Hlavní obsah

Víte, jak správně čistit pleť? Máme tipy!

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čištění pleti je naprostý základ péče o ni. Pokud pokožka není správně vyčištěná, póry jsou ucpané a není možné, aby se aktivní látky z kosmetických přípravků dostaly hlouběji do pleti. Můžete používat ten nejlepší a nejúčinnější krém, ale bez správného čištění vám to nebude nic platné.

Článek

Pokud pleť čistíte vodou a mýdlem, nemá další péče v podobě krémů ani smysl. Voda pleť kvůli obsahu chlóru vysuší. Na pleti se pak tvoří někdy dokonce viditelné suché šupinky a má tendenci se více mastit.

Pleť je tedy vhodné cíleně a správně čistit 2x denně – ráno a večer.

Večerní čištění má dvě fáze

Nejprve pleť vyčistěte dvoufázovou odličovací emulzí nebo mlékem dle typu pleti. Tímto přípravkem odstraníte nečistoty rozpustné v tucích, které se berou z ovzduší – jejich původcem je smog a zplodiny z aut –, ale odstraníte tak třeba i právě make-up a řasenku. Pleť čistěte tak dlouho, dokud není poslední tamponek úplně čistý.

Tím ale večerní čištění nekončí, ve druhé fázi je třeba pleť dočistit tonikem. To odstraní nečistoty rozpustné ve vodě, tedy hlavně pot. Pleť zároveň hydratuje a osvěží. Nelekejte se, když bude tamponek opět znečistěný. Je to tím, že odstraňujete jiný typ nečistot. Nyní můžete nanést noční krém.

Na foto (zleva): Pleťové mléko čisticí Arnika pro normální a smíšenou pleť, Bylinné tonikum pro normální a smíšenou pleť, Pleťové mléko čisticí Arnika pro suchou a citlivou pleť, Pleťové tonikum pro suchou a citlivou pleť

Ráno

Při ranním čištění používejte pouze tonikum.Pleť se totiž přes noc příliš neznečistí, tím pádem byste ji emulzí zbytečně odmastili, a navíc se přes noc na pleti vytvořil kvalitní ochranný kožní film. Tonikum pleť očistí od potu a pleť hydratuje a osvěží.

Pleť je nyní připravena na aplikaci denního krému.

Dvoufázové čištění emulzí i tonikem po ránu byste měli zvolit pouze v případě, že máte mastnou pleť. Ale o tom až v jiném příspěvku.

Na závěr ještě upozornění!

Pleť byste vždy měli čistit pouze přípravky, které jsou určeny pro daný typ pleti a její aktuální stav. Jinými přípravky čistíte suchou a citlivou pleť, jiné jsou vhodné pro ošetření pleti mastné, jiné volte pro aknózní a problematickou pleť. Vždy je třeba vyvážená kombinace těchto přípravků.

Pamatujte si, že bez správného očištění nemá další péče smysl!

Podle čeho vybírat, zda tonikum nebo pleťovou vodu?

Pleťová voda na rozdíl od tonika obsahuje alkohol. Je tedy vhodná spíš pro pleť mastnější nebo smíšenou. Tonikum žádný alkohol neobsahuje. Mezi těmito výrobky volte tedy podle typu pleti. Pleťová voda není příliš vhodná pro suchou a citlivou pleť, kdy pleť by byla ještě více vysušována.

A jak se vlastně liší denní a noční krém?

Jedno z kosmetických hesel zní „Denní krém je pro zdraví a noční pro krásu“. Noční krém podporuje regenerační procesy, které se odehrávají v noci, kdy je tělo a celý organismus v klidu. Účinek regenerace se pomocí přípravku násobí. Na den používáte denní krém, který má ochrannou funkci. Přes den je pleť vystavena mnoha vlivům, před kterými je potřeba ji chránit. Nejedná se pouze o nepřízeň počasí, ale i o nečistoty z ovzduší, a zejména vliv volných radikálů.

Na foto (zleva): Dvoufázová odličovací emulze pro všechny typy pleti, Pleťová voda čisticí pro smíšenou a mastnou pleť, Mycí gel s minerály

Co jsou to volné radikály?

Jsou to rozdělené molekuly, které mají určitý náboj. Každá část molekuly se chce rychle někam navázat, náboj předat, a tak se stabilizovat. Jedním z míst, kde se o to snaží, je i kožní bílkovina. Pokud se na ni naváže a vám chybí ochrana před volnými radikály, tedy ochranný denní krém, dojde k nerovnováze ve vaší pleti, a to může vyvolat její nepříznivé reakce.

Výrobky najdete na www.ryor.cz a na www.eshop.ryor.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám