Hlavní obsah

Opravdová výzva nejen pro milovníky umění: Jak znáte české divadlo?

Foto: Libor Teichmann / MAFRA / Profimedia

Foto: Libor Teichmann / MAFRA / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miroslav Horníček řekl, že láska k divadlu začíná tím, že do něj přijdeme včas. Anton Pavlovič Čechov zase, že divadlo spojuje všechna umění a herci jsou misionáři. Oba měli pravdu. Divadlo je svět umění v nejvyšší formě a jeho návštěva společenskou událostí, která si zaslouží krásné oblečení i včasný příchod. Otestujte se, jak znáte populární a oceňované divadelní hry z českých scén.

Článek

Víte, co je 27. března za den? Světový den divadla. Slaví se od roku 1961 a je to krásná příležitost připomenout si českou divadelní scénu. Vybrali jsme deset skvělých divadelních her, jež milují diváci i kritika a které mají za sebou stovky repríz. Zkuste v našem kvízu, jak se vyznáte, zjistěte, kde máte mezery, a na oslavu divadla si pořiďte vstupenky. Mnohé z následujících se stále hrají.

1. Divadlo Járy Cimrmana je mezi českými divadelními scénami legendou. Hra Hospoda Na mýtince o restauraci na opuštěném místě v lesích, aby tam nechodili lidé, se jednoho dne dočká „zájezdu“, navštíví ji kromě stálého hosta ještě další dva: hrabě Ferdinand von Zeppelin a uprchlý vězeň Kulhánek. Hostinský se je snaží udržet na místě co nejdéle a láká je na svoji vnučku Růženku, která brzy přijde, šla jen do města pro...
Foto: Libor Teichmann / MAFRA / Profimedia
2. Divadelní hra Jedlíci čokolády získala v roce 2011 Cenu Alfréda Radoka a hraje ji pražské Klicperovo divadlo. Režisérem Davidem Drábkem byla napsána na míru třem hereckým múzám: Pavle Tomicové, Isabele Smečkové Bencové a Pavlíně Štorkové. Hrají tři sestry, které se po smrti otce zkouší postavit na vlastní nohy. Jedna to celé řídí, druhá se projedla ke dvěma metrákům a třetí trpí fobií, která jí dost znesnadňuje život. Jakou?
Foto: Jan Strouhal / MAFRA / Profimedia
3. Dabing Street byla třetí hra, kterou pro Dejvické divadlo napsal Petr Zelenka. Excelovali v ní například Hynek Čermák, Václav Neužil nebo Klára Melíšková a byla o lidech, kterým krachlo dabingové studio. Režisér chtěl zachytit přelom tisíciletí, kdy podle něj „skončila legrace“. Podtitul hry zní: Ve dvou věcech jsou Češi skutečně dobří: … a dabingu.
Foto: Ladislav Němec / MAFRA / Profimedia
4. Legendární a oceňovaná komedie Carla Goldoniho Sluha dvou pánů je plná záměn a převleků. Hlavním motivem je, že sice dva platy jsou víc než jeden, ale sloužit dvěma pánům je věc velmi ošidná, jak si ověří sluha Truffaldino. Hra měla v Národním divadle premiéru v roce 1994 a skončila v roce 2016, odehrálo se 600 repríz a ve všech exceloval v hlavní roli...
Foto: Martin Hykl / CNC / Profimedia
5. Angelu Kennedyovou Lipskou opustil manžel. Desítky let byla hlavně manželkou a matkou a teď se učí být sama za sebe. Hru Můj báječný rozvod napsala irská dramatička Geraldine Aron, hraje se po celé Evropě a česká adaptace patří k těm hodně povedeným. Obrovskou zásluhu na tom má představitelka Angely. Která herečka ji nejdřív hrála v Divadle Na Fidlovačce a nyní ve Studiu DVA?
Foto: Profimedia.cz
6. Malý Pavlík Tesař se ztratí tatínkovi přímo na Štědrý den, a protože moc nespěchá s tím, aby se našel, zažije spoustu dobrodružství a potká zajímavé lidi. Když se ho policisté ptají, jak se jmenuje a jak mu doma říkají, odpoví: Zlato. Hra Jana Borny Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka obsadila v roce 2000 v nominacích na Cenu Alfréda Radoka druhé místo a je stále hitem v repertoáru... Jakého divadla?
Foto: MICHAL KLÍMA / MAFRA / Profimedia
7. Obdobím husákovské normalizace provází diváky divadelní hry Hrdý Budžes osmiletá holka v podání Báry Hrzánové. Její hlášky typu „Pak jsem taky přemejšlela, jestli ta paní učitelka Koláčková je taky proletářka nebo komunistka. Asi jo, když je tak blbá“ baví diváky od premiéry v roce 2002 (aktuálně ji hraje Divadlo Kalich). Jak se hlavní hrdinka jmenuje?
Foto: LUDĚK PEŘINA / MAFRA / Profimedia
8. Líbánky na Jadranu (uvádí Studio DVA) zní jako název pro velkou romantiku. Nenechte se ovšem mýlit. Do chorvatského kempu si jedou svoji svatební cestu připomenout dva skoro důchodci v podání Evy Holubové a Bohumila Klepla. Chtějí si vyzkoušet, zda si budou ještě mít co říct. Sám autor o hře řekl, že je nezvykle existenciální. Kdo ji napsal?
Foto: Archiv Divadla Studio DVA
9. Balada pro banditu - jeden z nejdojemnějších příběhů lásky a zrady, který prožívají Eržika a Nikola. Poprvé byla hra uvedena v polovině sedmdesátých let a Nikolu hrál Miroslav Donutil. Podruhé pak v roce 2005 pod režijní taktovkou Vladimíra Morávka. Pokaždé ale na prknech legendárního brněnského divadla. Kterého?
Foto: Archiv Divadla Husa na provázku
10. Pražské Divadlo pod Palmovkou je machr na adaptace her Williama Shakespeara. V roce 2019 se stalo v rámci ankety pořádané časopisem Svět a divadlo divadlem roku. A zároveň získalo ocenění pro nejlepší inscenaci. Jedná se o poslední Shakespearovu komedii a ústředním tématem jsou morálka a zneužití moci. Jak se jmenuje?
Foto: Archiv Divadla pod Palmovkou

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám