Hlavní obsah
3,1
(302)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Rybíz je na výrobu džemů jako stvořený – obsahuje hodně pektinu, takže krásně želíruje. Vyrobte z něho rybízové želé na Vánoce - do lineckého je naprosto zásadní.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 skleniček
Džem
  • 1 kg červeného rybízu
  • 700 g cukru krupice
Dle chuti
  • 1 lžička skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 lžíce rumu
Článek

Postup

01.

Obraný a propláchnutý rybíz smíchejte s cukrem a nechte do druhého dne v chladu odležet.

02.

Vařte asi 15 minut nebo až je džem po kápnutí na vychlazený talířek v konzistenci, jakou požadujete. Pro hustší konzistenci vařte déle.

03.

Plňte do vymytých a vroucí vodou vypláchnutých skleniček, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Jak na rybízovou marmeládu bez zrníček? 

Rybíz i se stopkami vařte asi 10 minut nebo dokud nepustí šťávu. Potom ho přes sítko pořádně propasírujte, odměřte šťávu a přidejte 3/4 její váhy cukru. Tedy na kilo (litr) šťávy 750 g cukru. Směs pak vařte ještě asi 15 minut do zhoustnutí, hustotu džemu poznáte opět na vychlazeném talířku.

Tip

K rybízu se parádně hodí i skořice a hřebíček, které (celé nebo mleté) přidejte hned na začátku, a rum, který naopak vmíchejte až těsně před koncem.

Dva druhy rybízové nestačí? Spoustu dalších našich osvědčených receptů najdete v rubrice Zavařování!

Reklama

Načítám