Hlavní obsah

Zničené vlasy? Známe 3 kroky, jak je dostat zpět do kondice

Foto: Profimedia

Tepelné úpravy v kombinaci s barvením mají na vlasy hodně negativní dopadFoto: Profimedia

Reklama

Už léta dáváte svým vlasům zabrat. Barvíte je, kulmujete, žehlíte... To všechno se na nich logicky muselo podepsat. Nejste s kvalitou svých vlasů spokojené? Poradíme vám, jak je dostat opět do kondice!

Článek

Honba za perfektním stylovým účesem, potažmo trendy barevným odstínem, může mít na vaše vlasy dost neblahý dopad. Nejzdravější jsou vlasy ve své přirozené podobě a každé sebemenší chemické či tepelné vylepšení je více nebo méně ničí. Jenže absolutně se vzdát všech úprav vlasů je pro většinu žen nemožné.

„V dnešní době si málokterá žena dovede představit život bez dobarvených kořínků pro zakrytí stříbrných vlasů. Stejně tak bez stylingu vlasů prostřednictvím fénu, kulmy či žehličky,“ komentuje kadeřnice Martina Výborná z Bomton Florentinum.

Co tedy dělat, abyste své vlasy zachránily, aniž byste se vzdaly žehličky a svého oblíbeného odstínu vlasů?

Krok 1: Zadržte všechny zbytečné škůdce

Když už svým vlasům dáváte co pro to žehlením a barvením, kterých se nechcete vzdát, tak je absolutně nezbytné ihned eliminovat další chyby v péči o vlasy, které je taky velmi ničí.

„Mezi ty patří například nesprávný výběr vlasových přípravků, které nejsou vhodné pro váš typ vlasů či obsahují nevhodné složky jako sulfáty, silikony, pěnidla nebo plnidla,“ uvádí tricholožka Lenka Kašpaříková z vlasového centra Clinical Hair.

Co daný výrobek obsahuje, se dozvíte na jeho etiketě. Kvalitní přípravky bez škodlivých látek seženete jen zřídkakdy v drogerii. Raději vsaďte na sortiment v lékárně, v kadeřnických salonech či specializovaných e-shopech.

Foto: Profimedia

Šampony vybírejte důkladně. Neměly by obsahovat silikony ani sulfáty, které dráždí a vysušují pokožku hlavyFoto: Profimedia

Problematický ale může být i nevhodný postup při vysoušení vlasů. „Vlasům škodí špatná technika foukání. Řada žen si je fénuje v předklonu, což způsobuje jejich oslabení. Správně byste si měly vlasy vysoušet vždy po směru jejich růstu,“ popisuje tricholožka.

„Dále pak především majitelky vlnitých vlasů mají tendenci ještě mokré kadeře stahovat do pevného drdolu. Vlasy jsou sice potom krásně vlnité, ale dochází k jejich lámání a oslabení,“ dodává odbornice. Mnohem vhodnější je ještě mokré vlasy důkladně promačkat, ale nechat uschnout volně.

Krok 2: Zvolte šetrnější způsob barvení

V případě, že si vlasy odbarvujete, jinak řečeno vysáváte z nich pigment, a ještě k tomu pravidelně tepelně upravujete, je to pro ně zkrátka čiré zlo. Skutečně až tak. Máte-li vlasy už opravdu hodně zničené, zvažte, jestli vám ta blonďatá barva skutečně stojí za to. Jestli by se radši nevyplatilo nechat si od kadeřnice udělat přeliv ve svém přírodním odstínu, a poškozené vlasy nechat odrůst.

Pokud ovšem na své blond barvě trváte, ale zároveň nechcete vlasy jako seschlou slámu, určitě investujte do šetrné barvy. Rozhodně si ale nemyslete, že když si v klasické drogerii koupíte barvu bez amoniaku a peroxidu, je to vaše spása. Tyto přípravky obsahují pouze jiné chemické látky, které vlasy ničí srovnatelně.

O volbě vhodných produktů je dobré se poradit s šikovným kadeřníkem. Obecně ale platí, že nejšetrnější způsob, jak si obarvit vlasy, a to nejen na blond, ale i na tmavé odstíny, jsou přírodní permanentní, a především pak rostlinné práškové barvy s obsahem heny (nabízejí je například značky Lush, Henné Color nebo Logona). Jedná se většinou o ekologické barvy, kterými ovšem dosáhnete spíše teplých přirozeně působících tónů. Na ty chladné bývá třeba chemie.

Foto: Profimedia

Na barvě na vlasy nešetřete. Kvalitní přípravky ničí vlasy mnohem méněFoto: Profimedia

Krok 3: Ochranné přípravky se musí stát nezbytností

Na trhu je dostupných spousta termoaktivních přípravků obsahujících ochranné složky před tepelným poškozením. Bez nich byste kulmu ani žehličku neměly brát vůbec do ruky. Často obsahují také příměsi různých olejů, které vlasům navíc dodají lesk a hebkost.

Ovšem i když vlasy budete šetrně barvit a svědomitě chránit před teplem, stejně byste neměly zapomínat na regenerační kúry. „Alespoň jednou měsíčně dopřejte vlasům intenzivní masku nebo zábal,“ doporučuje tricholožka Lenka Kašpaříková. Pokud jsou ale vlasy hodně poškozené, dávejte masku alespoň na 15 minut klidně dvakrát do týdne.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Šampon Sachajuan funguje na bázi technologie ocean silk a proniká hluboko do folikul vlasu, cena 580 Kč a maska na vlasy ve spreji Revlon je multifunkční, pro použití na mokré i suché vlasy, cena 229 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Termoaktivní ochranný sprej Paul Mitchell s extrakty z awapuhi a výtažky z hedvábí, cena 360 Kč a vlasové sérum Kérastase pro posílení vlasových délek a zacelení vlasových konečků, cena 715 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vlasový krém Vivipharma se používá jako rozčesávací prostředek, maska na vlasy či jako sluneční filtr a vlasové bezoplachové sérum L'Oréal Professionnel pro velmi poškozené vlasy, cena 715 KčFoto: Archiv firem

Jste spokojeny s kvalitou svých vlasů?

Reklama

Načítám