Hlavní obsah

Víte, s kým žijete? Poznejte, jaký ze 4 typů mužů je ten váš

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si usnadnit život s muži? V tomhle směru je každá dobrá rada vítaná! Rozpoznejte, zda je s tím vaším řeč. Podle typu jeho osobnosti ihned získáte představu, zda jste předurčeni k společnému stárnutí bok po boku, nebo naopak k rozchodu.

Článek

Biologická antropoložka Helen Fisher se rozhodla prozkoumat, proč jsou některé páry šťastné a jiné sužovány utrpením. Na základě vlastního výzkumu určila čtyři základní typy mužů, jejichž chování je podle jejích slov spojeno „s výrazným shlukem genů spolu s určitými chemickými látkami v mozku“. Jelikož je to bioložka, konkrétnímu vysvětlení rozumí asi jen vědci na její úrovni, nicméně za svou teorií o provázanosti mužského chování a hormonů si autorka stojí.

Ať už je to jakkoliv, její závěry jsou zajímavé a stojí za pozornost. Odhad primárního (hlavního) a sekundárního (vedlejšího) typu partnerovy osobnosti vám totiž může usnadnit život – stejně jako zkomplikovat. Záleží, koho vedle sebe chcete mít nebo jestli s danou povahou vyjdete. Ostatně, posuďte samy.

Vyjednavač

Vyjednavači mají specifické povahové rysy, které jsou spojené s estrogenem. Přestože estrogen je známý jako ženský pohlavní hormon, muži ho mají také. A někteří o něco málo víc. Tento typ osobnosti je vynikající při jednání s lidmi. Vyjednavači instinktivně vědí, co a kdy říct nebo udělat. Umějí číst mimiku, odhadují pocity druhých z držení těla, gest i tónu hlasu. V partnerství se rádi a hluboko noří do silných a slabých stránek vztahu. Jejich nevýhodou je pohodlnost.

Vyjednavači mohou být kreativní a intuitivní, nicméně často zůstávají pouze u slov a nic nerealizují. Jejich pohodlnost jim škodí. Je vám povědomá následující lidová hláška? „Dámy, když muž řekne, že něco opraví, tak to taky udělá. Není potřeba mu to každých šest měsíců připomínat.“ Přesně vystihuje typického kecálka, často diplomata, ale vždy vyjednavače.

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Když pochopíte, k jakému typu osobnosti partner patří, bude se vám s ním lépe žítFoto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Režisér

O špetku vyšší hladina testosteronu je to, co odlišuje režiséra od ostatních. Tento typ je konkurenceschopný, má své cíle a snaží se k nim stůj co stůj dostat. Bývá pragmatický a obvykle si zachovává chladnou hlavu, i když je v obtížné situaci. Racionální analýza, logické uvažování a objektivita patří k jeho silným stránkám. Často však věnuje pozornost detailům, které ho odvádějí od celku.

Třeba jako když do posledního smítka a na úkor spánku i dětí uklidíte celý dům a partner, právě se vracející z práce, vám vyčte ještě nevynesený pytel s odpadky stojící před vchodem. Režiséři mají rádi pravidla a nezřídka bývají tak zaujatí prací, že všechno ostatní jde stranou. Ustojíte, neustojíte takový vztah? To samozřejmě záleží na vás, nicméně podle všeho je prý tento osobnostní typ věrný a chrání ty, které miluje.

Tvůrce

Klidný a přátelský. Osobnost tvůrce je postavena na hormonu serotoninu. Sociální situace jsou pro tuto osobnost zábavné a relaxační. K jejich silným stránkám patří povinnost a věrnost, a proto získávají oddané vrstevníky a kamarády. Co se týče vztahu, tvůrci nezapomínají na staré křivdy, takže vám mohou v hádce vytknout hřích starý patnáct let.

Tvůrce chce mít všechno „správně“, což ho v některých případech staví do pozice nesnášenlivého puntičkáře. Ve skutečnosti může být i dost tvrdohlavý. A s jeho potřebou řádů a pravidel se mu může stát, že potlačuje spontánnost a je dost předvídatelný. Jedna růže k narozeninám rok co rok? Zvykejte si.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Někteří muži jsou plní překvapení, jiní jsou stálí a předvídatelní. Nečekejte, že se to změníFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Objevitel

Objevitelé mají v mozku velmi aktivní systém spojený s tendencí hledat nové. Dotyčný sedí u zpráv, vidí klokany v Austrálii a rozhodne se, že je chce poznat blíž. Za necelé dva dny pijete po jeho boku kávu v Melbourne. S objevitelem se nikdy nenudíte, otázka však je, jestli je vám takový adrenalin blízký. Zmíněné osoby mají více energie než většina lidí, jsou neklidné, netrpělivé a neustále v pohybu. Často se jejich roztěkanost přetváří v promiskuitní sexuální život. Objevitel se totiž nesmí nudit, jinak má roupy. Proto je tak těžké zastávat funkci jeho tolerantní a milující manželky.

Tak co, poznáváte primární osobnost svého muže, nebo ho vidíte jako kombinaci dvou typů? Možné jsou obě varianty. Jestliže je partner namixovaný, jeden typ bývá dominantnější. Správný odhad vám může usnadnit komunikaci a soužití už jen proto, že získáte přehled o jeho silných i slabých stránkách. Tak hodně štěstí!

A co vaše partnerství? Na jakých základech stojí? Je to erotická fascinace nebo tolerance, láska, úcta či snad soucit?

Reklama

Načítám