Článek
Postup
Krok 1: Jablka (asi 4 kusy) oloupejte, vykrojte z nich jádřince a pokrájejte je na malé kostičky. Dejte do hrnce s ostružinami, cukrem, vodou a citronovou šťávou a za občasného míchání vařte asi 40 minut do rozvaření. Pro urychlení procesu můžete ovoce i trochu rozmixovat.
Krok 2: Mezitím si saponátem vymyjte víčka a sklenice a prolijte je ještě vroucí vodou. Pracujte opatrně, abyste se nedotkli vnitřků ani okrajů nádobek a nekontaminovali je. (Víte, že se dá zavařovat i v myčce?)
Krok 3: Když má džem požadovanou konzistenci, nechte v něm rozpustit čokoládu a rozdělte ho do vyčištěných sklenic. Hustotu můžete zkontrolovat na vychlazeném talířku, kdyby byla zavařenina moc tekutá, ještě chvíli ji povařte.
Krok 4: Víčka pořádně utáhněte. Pro jistotu pod ně můžete kápnout trochu rumu nebo navrchu obsah sklenice lehounce posypat kyselinou citronovou, případně sklenice ještě 15 minut sterilovat.
Tip: Jablka vařte i se slupkami, ale džem před přidáním čokolády propasírujte, bude tak bez zrníček.
Zavařovali jste už letos? Jestli máte ještě zásoby z loňských let, zpracujte je třeba v koláči. Pokud se na to teprve chystáte, nechte si poradit v našem speciálu o zavařování a nakládání.