Hlavní obsah

Obrácený koláč s hrozny a ořechy

Hodnocení:
(46)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Obrácené koláče s ovocem a pečené hrozny jsou dvě věci, které mě v kuchyni vážně baví. Víno pečením krásně zesládne a zkaramelizuje a vláčnému koláči s kokosem tak dodá parádní šťavnatou korunku.

Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na dno formy
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1.5 hrnku hroznového vína bez peciček
  • 2 lžíce ořechů
  • máslo na vymazání
Na těsto (nebo dejte listové)
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku kokosové nebo mandlové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/3 hrnku mléka
Článek

Postup

Krok 1: Koláčovou formu s odnímatelnými okraji vymažte máslem. Hnědý cukr rozpusťte s máslem, rozetřete na dno formy a poklaďte kuličkami vína. Rozhodně kupte nějaké bez zrníček! Do mezer nasypejte nahrubo nasekané ořechy (já použila pekany).

Krok 2: Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte sůl, vejce a žlutou část kůry z jednoho citronu (bílá je hořká). Nakonec zapracujte obě mouky (já dala kokosovou) s kypřicím práškem a podle potřeby zřeďte trochou mléka či jogurtu.

Krok 3: Těsto rozetřete na hrozny a při 180 °C pečte asi 40 minut. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a vyklopte.

Tip: Pokud se vám nechce dělat s domácím těstem, ovoce překryjte kupovaným listovým.

Hrozny pečením krásně zesládnou, ale skvělé jsou i naslano. Třeba v kombinaci s kuřetem a modrým sýrem!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.