Hlavní obsah

Víkendové bydlení snů: Na místě staré chalupy stojí úžasný dům

Foto: Petra Hajská, Veronika Nehasilová (15x)

Dům se nachází na pozemku, kde dříve stálo venkovské stavení, které nahradila víkendová chata, která již majitelům nevyhovovalaFoto: Petra Hajská, Veronika Nehasilová (15x)

Reklama

V malé vesničce na východě Čech vyrostla jedinečná nízkoenergetická novostavba pro mladou rodinu, k níž se dnes společně vydáme na návštěvu. Nahlédněte s námi do víkendového ráje!

Článek

Pozemek se nachází na konci uliční řady a od otevřené krajiny jej odděluje několik vzrostlých stromů. Jednopodlažní dům vznikl na místě původního venkovského stavení. Nahradila je víkendová chata a svým tvarem, jednoduchostí a použitým materiálem se inspiruje místem, kde se nachází: hlavními motivy jsou vegetace, staletý dub, přírodní jezírko i okolní vesnická zástavba.

Autorem rekreačního domu je architektonické studio ASGK Design, s. r. o., konkrétně Mgr. arch. Gabriela Kaprálová, která hmotu domu přizpůsobila krajině a světovým stranám.

Foto: Archiv studia

Fasáda má hodně skleněných ploch. Rozptýlené osvětlení poskytují čtvercová oknaFoto: Archiv studia

„Pultová střecha na severu zamezuje většímu stínění severní zahrady a skýtá krásné výhledy do daleké krajiny,“ říká architektka. „Objekt je ze západu kompaktní, chráněný proti častým a silným poryvům větru. Z východu je naopak maximálně otevřený zahradě a zapuštěnou terasou poskytuje svým obyvatelům pobyt venku i v nepříznivém počasí,“ dodává Gabriela Kaprálová.

Foto: Archiv studia

Kuchyňská linka je z Ikea, série Udden. Jedná se o modulární kuchyň technického charakteru, která svým stylem do interiéru skvěle zapadá a je nadčasová (cena včetně spotřebičů 54 631 Kč)Foto: Archiv studia

Modřín všude, kam se podíváte

Dřevo se jako základní materiál promítá do celého domu. Vše je postaveno z modřínu, a to včetně obkladů stěn či podlahy. Obklad nese bílý olejový lazurový nátěr, podlaha je z kartáčovaných prken s olejovou lazurou. Interiér působí jednotně a čistě.

Velká okna, která na jižní straně tvoří celou stěnu, dávají průchod okolní přírodě do interiéru. V době velkých veder mají zajistit udržení příjemného klimatu okenice posuvné po kolejnicích. Na východní straně jdou okenice dokonce otevírat do různých poloh a jsou maximálně variabilní.

Foto: Archiv studia

Terasa má 24 m^2 a je stejně jako vnitřek z modřínových palubekFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Jedná se o jednopodlažní novostavbu s galeriemi, která je celá ze dřeva. Dokonce i interiér je obložen pouze sibiřským modřínem. V přízemí je jedna velká obytná místnost zvaná světnice, která není nijak oddělena příčkamiFoto: Archiv studia

Maximální komunikace s přírodou

Na užitné ploše 109 m2 najdete v přízemí jednu velkou obytnou místnost, jakousi „světnici“, v prostorách vyvýšených galerií pod lomenou střechou jsou řešeny dva samostatné pokoje.

Vstup do domu nepostrádá zádveří, kde navazuje nezbytné sociální zázemí a úložné prostory. Přízemní místnost, srdce domu, je jeden spojený, dispozičně čistý prostor bez příček, kde místem k odpočinku není klasická pohovka, ale křesílka Diesel Moroso u krbu nebo pódium k uvelebení u okna s knihovnou po ruce.

Foto: Archiv studia

U skleněné stěny vzniklo pódium pro relaxaci. Stropní osvětlení je zde vyřešeno zapuštěnými LED podhledovými svítidly NimbusFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Hru v galerijním prostoru rozehrává netypický tvar pultové střechy, která má atypické umístění s opačným sklonemFoto: Archiv studia

Minimum nábytku i barev

Kuchyňská linka Ikea Udden s ocelovým rámem je velmi jednoduchá, splňující venkovský styl třeba svými otevřenými skříňkami a policemi. Uprostřed prostoru je skromný jídelní kout vymezený velkou tovární retro lampou Nanovo, stolem Gueridon z ořechu a židlemi Vitra Jean Prouvé. V respektu ke konceptu stavby jsou tu použity pouze neutrální a tlumené barvy, víc není třeba, interiér žije i tak díky dřevu a exteriéru.

Přestože zahájení stavby bylo kvůli vysoké hladině spodní vody posunuto, vyplatilo se počkat. Stavba byla loni oceněna čestným uznáním Grand Prix architektů v kategorii rodinný dům.

Také by se vám taková chata zamlouvala?

Reklama

Načítám