Hlavní obsah

Manželé jen o víkendu! Má takový vztah šanci na přežití?

Foto: Thinkstock

Vídat se dohromady jen o víkendech je složitá situace pro celou rodinuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendové manželství, dvoudenní manželé, vztah s pětidenní pauzou. To je několik výrazů pro manželství, v němž jsou spolu partneři jen v sobotu a v neděli. Ve všední dny jeden z nich dojíždí za prací třeba do zahraničí nebo vzdáleného města, takže není schopen se domů vrátit ani na noc. Jaká jsou rizika takového vztahu? A jsou třeba nějaké výhody?

Článek

Alena a Radim jsou manželé víc než jedenáct let, ale posledních pět let se vídají jen o víkendech. Firma, v níž Radim pracuje, se přestěhovala, a tak mu nezbývá než dojíždět. „Nejdřív jsem měl v plánu celou rodinu přestěhovat, ale manželce se nechtělo, že děti tu mají kamarády, ona kamarádky, navíc máme blízko babičku. Na novém místě bychom neměli nikoho,“ vysvětluje Radim.

A tak je od pondělí do pátku bez své ženy a dětí, zato prý víkendy si užívají naplno. „Moc se na ně vždycky těším, vymyslíme si nějaký program a užijeme se navzájem,“ popisuje Radim. Zároveň ale přiznává, že občas je toho na jeho ženu moc. Když jsou třeba děti nemocné nebo když se doma cokoli porouchá, chlap jednoduše chybí. „To je pak samozřejmě nervózní, unavená a naštvaná. A já si občas vyslechnu, že nejsem doma, že vše je jen na ní a že peníze, které vydělám, za to ani nestojí,“ říká Radim s tím, že nakonec se ale vždy vše uklidní a rodina se shodne na tom, že takhle je to nejlepší. „V místě, kde žijeme, bych našel mnohem hůře placenou práci. Takže bychom sice byli pořád spolu, ale nic moc bychom si nemohli dovolit. Žádné dovolené, žádné hory každý rok, žádné výlety, nad každou investicí by se muselo přemýšlet, a to si nejsem jistý, zda bychom zvládli,“ vysvětluje Radim.

Jak to tedy s víkendovým manželstvím je? Zeptali jsem se na to odborníků.

Foto: Thinkstock

Děti znají tatínka hlavně z telefonu nebo SkypuFoto: Thinkstock

Fungovat to může, ale…

Faktem je, že kvalita vztahu nezávisí na množství společně stráveného času, ale na tom, jak jsou společné zážitky a prožitky silné. „Vztah má své pilíře, na kterých stojí, a pokud jsou tyto pilíře pevné, bude vztah fungovat, ať se děje, co se děje,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Ovšem jistá rizika tu samozřejmě jsou! A to především tato:

  • Odcizování– pár si zvykne, že se přes týden nevidí. Partnerka se například naučí veškeré problémy a situace řešit sama, takže se pak může zdát, že muže vlastně nepotřebuje. A to chlapům příliš dobře nedělá.
  • Nedostatek společných zážitků – pokud se manželé o víkendu věnují skutečně jen sami sobě a svým dětem a jejich společný čas je plnohodnotně využit, je to v pořádku. Ale pokud je společný víkend využit na úklid garáže, malování, sekání zahrady, jednoduše na to, na co jsou potřeba dva, bývá to problém. Vztah totiž stojí především na takzvaných společných „magic momentech“, tedy jakýchsi kouzelných okamžicích, na něž s radostí vzpomínáme celý život.
  • Výchova – výchova dětí není jednoduchá a vyžaduje otce i matku. Pokud se manželé rozhodnou pro víkendový vztah, musí si zvolit jasnou strategii ve výchově, kterou budou dodržovat, i když jeden z nich zrovna není doma. Velmi nebezpečné jsou i situace, kdy si například žena stěžuje, že muž není vůbec doma. Tím rozhodně před dětmi nedělá tatínkovi dobrou reklamu.

Tip redakce:Ať už jste spolu pořád nebo jen o víkendech, víte, co je Noční můra mužů? Nespokojená manželka!.

Foto: Thinkstock

Přivítání po týdenním odloučení je opravdu velikéFoto: Thinkstock

A co výhody?

Nicméně pokud se vyvarujete předešlých chyb, může mít takové víkendové manželství i několik výhod. Manželé si jsou vzácnější, tudíž si společných chvil mnohem více váží a snaží se je užít naplno. „Jsou přece rodiny, kdy jsou všichni pořád spolu a je to děs. Naopak v případech, kdy se manželé vidí jen dva dny v týdnu, bývají společné zážitky mnohem silnější a příjemnější,“ potvrzuje Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Zároveň vztah, kdy se partneři vidí jen o víkendech, nebývá zatížen zbytečnými hádkami a spory, protože na ně jednoduše není čas. Žárlivost také asi není na pořadu dne, protože jinak by tenhle styl života nemohl fungovat snad ani den. Víkendovým manželům vážně nezbývá než si důvěřovat a zbytečně se nepodezřívat z nevěry a podobně.

Pozor při návratu k tradičnímu manželství

Ovšem velmi riziková může být situace, kdy se manželé po několika letech, kdy se viděli jen o víkendu, rozhodnou pro změnu a hodlají spolu nyní normálně dennodenně fungovat. Nemusí to totiž už umět! „Faktem je, že víkendové manželství je spíš podobné mileneckému vztahu. Víme, kdy spolu budete, připravíte se na to, natěšíte se, užijete si to, a pak zase víte, jak dlouho se neuvidíte,“ popisuje Lenka Čadová. A ta každodennost, ten běžný rytmus rodiny se vším, co k tomu patří, může být pro oba pořádným šokem.

„Muž si například zvyknul na to, že denně vstává do klidu, vypije si svou ranní kávu, aniž by ho kdokoli rušil, a pak jde do práce. A najednou se probudí do ruchu, křičících dětí, shonu a může z toho být hodně rozmrzelý,“ říká Lenka Čadová. Stejně tak mohou být partneři zaskočeni ze svých špatných nálad, rozmrzelosti, zlozvyků a podobně. „Jenže to je právě ta každodennost, která do vztahu patří. Manželé spolu musí umět být i ve chvíli, kdy je ten druhý nesnesitelný, je mu špatně a podobně,“ dodává Lenka Čadová.

Tip redakce:A že každý má nějaký ten svůj zlozvyk, se dočtete v článku Tímhle muži ženy neuvěřitelně vytáčí!.

Tak co si o tom myslíte? Bavilo by vás víkendové manželství? Nebo by vám za to žádné peníze nestály?

Reklama

Související témata:

Načítám