Hlavní obsah

Víte, jak doma netradičně využít fén nebo třeba kávovou lžičku? Čtěte!

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Každý předmět má v domácnosti předurčenou funkci. Při troše fantazie se ovšem leckterý může stát „multifunkčním“. Pár takových vám představíme.

Článek

Spousta firem vymýšlí a vyrábí stále důvtipnější „vychytávky“, které usnadňují například práci v kuchyni. Věcičky jsou to často skutečně praktické, ale mívají jednu nevýhodu. Jsou poměrně drahé. Díky dobrým nápadům ale můžete získat skvělého pomocníka za pár korun.

Samolepky odstraníte fénem

Máte kreativní dítě, které „vyzdobilo“ nábytek nebo okna samolepkami? A teď nevíte, jak je dostat dolů? Nezoufejte a na pomoc si vezměte vysoušeč na vlasy. Působením horkého vzduchu lepidlo po chvíli změkne a přestane „držet“. Pak už jen stačí nehtem nebo plastovou kartičkou nazdvihnout růžek a nálepku opatrně sloupnout. Případné zbytky lepidla už snadno odstraníte hadříkem s trochou oleje nebo prostředkem na mytí nádobí, u nelakovaných povrchů to vyřeší kapka odlakovače na nehty.

Kávové filtry zachytí i tuk

Asi budete souhlasit s tím, že není nad pořádný výpek z hovězího masa nebo drůbeže. Jenže, co si má pak člověk počít s výčitkami svědomí, když si uvědomí, že spořádal hodně tučnou porci? Když šťávu z masa přecedíte přes papírový filtr na kávu, vaše chuťové buňky si přijdou na své a přitom neohrozíte štíhlou linii.

Foto: Topmasterchief, Shutterstock.com

Foto: Topmasterchief, Shutterstock.com

Rychle oloupaný zázvor

Zvlášť v zimním období je zázvor skvělou prevencí proti nachlazení. Ideálně se k tomu hodí čerstvý oddenek, který má ale papírově tenkou kožovitou slupku. Při nešetrném loupání proto hrozí, že přijdete o část dužiny, která je plná zdraví prospěšných fenolů a olejů. Místo škrabky či nože použijte kávovou lžičku. Jste-li pravák, vezměte zázvor do levé ruky, do pravé uchopte lžičku a oddenek oškrábejte. Budete překvapení, jak snadno a jak tenkou slupku oddělíte.

Houba zabrání vysychání hlíny

Chcete, aby pokojové rostliny měly stále vlhkou zeminu? Možná se vám bude hodit následující trik. Při přesazování nejdříve vložte na dno prázdného květináče vlhkou houbičku na nádobí a na ni nasypejte substrát. Houba se tak stane malým rezervoárem vody. Navíc díky ní při případném přelití voda nevyteče z květináče.

S citronem si poradí rašple

Do různých pokrmů i druhů těst se přidává také čerstvá citronová kůra. Jen ten, kdo to vyzkoušel, ví, jak těžký zápas je třeba podstoupit se struhadlem, než se podaří celý citron dokola ostrouhat. Zkuste použít klasickou rašpli na dřevo. Pomocí zubatého okraje kůru snadno oškrábete, aniž byste porušili její strukturu.

Foto: Diana Taliun, Shutterstock.com

Foto: Diana Taliun, Shutterstock.com

Lampička z květináče

Máte doma navíc pěkný keramický květináč? Nemusíte hned do něj shánět rostlinu nebo ho ukládat do sklepa. Vyrobte si z něj třeba podstavec k lampě. Do spodní části nebo do boku vyvrtejte otvor, kterým protáhnete přívodní kabel. Ten můžete vzít z již dosluhující lampy. Pokud však elektro není vyloženě vaše hobby, raději starou lampu nerozebírejte a svěřte to povolanějším osobám. Ještě bezpečnější možná bude, když si předem koupíte již zkompletovaný základ stolního svítidla a jen vyměníte podstavec.

Ze starého koše nový stojan

Dosloužil válcovitý koš na odpadky? Nevyhazujte ho. Při minimální námaze z něj vyčarujete originální stojan na deštníky. Postačí vám k tomu jen štětec a plechovka barvy nebo samolepicí tapeta. V případě kovové nádoby raději vnitřek natřete bezbarvým lakem, aby při kontaktu s vodou nezrezivěla.

Jak vidíte, spousta věcí v domácnosti se dá využít úplně jinak, než bývá zvykem. Také v přírodě najdete „věcičky“, které proměníte třeba na stylové dekorace. Dejme tomu z obyčejných šišek…

Reklama

Načítám