Hlavní obsah

Víte, kde všude byste měli mít rohožku?

Foto: Andy Dean Photography, Shutterstock.com

Foto: Andy Dean Photography, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že rohožka přede dveřmi je zbytečnost nebo dokonce přežitek? Omyl. Poradíme vám, proč byste si měli pořídit tento praktický doplněk a na co byste neměli zapomenout při jeho výběru.

Článek

Rohožka přede dveřmi (a nejen tam) hraje v domácnosti velmi důležitou roli. Nejenže vám ušetří zbytečné uklízení, ale částečně váš domov ochrání i před bakteriemi. Pokud si boty pořádně očistíte a nebudete rohožku překračovat, dokáže zachytit až 80 % nečistot. Nicméně aby vám dobře sloužila, musíte zvolit vhodný typ a věnovat jí pravidelnou péči.

Ochrání před nečistotami

Možná vás někdy napadlo, zda dát před své dveře rohožku, nebo jste si naopak položili otázku, proč ji tam vlastně máte. Může vám to přijít zbytečné, pokud bydlíte v bytovém domě, a tudíž na rozdíl od těch, kteří bydlí v rodinném domě, nevstupujete zvenku přímo do obytných prostor. Přesto i v tomto případě má rohožka přede dveřmi velmi praktickou funkci a vytváří účinnou ochranu před špínou zvenku.

Foto: Mall.cz

Čisticí rohožka s extrémní savostí je ideálním pomocníkem zejména v podzimním a zimním období. Ihned zachytí nečistoty a vodu, a to bez otírání bot. Lze prát v pračce. Rozměry 70 × 47 cm. Cena 399 Kč, koupíte na MallFoto: Mall.cz

Očistí nejen boty

Ani v těch nejlépe udržovaných domech nezabráníte prachu. Ten se do bytu dostane vždy. Na podrážkách bot každodenně přinášíte domů malé částečky nečistot, a to nemluvě o zvířatech, například kočkách a psech. Špína zvenku ulpívá samozřejmě i na kočárcích, jízdních kolech a jiných sportovních pomůckách, přestože vám připadají čisté. A právě rohožka přispěje k tomu, aby se jí k vám domů dostalo o něco méně.

Foto: 4home.cz

Půlkruhová Welcome Dots rohožka je vyrobená z kokosových vláken. Navíc se stane výrazným designovým doplňkem vašeho bytu, či domu. Rozměry 40 × 70 cm. Cena 139 Kč, koupíte na 4homeFoto: 4home.cz

Plastová rohožka patří ven

Rohožka patří především před vchodové dveře do domu či bytu. To se týká i vchodů do garáže, sklepa či jiných technických prostor včetně zadního vchodu do domu.

Tato rohož má mít od výrobce označení jako exteriérová. Obyčejně je vyrobená z gumy a plastu. Bývají na ní malé výstupky, díky nimž se odstraní z obuvi (a z jiných povrchů) například bahno.

Foto: magnet-3pagen

Špína z cestiček a zahradní zemina se díky této plastové rohožce, která je odolná proti opotřebení i povětrnostním vlivům, k vám domů nedostanou. Rozměry 50 × 80 cm. Cena 459 Kč, koupíte na Magnet-3pagenFoto: magnet-3pagen

Kam ji ještě dát?

Napadlo vás někdy, že byste si měli dát rohožku i před dveře na terasu či na balkon? I to jsou přece vstupy zvenku. A přestože to tak asi na první pohled nevypadá, i panelákový balkon či terasa jsou znečištěné, takže prach a drobnější nečistoty pak na podrážkách snadno přenesete dovnitř.

Foto: klingel.cz

Rohožka Tulipány se díky přírodnímu motivu skvěle hodí například ke dveřím na terasu. Rozměry 40 × 60 cm. Cena 599 Kč, koupíte na KlingelFoto: klingel.cz

Oceníte ji i v předsíni

Dalším místem je předsíň. Uvidíte, že se vám to vyplatí, zejména pokud máte vícečlennou domácnost, v níž žijí děti. Sem byste už měli dát výrobek určený do interiéru, ať již z kokosového nebo syntetického vlákna. Každý z nich však musí být z bezpečnostních důvodů vybavený protiskluzovou (většinou pogumovanou) vrstvou. V předsíni navíc oceníte rohožku s dobrou nasákavostí, protože právě sem na botách nejčastěji přinášíte i kapky vody a v zimě i zbytky sněhu.

Místo rohožky můžete dát do chodby také koberec (tzv. běhoun), který vám poskytne na přezouvání větší komfort. Odsud by vaše boty měly putovat buď na místo, kde mohou v případě potřeby oschnout (jako je například odkapávač na obuv), nebo rovnou na polici či do botníku.

Foto: Blancheporte

Běhoun je ideální do chodby, zajistí komfortní přezouvání ve větší předsíni. Díky spodní protiskluzové vrstvě z latexu se po podlaze neposouvá. Můžete zvolit i malou rohožku. Rozměry 37 × 40 cm až 37 × 400 cm. Cena od 479 Kč, koupíte na BlancheporteFoto: Blancheporte

Design rohožek

Jak by měla vypadat? Ano, také ona je doplňkem vašeho bydlení. Proto kromě všech praktických hledisek je dobré myslet na to, aby se k vám domů hodila. U interiérových rohožek opatrně zacházejte s barvami, nápisy i strukturou.

Přestože to není nijak velká investice, raději (například do předsíně) vybírejte jednobarevnou s nepříliš výraznou strukturou, aby na sebe zbytečně nepoutala pozornost a nenarušovala dojem z ostatního vybavení místnosti. Výraznější motivy můžete volit například u rohožek určených na terasu či balkon.

Foto: Tchibo

Tato rohožka je určená do vnitřních a zastřešených venkovních prostor. Díky hustému, vysokému vlasu optimálně absorbuje vlhkost a nečistotu. Rozměry 74 × 50 cm. Cena 349 Kč, koupíte na TchiboFoto: Tchibo

Jak se o ni starat?

Rohožku můžete čistit nasucho nebo jiným způsobem podle pokynů výrobce. Nezapomínejte, že v podzimních, zimních a jarních měsících byste ji měli čistit častěji, klidně i denně anebo stejně často, jako vytíráte podlahu.

Teď už víte, že rohožka patří i do předsíně. A jak si předsíň zařídit

Reklama

Načítám