Hlavní obsah
3,0
(148)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Ať už zavařujete každý rok, nebo to bude letos vaše premiéra, trocha inspirace se hodí vždy. Vyzkoušejte výrazný višňový džem vonící po mandlovém amarettu! Vaří se navíc jen s přírodním citrusovým pektinem, díky kterému nemusíte přidávat žádnou chemii.

1 hod.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 skleniček
Na džem (místo kyseliny můžete dát citron)
  • 2 kg višní
  • 20 g citrusového pektinu
  • 1 kg třtinového cukru
  • 16 g kyseliny citronové
  • 80 ml mandlového likéru amaretto
Článek

Postup

01.

Skleničky i víčka vyvařte nebo prolijte vroucí vodou, rozložte na čistou utěrku a nechte oschnout. Pracujte třeba s kleštěmi, teď už se nesmíte dotknout vnitřků víček ani okrajů sklenic. Omyté višně vypeckujte a odvažte si 2 kila. Přímo v hrnci je tyčovým mixérem trochu pomixujte, zkrátíte tak nezbytnou dobu vaření.

02.

Višně přiveďte k varu a 10 minut za občasného míchání povařte. Průběžně sbírejte pěnu. Citrusový pektin (koupíte na internetu a v prodejnách zdravé výživy) smíchejte s 250 g cukru, za stálého míchání přidejte k ovoci a 5 minut povařte.

03.

Vmíchejte zbylý cukr, kyselinu citronovou rozmíchanou v amarettu či rumu a ještě chvilku povařte. Místo kyseliny (která ale ničemu neškodí) můžete dát dle chuti šťávu ze zhruba jednoho citronu. Na vychlazeném talířku zkuste hustotu, kdyby byl džem moc tekutý, ještě chvíli ho vařte nebo přidejte kyselinu citronovou.

04.

Opatrně plňte do sklenic tak, abyste se nedotkli nebo nepokapali jejich okraje (pokud se tak stane, čistým ubrouskem je setřete). Ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Takto připravený džem vám s přehledem vydrží do dalšího léta, pro delší trvanlivost můžete skleničky ještě zavařit.

Jak zavařovat bez pektinu? Zjednodušeně řečeno, pektin je látka, díky které džemy houstnou. V ovoci se vyskytuje přirozeně, jenže v každém druhu v jiném množství – například citrusy, rybíz a jablka ho obsahují hodně, zatímco višně téměř žádný. Proto ho buď musíte přidat, nastavit je některým ze zmíněných plodů nebo vařit o hodně déle a s větším množstvím cukru. V praxi to znamená zhruba až 1:1 poměr cukru a ovoce a doba varu i přes hodinu. Já proto raději volím přidání přírodního citrusového pektinu a krátkou dobu vaření.

Je kyselina citronová chemie? Kyselina citronová je obecně považována za bezpečnou látku a může být přidávána do všech potravin a to dokonce včetně dětské výživy. Také ona pomáhá houstnutí džemu, jejich chuti i trvanlivosti. Nahradit ji můžete citronovou šťávou, ale já s ní nemám moc dobrou zkušenost – džemy pak měly tendenci plesnivět.

Reklama

Související témata:

Načítám