Hlavní obsah

Veronika Žilková slaví 59 let. Jak znáte její život i role?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Je výraznou českou herečkou a manželkou herce a diplomata Martina Stropnického (63). Po pětapadesátce se s ním odstěhovala do ciziny, odkud se letos v létě vrátila kvůli své mamince a rozvádějící se dceři Agátě Prachařové (35). Co dál o ní víte?

Článek

Herečka Veronika Žilková slaví 16. října 59. narozeniny. V dětství se díky svému tatínkovi, pedagogovi Václavu Žilkovi (†82), věnovala hře na hudební nástroj a zamilovala si lidový tanec. Nakonec ale dala přednost herectví a za svůj život vytvořila řadu rolí. Do povědomí se dostala například seriálem o učitelích a žácích My všichni školou povinní (1984) nebo princeznou v pohádce Pták Žal (1985). Zahrála si i v pohádce Anděl Páně (2005) nebo v divácky oblíbeném seriálu Vyprávěj (2009–1013). Na kontě má jednoho Českého lva a úspěšná je také na divadelních prknech. Má početnou rodinu a tvrdí o sobě, že je jako máma důsledná a přísnou výchovu odkoukala od svého tatínka. A co o Veronice Žilkové víte vy? Udělejte si náš kvíz.

1. Veronika Žilková pochází z umělecké rodiny. Jejím tatínkem byl hudební pedagog Václav Žilka. Na jaký hudební nástroj od dětství hrála?
2. Od dětství účinkovala ve folklorních souborech a původně se chtěla dál věnovat lidovému tanci, nakonec ale nastoupila na DAMU. Už v průběhu studia si zahrála v několika filmech. Díky jakému filmu z roku 1982 se stala známou?
3. O dva roky později ztvárnila jednu z větších rolí v seriálu My všichni školou povinní. Jakou postavu hrála?
4. Nadějná herečka hrála v divadle a natáčela. Mezitím se stihla v roce 1984 poprvé vdát za režiséra Jiřího Hanycha (62) a o rok později se jim narodila dcera Agáta (35). Manželství se o čtyři roky později rozpadlo. Kolikrát se herečka pak ještě vdala?
5. Účinkovala v řadě televizních inscenací a pohádek. Jednu z výrazných rolí v podobě vězeňské dozorkyně si zahrála také v seriálu z roku 1992 s názvem:
6. Velkou příležitost získala v druhé polovině 90. let opět u filmu. Za jaký snímek získala Českého lva?
7. V roce 2000 dostala příležitost spolupracovat na komediálním a parodickém pořadu, který se stal o dva roky později vítězem ankety ANNO a nejoblíbenějším pořadem. Jak se jmenoval?
8. Kromě filmu a televize se prosadila také jako divadelní herečka. V letech 2007-2008 ztvárnila v Divadle na Vinohradech hlavní roli v představení, které vzniklo podle osudu slavné prvorepublikové herečky. Jaké je její jméno?
9. Veronika Žilková je od roku 2008 vdaná za herce Martina Stropnického (63), s nímž má dceru Kordulu (15). Kolik má herečka ze svých vztahů celkem dětí?
10. V létě se po dvou letech vrátila ze země, kde její manžel působí jako velvyslanec. Kde s ním žila?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám