Hlavní obsah

Z obyčejných šišek vykouzlíte neobyčejné vánoční dekorace

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plastové dekorace jsou sice pěkně barevné, ovšem přírodní materiál má jedinečné kouzlo! Obyčejné šišky, barvy, stuhy, perličky, sůl a šikovné ruce, toť vše, co potřebujete k výrobě originální výzdoby.

Článek

V lese nebo v parku nasbírejte pár borovicových šišek. Když je doma vyndáte z kapes, nejspíš budou zavřené, ale v teplém prostředí se to změní. Šišky jsou totiž neuvěřitelně důmyslný „organismus“. Jejich úkolem je distribuovat semínka stromů, proto obsahují pletivo, které reaguje na vodu. Vlhké se stahují, jakmile vysychají, začnou se rozvíjet.

Při přípravě tohoto článku jsme si to několikrát ověřili. Ozdoby na stromeček, které jsme vyrobili tak, že jsme slepili pět malých šišek do hvězdice, vypadaly roztomile. Ovšem do rána se všechny rozvinuly „do krásy“ a z hvězdy vznikla nevzhledná skrumáž. Podobně neslavně to dopadlo, když jsme „čerstvé“ šišky ponořili do hodně zředěné barvy. Při tvoření se šiškami tedy nezapomínejte na to, že se jedná o přírodní materiál, který má svoje specifika.

Upečte je!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Až si šišky přinesete domů, rovnou je šoupněte do trouby. Ano, myslíme to vážně! Nejenže se krásně rozvinou, ale také je zbavíte broučků, kteří by mohli natropit neplechu. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a troubu nastavte na 160 °C. Po hodině pečení je nechte někde v místnosti vychladnout. Budou správně „rozkvetlé“ a připravené k dalšímu dekorování.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Pokud zatoužíte po voňavé ozdobě, ještě teplé šišky pokapejte esenciálním olejem. Vánoční atmosféru navodí aromata vanilky, skořice nebo hřebíčku. Klidně je můžete i zkombinovat. Okamžitě pak šišky vložte do takzvaného zipového sáčku a nechte alespoň dva týdny nasáknout vůněmi. Když si vzpomenete, sáčkem občas zatřepejte, aby se olej uvnitř lépe rozmístil.

Prostřeno na přírodní notu

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Na výzdobě štědrovečerní tabule si jistě dáváte hodně záležet. Zkuste dekorovat i židle. Ovažte je stuhou a tenkým drátkem k ní připevněte jednu z „upečených“ šišek, třeba ještě přidejte čerstvou větvičku z jehličnanu. Uvidíte, jak se nejen prostřený stůl, ale i celá místnost rozzáří.

Zasedací pořádek musí být

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Máme pro vás ještě jeden osvědčený štědrovečerní tip. Pokud se vás u stolu sejde víc, zmatkům zabráníte jmenovkami. Jejich výroba bývá oblíbená dětská zábava, proto vám nabídneme dvě verze: jednu s perličkami a druhou s pěnovými kuličkami (koupíte je v kutilských obchodech, balení po zhruba 50 kusech stojí asi 30 Kč). Postup je shodný. Na každou „pacičku“ šišky kápněte trochu lepidla, ať už z tavné pistole, nebo z tuby, a ihned na ni umístěte korálek nebo kuličku. Za pět minut je hotovo, stačí jen zapíchnout papírovou kartičku se jménem.

Vsaďte na bílou

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Zasněžená šiška patří k tradičním symbolům Vánoc. Bez ohledu na rozmary počasí ji máte hotovou raz dva. Jakýkoli druh běloby dejte do misky, vyválejte v ní rozvinutou, předem upečenou šišku ze všech stran. Postavenou ji posolte, můžete použít i cukr krupici nebo krystal. Zasněžený efekt bude dokonalý.

Barvy přesně podle interiéru

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Typicky hnědá barva šiškám sluší, ale proč je nepřizpůsobit ladění pokoje? Třeba už se vám zajídá všudypřítomná červená, zelená a zlatá… Už několik let jsou hitem dekoratérů nejrůznější valéry růžové, fialové a lila.

Připravte si dva, tři ploché kelímky od mléčných výrobků a z temperových barev v nich namíchejte ten správný odstín. Nakonec kápněte trochu vody, aby se barva dobře roztírala. Měkkým štětcem ji nanášejte na šišky, včetně všelijakých záhybů. Postavte je na kousek igelitu, například na sáček, a nechte uschnout. Na papír by se totiž přilepily.

Šišky interiér ozvláštní nádechem přírody, a když je barevně přizpůsobíte, budou krásně ladit s ostatními dekoracemi. Využijte toho!

Chystáte se dělat cukroví? Zde najdete 50 nejlepších receptů na vánoční cukroví, nechybí samozřejmě klasika jako perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo cukroví podle Sandtnerové, možná vás ale osloví i raw cukroví nebo zdravé varianty.

Načítám