Hlavní obsah

VIDEO: Nelžete dětem o sexu!

Foto: shutterstock.com

Mluvte otevřeně podle věku dítěteFoto: shutterstock.com

Reklama

Rodiče to znají, dříve nebo později přijde moment, kdy se zvídavé dítě zeptá: „Jak jsem přišel na svět?“ Přestože je sex věc přirozená, dělá některým z nás problémy o něm hovořit. Tím spíš, hovořit o něm s dětmi! Zeptali jsme se proto odborníků, jak se s touto citlivou otázkou vypořádat.

Článek

Mnozí z nás si určitě pamatují dobu, kdy sex byl tabu a na otázku: „Jak jsem přišel na svět?“, existovala víceméně jedna odpověď - přinesl tě čáp, popř. vrána. Na tyto nepravdy ale raději zapomeňte. Podle psychologů není dobré se tomuto tématu jakkoli vyhýbat nebo používat nesmyslné lži. A také je lepší, pokud se o sexualitě a tématu početí dozví děti od rodičů v době před tím, než když už ratolest „vše ví" od kamarádů ze školky, školy, či internetu.

Ve 4 letech to přijde!

S prvními otázkami na téma početí a narození přicházejí děti okolo čtvrtého roku. Pokud z rodiče necítí rozpaky, spokojí se většinou s tím, že se rodiče měli rádi a maminka ho/ji pak nosila v bříšku. V tomto věku tato odpověď stačí. Je jednoduchá a srozumitelná a jak doporučují odborníci, není dobré říkat věci, na které se dítě neptá.

Děti do deseti let se o sexualitu zajímají jen ve smyslu zkoumání vlastního či druhého pohlaví. A pouze v podobě získávání informací. Rozpaky a stud, které mají dospělí, přejímají až na základě výchovy. Proto je velmi důležité být co nejpřirozenější! Ale jak na to?

V našem videu vám poradí dětská psycholožka PhDr. Ilona Špaňhelová, specialistka na rodinnou problematiku a komunikaci mezi rodiči a dětmi.

{stream-video}

Nejste na to sami!

Tím nemyslím, že když se vás dítko zeptá, jak se narodilo, že ho pošlete za tatínkem! Na počátku „sexuální výchovy” by se měli podílet oba rodiče. Můžou si však pořídit pár „pomocníků”, například ilustrované knížky s touto tematikou, na trhu je možné sehnat i několik animovaných filmů a dokonce i hračky. S takovým plyšovým vajíčkem a spermií můžete doma pěkně znázornit, jak vlastně děti vznikají.

Také je dobré, aby dítě již odmalička znalo spisovné názvy pro pohlavní orgány. To proto, aby se ve vyšším věku dala sexualita vysvětlit těmito pojmy. Stále nevíte jak na to? Možná se vám zalíbí tato verze: „Maminka má v bříšku postýlku, které se říká děloha, a do ní chodí jednou za měsíc spinkat vajíčko. Tatínek jí pindíkem, kterému se správně říká penis, dopraví semínko (spermie), a když se spojí, vyroste z toho miminko.“

Tak vidíte! Otázka „ Jak jsem přišel na svět?“ vás už rozhodně nemusí nijak děsit.

Reklama

Související témata:

Načítám