Hlavní obsah
3,1
(332)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace čokolády s cuketou je božská a zaručí vám úžasně vláčný výsledek. Takový snídaňový chléb s bohatou porcí ořechů dokáže rozzářit úsměv celé rodině. Udělejte svým blízkým radost a pusťte se do příprav.

25 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
  • 400 g cukety
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 ks vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 ml oleje
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • sůl
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g směsi ořechů
Článek

Postup

01.

Cuketu důkladně opláchněte, odkrojte oba konce a i se slupkou ji nahrubo nastrouhejte. Nechte zatím stranou. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a pak nechte trochu zchladnout.

02.

Vejce vyšlehejte s postupným přidáváním cukru do světlé pěny. Pomalu vmíchejte jogurt, vanilkový extrakt a olej. Do jiné mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, jedlou sodu, prášek do pečiva a kakao. Vše pořádně promíchejte.

03.

Obě směsi spojte a nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, pečlivě vyždímanou cuketu a nahrubo nasekané ořechy – část si ponechejte na posypání povrchu. Použila jsem směs mandlí, lískových a vlašských ořechů.

04.

Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Formou pak lehce poklepejte a těsto v ní tak urovnejte. Povrch bohatě posypejte celými i nahrubo nasekanými ořechy. Vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 50 minut.

05.

Hotový chlebíček nechte chvilku stát ve formě. Pak jej opatrně vyklopte a nechte vychladnout – nejlépe na kovové mřížce. Krájejte na širší plátky a podávejte dle libosti k snídani nebo jako dezert k odpolední kávě.

Používáte často chlebíčkovou formu? Vyzkoušejte slaný pikantní olivový chlebíček.

Reklama

Načítám