Hlavní obsah

Vepřo knedlo zelo: Podle tohoto návodu ho zvládne každý!

Foto: Ondřej Hošt

Připravte si českou klasiku s kuchařem Janem Bartákem!Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Už při přečtení titulku jste dostali chuť na českou klasiku, ale sami byste si na ni netroufli? Zkuste to s názornou pomocí profesionálního kuchaře. Podle tohoto návodu vše zvládnete!

Článek

Když se řekne vepřo knedlo zelo, každý si jistě ihned představí talíř, na kterém je vyskládané maso, zlehka křupavé zelí a knedlíky. Ale jaké? V tom už se Češi liší! Někdo si tuhle klasiku dokáže představit jen s bramborovými, druhý nedá dopustit na houskové. Pokud patříte do té druhé skupiny, určitě vás náš dnešní návod od kuchaře Jana Bartáka z pražské restaurace U Schnellů nadchne.

Na 4 porce potřebujete:1,5 kg vepřové plece (někdo také dělá z krkovičky), sůl, celý kmín a 1 cibuli. Na knedlíky: 2 včerejší rohlíky, 500 g hrubé mouky, špetku soli, 250 ml mléka, 21 g (půl kostky) čerstvých kvasnic, půl lžičky cukru, 1 vejce. Na zelí: 500 g bílého sterilovaného zelí, 1 větší cibuli, 150 g anglické slaniny vcelku, lžičku soli, lžičku cukru, špetku kmínu, 1 syrovou bramboru.

Foto: Ondřej Hošt

Co všechno budete potřebovat?Foto: Ondřej Hošt

Začněte s masem!

Maso rozkrájejte na jednotlivé šály (záleží na velikosti) a očistěte ho od bílých blan a vláken. Pekáček, ve kterém budete pečeni připravovat, zasypte nahrubo pokrájenou cibulí. Přímo nad pekáčkem maso bohatě nasolte (opravdu nešetřete) a posypte kmínem. Takto připravené ho pak vyskládejte do pekáčku a podlijte přibližně sklenicí vody. Při pečení buďte trpěliví, maso se bude v troubě vyhřáté na 190 stupňů Celsia připravovat asi hodinu a tři čtvrtě.

Foto: Ondřej Hošt

Kdo má rád česnek, může maso prolisovanými stroužky také potřítFoto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

A může se do trouby!Foto: Ondřej Hošt

Spanilá jízda pokračuje!

Mezitím však máte bohatě času na pokračování ve vaření. Ještě vám totiž chybí knedlo i zelo! Do hrníčku nalijte trochu vlažného mléka, rozmíchejte v něm cukr, rozdrobte kvasnice a nechte je vyběhnout (trvá to zhruba 10 až 15 minut). Kvásek pak přidejte do mísy k mouce, kostičkám ztvrdlých rohlíků, špetce soli a vejci. Vypracujte hladké těsto, které drží při sobě, podle potřeby přidávejte mléko.

Foto: Ondřej Hošt

Knedlíky nejsou až tak složitéFoto: Ondřej Hošt

Když je těsto hotové, nechte ho asi půl hodiny kynout na teplém místě pod utěrkou. Poté z něj vyválejte dvě šišky (nebo víc, pokud máte menší hrnec), které vložte do vroucí osolené vody. Po deseti minutách je třeba knedlíky vařečkou obrátit! Pokračujte ještě 8 minut, poté je z vody vyndejte a propíchejte vidličkou, aby z nich unikla pára.

Foto: Ondřej Hošt

Knedlík při vaření ještě nabudeFoto: Ondřej Hošt

A ještě zelí!

Teď vám zbývá opravdu už jen to zelí! Cibuli nakrájejte nahrubo a nechte ji na oleji nebo sádle zesklovatět. Přidejte k ní kostičky slaniny a opečte ji. Když už vám po kuchyni krásně zavoní, zapojte do hry zelí, které předtím necháte okapat a pokrájíte ho. Když je měkké (zhruba po 10 minutách), dochuťte ho cukrem, solí i kmínem a zahustěte najemno nastrouhanou bramborou. Teď ho už jen krátce povařte a může se podávat!

Foto: Ondřej Hošt

Pokud bude zelí málo kyselé, můžete si nechat stranou trochu nálevu a chuť průběžně vyvažovatFoto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Znáte tento trik s bramborou?Foto: Ondřej Hošt

Knedlíky nakrájejte nití či nožem, přidejte plátky masa, zelí a vše přelijte výpekem. Ten není potřeba zahušťovat moukou, protože se o vše postará cibule v základu.

Foto: Ondřej Hošt

Necháte se zlákat a zkusíte vše doma?Foto: Ondřej Hošt

Dobrou chuť! Další receptovou inspiraci na českou klasiku najdete také v článku Recepty od čtenářů: Maso v mrkvi jinak. Se slaninou a zázvorem!.

Za kuchařské tipy a poskytnutí prostor k focení děkujeme restauraci U Schnellů (Tomášská 27/2, Praha 1).

Reklama

Související témata:

Načítám