Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Milujete víno? Zapojte ho do hry při vyrábění originálního dezertu. Co říkáte na vinnou pěnu?

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 10 g želatiny
  • 4 ks žloutků
    3
  • 100 g cukru krupice
  • 150 ml bílého vína
    12
  • 300 g zakysané smetany
    7
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 150 ml smetany ke šlehání
    7
  • 1 hrst hroznového vína
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 špetka soli
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Želatinu zalijte trochou vody a nechte 10 minut nabobtnat. Žloutky s cukrem a špetkou soli ušlehejte doběla a za stálého šlehání přilévejte víno, ohřáté těsně pod bod varu (vařením by se z něj vypařil alkohol). Želatinu zahřejte do rozpuštění a ihned vmíchejte do žloutkového krému. Zašlehejte do něj i kysanou smetanu a pomerančovou šťávu.

02.

Přikryjte fólií a nechte v lednici vychladnout na pokojovou teplotu. Pak do krému vmíchejte ušlehanou smetanu, rozdělte ho do sklenic a nechte alespoň 2 hodiny v lednici zatuhnout. Před podáváním ozdobte kuličkami vína a poprašte moučkovým cukrem.

Tip: Pro extra chuť vyměňte šťávu za pomerančový likér.

Pokud jste milovníkem vína, přečtěte si v našem článku ty největší mýty o pití vína.

Související témata:

Načítám