Hlavní obsah

Pomerančový koláč basbousa. Bez vážení!

Hodnocení:
(339)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Orientální sladkosti jsou většinou super sladké a především dost náročné na přípravu. Basbousa je ale pravý opak – všechny ingredience jednoduše bez vážení smícháte a nalijete na plech. Korunku mu pak dá voňavý pomerančový sirup…

Ingredience pro:
1 plech
Na těsto
  • 2 vejce
  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 2 hrnky semolinové mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 pomeranč
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst blanšírovaných mandlí
Na sirup
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek vody
  • 1 pomeranč
  • 3 lžičky vody z pomerančového květu
Článek

Jestli mě na dubajském food festivalu něco opravdu zaujalo, byly to místní sladkosti. Na celodenní pečení nás v redakci ale moc neužije, a tak jsem vyzkoušela recept na nádherně vláčný pomerančový koláč zvaný basbousa. Suroviny na něj seženete i u nás a určitě si mezi českými „buchtami na plech“ najde své místo.

Postup

Krok 1: Nejprve se pusťte do sirupu: cukr s vodou přiveďte k varu a nechte 15 minut probublávat, až vznikne hustý sirup. Přidejte šťávu z pomeranče a dochuťte vodou z pomerančových květů. Koupíte ji v orientálních obchůdcích a na internetu a užijete ji jak do sladkých dezertů, tak při výrobě domácí kosmetiky nebo jako osvěžení pleti – stačí ji nalít do lahvičky s rozprašovačem. Stejně tak se hodí růžová voda.

Krok 2: Sirup nechte téměř vychladnout.

Krok 3: Smíchejte všechny suroviny na těsto: vejce, jogurt, cukr, olej, semolinovou mouku nebo dětskou krupičku, kypřicí prášek, vanilku, špetku soli a šťávu a kůru z pořádně odrhnutého pomeranče. Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech (20 × 20 nebo 20 × 30 cm), nožem naznačte malé kosočtverce, na každý položte mandli a pečte asi 30 minut dozlatova.

Krok 4: Ihned po upečení přelijte koláč sirupem (kdyby byl sirup horký, koláč by se moc rozmočil) a nechte ideálně do druhého dne rozležet.

Tip: Semolina je krupice z tvrdé pšenice, která má sice vyšší obsah lepku, ale zato nižší glykemický index než klasická mouka, takže nedochází k tak rychlému nárůstu cukru v krvi a vy nebudete mít tak rychle hlad (ale druhý kousek koláče si dáte spolehlivě tak jako tak…).

Zkusíte tenhle koláč? Výborný je i s citrony místo pomeranči nebo s přidáním mletých mandlí či kokosu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek