Hlavní obsah

Rybízová zavařenina bez chemie a pektinu

Hodnocení:
(120)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Rybíz je na výrobu džemů jako stvořený – obsahuje hodně pektinu, takže krásně želíruje. My z něj vyrábíme jak rybízové želé na Vánoce (do lineckého je naprosto zásadní), tak falešné brusinky, které se zase hodí do koláčů a ke svíčkové. Jakou verzi preferujete vy?

Ingredience pro:
6 skleniček
Na rybízový džem
  • 1 kg červeného rybízu
  • 700 g cukru krupice
Dle chuti
  • skořice
  • hřebíček
  • rum
Článek

Postup

Krok 1: Obraný a propláchnutý rybíz smíchejte s cukrem a nechte do druhého dne v chladu odležet.

Krok 2: Vařte asi 15 minut nebo až je džem po kápnutí na vychlazený talířek v konzistenci, jakou požadujete. Pro hustší konzistenci vařte déle.

Krok 3: Plňte do vymytých a vroucí vodou vypláchnutých skleniček, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Jak na rybízovou marmeládu bez zrníček? Rybíz i se stopkami vařte asi 10 minut nebo dokud nepustí šťávu. Potom ho přes sítko pořádně propasírujte, odměřte šťávu a přidejte 3/4 její váhy cukru. Tedy na kilo (litr) šťávy 750 g cukru. Směs pak vařte ještě asi 15 minut do zhoustnutí, hustotu džemu poznáte opět na vychlazeném talířku.

Tip: K rybízu se parádně hodí i skořice a hřebíček, které (celé nebo mleté) přidejte hned na začátku, a rum, který naopak vmíchejte až těsně před koncem.

Dva druhy rybízové nestačí? Spoustu dalších našich osvědčených receptů najdete v rubrice Zavařování!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama