Hlavní obsah
3,1
(378)
 

Jestli stejně jako my spíš než strom (nebo pult obchodu) obsypaný ovocem vidíte koláč či džem, který z něj hnedle připravíte, jste na správné adrese. Recept na meruňkovou zavařeninu mojí maminky se vám bude (nejen) v tyto dny totiž rozhodně hodit!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 skleniček
  • 1 kg meruněk
  • 350 g cukru krupice
  • 10 g Pektogelu
  • 1 lžička kyseliny citronové
Článek

Postup

01.

Do mrazáku si dejte vychladit malý talířek na test hustoty. Omyté meruňky vypeckujte, nahrubo rozmixujte tak, aby v nich stále zůstaly kousky (nebo, jestli jste trpěliví, na jemno pokrájejte nožem) a dejte do hrnce s asi 150 ml vody. Přiveďte k varu a 5 minut povařte.

02.

Z cukru odeberte jednu lžíci, kterou smíchejte s Pektogelem (můžete použít i jiný želírovací přípravek s pektinem), vmíchejte směs k meruňkám a 1 minutu povařte. Přidejte zbylý cukr a vařte dalších 5 minut. Na vychlazeném talířku zkontrolujte, jestli je džem dostatečně hustý, a případně ještě chvíli vařte.

03.

Mezitím si saponátem vymyté skleničky i víčka vypláchněte vroucí vodou. Pracujte opatrně, abyste se nedotkli vnitřků a okrajů, a tím je nekontaminovali.

04.

Do džemu vmíchejte kyselinu citronovou, případně seberte z povrchu pěnu. Rozdělte ho do vyčištěných sklenic. Pořádně utáhněte víčka, skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte je tak vychladnout. Meruňková zavařenina je naprosto božská na palačinky!

Tip: Pektogel i kyselinu citronovou koupíte v běžných potravinách i některých drogeriích.

Také se v létě v kuchyni činíte, abyste pak měli po celý rok zásobu domácích marmelád, bylinkových pestkyselých okurek? Jestli nevíte, jak na to, inspirujte se našimi recepty na zavařování a nakládání.

Reklama