Hlavní obsah
2,9
(153)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Ostružiny jsou chuťově tak výrazné, že i když jich nemáte kdovíjaké množství, můžete je v džemu s klidem nastavit jablky. Ta navíc zaručí, že není třeba přidávat pektin. V kombinaci s hořkou čokoládou pak vzniká zavařenina, na kterou budete nejspíš chodit jen tak se lžičkou...

10 min.
Příprava
4 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 skleniček
  • 500 g ostružin
  • 500 g jablek
  • 500 g cukru krupice
  • 1 ks citronu
  • 100 g hořké čokolády
  • 150 ml vody
Článek

Postup

01.

Jablka (asi 4 kusy) oloupejte, vykrojte z nich jádřince a pokrájejte je na malé kostičky. Dejte do hrnce s ostružinami, cukrem, vodou a citronovou šťávou a za občasného míchání vařte asi 40 minut do rozvaření. Pro urychlení procesu můžete ovoce i trochu rozmixovat.

02.

Mezitím si saponátem vymyjte víčka a sklenice a prolijte je ještě vroucí vodou. Pracujte opatrně, abyste se nedotkli vnitřků ani okrajů nádobek a nekontaminovali je. (Víte, že se dá zavařovat i v myčce?)

03.

Když má džem požadovanou konzistenci, nechte v něm rozpustit čokoládu a rozdělte ho do vyčištěných sklenic. Hustotu můžete zkontrolovat na vychlazeném talířku, kdyby byla zavařenina moc tekutá, ještě chvíli ji povařte.

04.

Víčka pořádně utáhněte. Pro jistotu pod ně můžete kápnout trochu rumu nebo navrchu obsah sklenice lehounce posypat kyselinou citronovou, případně sklenice ještě 15 minut sterilovat.

Zavařovali jste už letos? Jestli máte ještě zásoby z loňských let, zpracujte je třeba v koláči.  Pokud se na to teprve chystáte, nechte si poradit v našem speciálu o zavařování a nakládání

Reklama

Načítám