. Do našlehané vaječné hmoty prosejte natřikrát přes sítko mouku a kakao a už jenom zlehka je vmíchejte gumovou stěrkou. Připravené těsto hned vlijte do formy a pečte asi 45–50 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený korpus vyjměte z formy a nechte na mřížce zcela vychladnout. Zabalený v alobalu počká na svou chvíli i do dalšího dne.

Krok 2: Den předem si připravte také základ na čokoládový krém: Smetanu přiveďte téměř k varu, ale nevařte ji. Odstavte z ohně, nalámejte do ní čokoládu a pomalu míchejte, až se čokoláda zcela rozpustí a vznikne hladký krém. Nechte zchladnout, poté vložte do lednice a do druhého dne pořádně vychlaďte.

Krok 3: Bílý krém lze také připravit den předem: Začněte pomalu šlehat ve větší míse mascarpone s cukrem a vanilkovou esencí. Množství cukru volte podle chuti – my máme rádi nepříliš sladké dorty (a samotný korpus je sladký dost), proto nám stačí necelá lžíce. Vy ochutnejte a případně přidejte. Až se cukr do mascarpone zapracuje, přilijte vychlazenou smetanu, zvyšte otáčky a dál šlehejte do zhoustnutí – potrvá to asi dvě minuty. Až bude krém tuhý tak, že bude držet tvar, přestaňte šlehat, aby se nesrazil. Takhle připravený krém vydrží v lednici do dalšího dne. Jak vyrobit domácí mascarpone jen ze 2 ingrediencí?

Krok 4: Druhý den dokončete čokoládový krém: Mascarpone a ganache (= smetana rozmíchaná s rozpuštěnou čokoládou) vyjměte z lednice a nechte asi půl hodiny stát na lince. Ganache mírně povolí a suroviny budou mít stejnou teplotu. Mascarpone dejte do velké mísy a prošlehejte s cukrem (opět začněte jednou lžící, chutnejte a případně přidejte). Ganache promíchejte a po lžících pomalu zašlehejte k mascarpone, až se vše spojí v hladký a lesklý krém.

Krok 5: Úprava korpusu: Slijte kompotované višně a nechte je na sítku opravdu pořádně okapat, šťávu zachyťte. Dortový korpus podélně rozřízněte na tři části – postupujte opatrně a trpělivě. Už jste zkusili rozříznout korpus zubní nití? Na podnos položte spodní část korpusu, zlehka ho pokropte zachycenou višňovou šťávou (postačí dvě lžíce) a potřete dvěma třetinami čokoládového krému. Přiložte další část korpusu, pokropte šťávou a potřete třemi čtvrtinami bílého krému. Na krém rozložte okapané višně a dort přiklopte poslední částí korpusu.

Krok 6: Dokončení dortu: Zbylým čokoládovým krémem potřete celý povrch dortu. Poté ho ozdobte nastrouhanou čokoládou a „pusinkami“ ze zbytku bílého krému, na každou položte čerstvou třešeň (když nemáte, tak višeň z kompotu či kandovanou). Nechte dort v chladu rozležet alespoň dvě hodiny a při servírování nezapomeňte doprostřed zapíchnout svíčku, jenom tak to bude ten pravý Portal cake.

Foto: Autorka

Takhle parádně dortík vypadá, když ho rozříznete. Dobrou chuť!

Tip: Nepoužívejte čokoládu s vyšším obsahem kakaa – krém je pak příliš silný a budete muset použít víc cukru, aby chutnal dětem. Pro dospělé můžete pokropit korpusy griotkou nebo jiným ovocným likérem.

ynezorPumanzeSaNyknalC
28. 5. 2021

Reklama

Sdílejte článek