Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Zajdete občas do kavárny jen proto, že vám učaroval jejich „Lemon cake“? Rádi byste něco takového připravili sami doma a vytáhli se před známými, ale nevíte jak? Tak pozorně čtěte, jednoduchý recept je tady! Zavolejte všem kamarádkám a kamarádům, podává se Lemon cake po „česku“!

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 250 g kakaových sušenek
    1
    7
  • 110 g másla
    7
Náplň
  • 1,5 sklenice citronového krému
  • 250 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
    7
  • 3 kelímky pomazánkového másla
    7
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 sáček želatiny
  • 250 g tučného tvarohu
    7
Želatinová poleva
  • 1 sáček želatiny
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce cukru
  • 2 ks limetky
  • 1 snítka máty
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Odřízněte si větší kus mikrotenového sáčku a zabalte do něj sušenky. Rozdrťte je pomocí válečku nebo sklenice na malé kousky. V míse sušenkovou drť smíchejte s máslem a napěchujte do dortové formy o průměru 24 cm. Máslo by mělo být změklé, pokud jste ho nestačili vyndat z ledničky včas, rozehřejte ho v mikrovlnce.

Foto: Mona Martinů

Drobečky spojte máslem a napěchujte do formyFoto: Mona Martinů

02.

Vymíchejte si pomocí robotu nebo ručně tvarohovou náplň z pomazánkového másla, tvarohu, lučiny, cukru, citronové kůry a citronového krému. Krému můžete dát méně, záleží na tom, jak moc máte rádi kyselé. Protože náplň zřídne, je třeba ji zahustit želatinou, aby pak v ledničce dobře ztuhla. Připravte ji v hrnci podle návodu, nechte lehce zchladnout a opatrně zamíchejte ještě teplou do náplně.

03.

Troubu zahřejte na 180 °C a dejte samotné sušenkové těsto péci na deset minut. Hotový krém dejte zchladit do ledničky, než se vám upeče základ na dort. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout. Tvarohový krém rozprostřete na kakaový základ a povrch dortu uhlaďte. Nechte alespoň přes noc vychladit v ledničce.

Foto: Mona Martinů

Krém rozprostřete na těsto a uhlaďteFoto: Mona Martinů

04.

Připravte si limetky – nejlépe bio, pokud jste je nesehnali, důkladně omyjte a kartáčkem vydrbejte ty chemicky ošetřené. Nakrájejte je na co nejtenčí plátky a poklaďte jimi podle fantazie povrch dortu. Želatinu rozpusťte ve vodě, přidejte šťávu z citronu a cukr. Uvařte podle návodu na obalu. Pomocí lžíce polévejte povrch dortu rovnoměrně, aby vám nevznikaly „želatinové vrstvy“. Nechte chvíli ztuhnout, můžete ještě dozdobit snítkou čerstvé máty. Nakrájejte na díly, uvařte si třeba výbornou kávu nebo čaj a pozvěte kamarádky na návštěvu.

Načítám