Hlavní obsah
3,0
(248)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Patříte k těm, kteří se pokaždé radostně tetelí, když do spíže přidají další skleničku s vlastnoručním výtvorem? Pak je tento recept na broskvovou zavařeninu přesně pro vás. Zkuste ji letos připravit s rumem a skořicí, božsky pak nejen chutná, ale i voní!

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
  • 1 kg broskví
  • 1 balíček Gelfixu 2 : 1
  • 500 g cukru krupice
  • 6 lžic rumu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Nechcete-li mít v džemu slupičky, broskve nejprve oloupejte. Nejsnáz to jde tak, že plody v hrnci spaříte vroucí vodou, necháte dvě minuty stát, poté přelijete vodou studenou – a pak jednoduše oloupejte.

02.

Ovoce vypeckujte, pokrájejte na kousky a spolu se skořicí přiveďte k varu a deset minut povařte. Přidejte Gelfix (nebo jiný želírovací prostředek) smíchaný se lžící cukru, minutu povařte a vsypte zbylý cukr. Míchejte a podle tuhosti ovoce vařte dalších asi deset minut, až má džem dobrou konzistenci.

03.

Vmíchejte citronovou šťávu a rum a opatrně rozdělte do vymytých a vroucí vodou vypláchnutých sklenic tak, abyste se nedotkli okrajů. Zavíčkujte, případně otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

04.

Skladujte v suchu a temnu, kde džem s přehledem vydrží do dalšího léta.

Nemáte rádi sladké? Zavařte si lečo do sklenic anebo si na výlet vezměte domácí zavařené vepřové maso. Máme pro vás ale i další recepty na zavařování a nakládání, stačí si jen vybrat.

Reklama

Načítám