Článek
Když se řekne vepřo knedlo zelo, každý si jistě ihned představí talíř, na kterém je vyskládané maso, zlehka křupavé zelí a knedlíky. Ale jaké? V tom už se Češi liší! Někdo si tuhle klasiku dokáže představit jen s bramborovými, druhý nedá dopustit na houskové. Pokud patříte do té druhé skupiny, určitě vás náš dnešní návod od kuchaře Jana Bartáka z pražské restaurace U Schnellů nadchne.
Na 4 porce potřebujete:1,5 kg vepřové plece (někdo také dělá z krkovičky), sůl, celý kmín a 1 cibuli. Na knedlíky: 2 včerejší rohlíky, 500 g hrubé mouky, špetku soli, 250 ml mléka, 21 g (půl kostky) čerstvých kvasnic, půl lžičky cukru, 1 vejce. Na zelí: 500 g bílého sterilovaného zelí, 1 větší cibuli, 150 g anglické slaniny vcelku, lžičku soli, lžičku cukru, špetku kmínu, 1 syrovou bramboru.
Co všechno budete potřebovat?
Začněte s masem!
Maso rozkrájejte na jednotlivé šály (záleží na velikosti) a očistěte ho od bílých blan a vláken. Pekáček, ve kterém budete pečeni připravovat, zasypte nahrubo pokrájenou cibulí. Přímo nad pekáčkem maso bohatě nasolte (opravdu nešetřete) a posypte kmínem. Takto připravené ho pak vyskládejte do pekáčku a podlijte přibližně sklenicí vody. Při pečení buďte trpěliví, maso se bude v troubě vyhřáté na 190 stupňů Celsia připravovat asi hodinu a tři čtvrtě.
Kdo má rád česnek, může maso prolisovanými stroužky také potřít
A může se do trouby!
Spanilá jízda pokračuje!
Mezitím však máte bohatě času na pokračování ve vaření. Ještě vám totiž chybí knedlo i zelo! Do hrníčku nalijte trochu vlažného mléka, rozmíchejte v něm cukr, rozdrobte kvasnice a nechte je vyběhnout (trvá to zhruba 10 až 15 minut). Kvásek pak přidejte do mísy k mouce, kostičkám ztvrdlých rohlíků, špetce soli a vejci. Vypracujte hladké těsto, které drží při sobě, podle potřeby přidávejte mléko.
Knedlíky nejsou až tak složité
Když je těsto hotové, nechte ho asi půl hodiny kynout na teplém místě pod utěrkou. Poté z něj vyválejte dvě šišky (nebo víc, pokud máte menší hrnec), které vložte do vroucí osolené vody. Po deseti minutách je třeba knedlíky vařečkou obrátit! Pokračujte ještě 8 minut, poté je z vody vyndejte a propíchejte vidličkou, aby z nich unikla pára.
Knedlík při vaření ještě nabude
A ještě zelí!
Teď vám zbývá opravdu už jen to zelí! Cibuli nakrájejte nahrubo a nechte ji na oleji nebo sádle zesklovatět. Přidejte k ní kostičky slaniny a opečte ji. Když už vám po kuchyni krásně zavoní, zapojte do hry zelí, které předtím necháte okapat a pokrájíte ho. Když je měkké (zhruba po 10 minutách), dochuťte ho cukrem, solí i kmínem a zahustěte najemno nastrouhanou bramborou. Teď ho už jen krátce povařte a může se podávat!
Pokud bude zelí málo kyselé, můžete si nechat stranou trochu nálevu a chuť průběžně vyvažovat
Znáte tento trik s bramborou?
Knedlíky nakrájejte nití či nožem, přidejte plátky masa, zelí a vše přelijte výpekem. Ten není potřeba zahušťovat moukou, protože se o vše postará cibule v základu.
Necháte se zlákat a zkusíte vše doma?
Dobrou chuť! Další receptovou inspiraci na českou klasiku najdete také v článku Recepty od čtenářů: Maso v mrkvi jinak. Se slaninou a zázvorem!.
Za kuchařské tipy a poskytnutí prostor k focení děkujeme restauraci U Schnellů (Tomášská 27/2, Praha 1).