Hlavní obsah

Veronika Žilková: Do kostelů se vrací sex?!

Foto: Mona Martinů

V nového papeže Františka vkládají mnozí dost nadějíFoto: Mona Martinů

Reklama

Kněz, který neví, co je rozkoš v posteli, těžko pochopí, jak je těžké dodržovat příkaz z Desatera Božích přikázání „Nesesmilníš" a „Nepožádáš manželky bližního svého". Tak jak nám má vládnout?

Článek

Věřící i nevěřící mají nového papeže. Je jím sympatický Argentinec. Co víme o Argentině? Fenomenální fotbalista Diego Maradona, úžasná filmová piseň Madonny: „Don't Cry for Me Argentina", skvělý argentinský steak, a teď papa František, nejvyšší katolík na světě (mimochodem je opravdu vysoký i vzrůstem).

Je jedním z většiny čestných kněží a bude muset vyřešit menšinu, která svými nedávnými pedofilními skandály ztrapnila církev před věřícími i nevěřícími. Proč se to stalo? Může za to celibát – příkaz sexuálního půstu a zákaz sňatku pro katolické kněze?

V Bibli se o celibátu nikde nepíše. Církev zavedla celibát až ve středověku a nejspíš kvůli majetku. Církevní majetek se tak nedrobí mezi potomky. Zákazem přirozené sexuality tak církev možná zapříčinila občasné „úchylky".

Církev nepovoluje potraty a nesouhlasí s antikoncepcí, ale sama se ve svých řadách potýká s pedofilií. Zakazuje eutanazii – dobrovolné ukončení života, a stejně tak svým kněžím nepovoluje životy ani počínat.

Celý svět čeká, jestli nový argentinský papež udělá ve Vatikánu revoluci. Vydá soudům pedofily a zruší celibát.

Sex by zajistil klid v kostelích. Ženatý kněz by nekoukal po chlapečcích a manželka by si jeho mravnost sama pěkně ohlídala. Navíc by se do semináře hlásilo mnohem víc mladých mužů, kteří si kněžskou dráhu nevybrali právě z důvodů celibátu.

A má ještě kněz místo ve společnosti i v roce 2013?

Měl by plnit funkci rádce a pomocníka v těžkých situacích. Psychologové radí odborně, v pracovní době a za peníze. Rada „lidská" a zdarma by měla přijít věřícím i nevěřícím z kostela. Tak proč ne? A taky vás tam může pokřtít i oddat. A jestli k tomu bude mít na ruce snubní prstýnek? Tím líp.

Hezký den!

Reklama

Související témata:
Kněží

Načítám