Hlavní obsah

Veronika Žilková: Kdo měl těžší porod?!

Foto: Mona Martinů

Porod jako konverzační téma sbližuje ženy všech kategoriíFoto: Mona Martinů

Reklama

Nechtěla jsem o něm psát, ale na prosbu redakce píšu. Porod a vojna jsou konverzační témata, na která se starší generace chytne vždy. V hospodě je chvilku ticho u stolu, a pak se ozve: „No a kdes byl na vojně?" a rázem se do hovoru zapojí všichni přítomní chlapi. Stejným zaklínadlem v ženském světě je slovo porod.

Článek

Úplně cizí ženy si jsou schopné na veřejnosti – třeba cestou ve vlaku – vyprávět intimní detaily o svých porodech. A tím stejně jako muži dokazují, že  jejich porod, stejně jako to vojenské cvičení – pro ně bylo něco výjimečného. Výjimečného tím, že ten silný zážitek v nich samotných jen tak něco dalšího nepřekoná.

„Pani, mně to začalo tak, že mi praskla voda. Volám na manžela, že mi praskla voda, a on trouba běžel do sklepa hledat, kde že nám to teče.“

„To mně," trumfuje druhá, „praskla voda ve frontě na maso a lidi si mysleli, že jsem se počurala!“

Třetí voda nepraskla. Zato byla dáma otevřená, a přesto nerodila. Čtvrtá byla zavřená, a rodila hned a měla šílené bolesti!

Ta první byla v pohodě a rodila by klidně na zakázku. Heč!

Druhá měla velké dítě a to ji roztrhlo na 5 stehů a třetí měla dítě malé, a přesto stehů měla třináct! Heč! Heč!

Souboj vrcholí transportem.

Mě vezla k porodu záchranka!

To nic není, paní, to mě soused traktorem!

Já?! Já tam jela tramvají, a sama!!!

„A já?!“ (vítězí poslední) „já to nestihla, a rodila jsem doma!“ Heč, heč, heč!!!

Zvířata jsou o hodně ochuzena. O porodech si nepovídají, nečtou knihy ani články v barevných časopisech. Rodí jen podle svého instinktu a některé samičky musí navíc po porodu sežrat i svou placentu. Lidská placenta se díkybohu háže do kýblu.

Rodila jsem pětkrát, ale porod jako divák jsem zažila poprvé. Byl to film chvilkami plný napětí, pak zas romantiky, občas komedie, a nejvíc byl asi akční. Nejdůležitější je, aby „ten film“ skončil dobře. Pak si totiž všichni diváci s úlevou rádi popláčou.

A jak jste na tom, milé čtenářky, s porody vy?

Reklama

Související témata:

Načítám