Hlavní obsah

Trápí vás suché vlasy? Poradíme vám, čemu se vyhnout a co pomůže!

Foto: Marin, Shutterstock.com

Foto: Marin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příliš časté mytí, hodně teplý vzduch při fénování, nešetrné žehlení, ale i barvení. To všechno může být příčinou toho, že vaše vlasy jsou hodně suché, ztrácí objem a přestávají vypadat zdravě. Co s tím?

Článek

Proč vaše vlasy ztrácejí pružnost, lesk, objem a je stále těžší z nich vyrobit slušivý účes? Příčin může být spousta. Někdy se to stává po delším období stresu, pár týdnech na drastičtější dietě, zavinit to mohou i hormonální změny. Ve většině případech za tím ale stojí spíše to, jak se o své vlasy staráte a jak s nimi zacházíte.

Negativně se na nich podepíše časté fénování příliš horkým vzduchem, žehlení či kulmování, ale i nešetrné barvení. Zamyslet byste se měli i nad tím, jak kvalitní vlasovou kosmetiku používáte. Naštěstí pro vás máme pár tipů, které vám pomohou tento neutěšený stav napravit a vlasy správně hydratovat!

Čemu se vyhnout?

Ideální je nevystavovat je situacím, při kterých mohou vlasy dojít k úhoně. Tady je pár upozornění, které to jsou:

  • Nemyjte vlasy zbytečně často. Pořiďte si kvalitní šetrné přípravky a používejte při mytí spíš vlažnou než horkou vodu.
  • Pokud to jde, omezte fénování příliš teplým vzduchem a žehlení či kulmování vlasů. Právě to vlasy hodně vysuší. Jestliže se bez těchto pomocníků neobejdete, pak před jejich použitím ošetřete vlasy přípravkem, který je ochrání.
  • Zahoďte kartáče a hřebeny s kovovými nebo ostrými plastovými zuby, investujte do těch s přírodními štětinami nebo přírodních materiálů – jsou k vlasům i pokožce hlavy daleko šetrnější, masírují ji a prokrvují.
  • Nevystavujte vlasy bez ochrany slunci ani mrazu. Na pláž si vezměte klobouk, před pobytem například v sauně ošetřete vlasy přípravky, které je ochrání před vysokou teplotou, stejně jako kdybyste si je chtěly žehlit či kulmovat. „Stejně jako u pleti je nejlepší dehydrataci vlasů předcházet a v létě vlasy ošetřovat speciálními přípravky s UV faktorem – a to i ve formě spreje, který můžete opakovaně používat během dne,“ radí Kateřina Navrátilová z kadeřnictví 1. vlasové závody Praha.

Pomůže příroda!

S hydratací vlasů vám pomohou bylinky i běžně dostupné suroviny – ostatně můžete opisovat od babiček, které si na suché vlasy dávaly zábal z vajec a medu, z olivového oleje nebo jogurtu. Ovšem můžete klidně sáhnout i po volně prodejné vlasové kosmetice. Renomované firmy používají ve svých recepturách rostlinné extrakty, přírodní oleje a další rostlinné látky, a využívají tak jejich léty prověřené schopnosti vlas vyživit a hydratovat.

„Pokud mluvíme o hydrataci, pak na suché a lámavé vlasy funguje světlice se sójovým a kokosovým olejem, která dodává vlasům jemnost a péči bez zatížení. Koriandr a pelargonie pomáhají pečovat o lámavé nebo barvené vlasy bez lesku. Nejenže jsou přírodní látky k vlasům šetrné, navíc přípravkům dodávají i krásnou vůni, takže je radost je používat,“ říká Michaela Štefaňáková, produktová manažerka L'Oréal Česká republika s.r.o.

Po čem se podívat v obchodě?

Vlasy unavené, suché a bez lesku hydrataci potřebují – náchylnější jsou vlasy mírně vlnité až vlnité. Hydratovat byste je měly vlastně při každém mytí.

„Vlasy vždy myjte dvakrát – až druhé mytí je hloubkové. Následně naneste masku, nechte 5–10 minut působit a důkladně opláchněte. Posledním krokem je určitě použití kondicionéru, který vlas pěkně uzavře. Pokud ho nechcete už oplachovat, zvolte variantu ve spreji. V případě hodně dehydratovaných vlasů bych na na konečnou úpravu doporučil hydratační balzám, který se jako krém vetře do vlhkých vlasů a již se neoplachuje,“ radí Jiří Kožíšek ze salonu HairArt Jiří Kožíšek Kladno.

Vždy je lepší, pokud zvolíte pro tuto péči řadu přípravků jedné značky. Inspirovat se můžete v následujících tipech.

Foto: archiv firmy

L´Oréal Botanicals Fresh Care se světlicí barvířskou a jedinečnou směsí sójového a kokosového oleje, řada obsahuje šampon, kondicionér, masku a zjemňující krém, bez silikonů, parabenů a barviv. Obaly jsou ze 100% recyklovaného materiálu s výjimkou barviv, cena: šampon a balzám 199, 90 Kč, speciální péče 249,90 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto zleva: Mýdlo pro zdravé vlasy Manna, 98 g, obsahuje přírodní oleje, zelený jíl a olej z čajovníku, hydratuje, vyživuje a uklidňuje suchou pokožku, cena: 188 Kč. Šampon na suché vlasy Natura Siberica, 400 ml, obsahuje borovici zakrslou a šípek, cena: 199 KčFoto: archiv firem

Foto: ; archiv firem

Na foto zleva: Ovesný regenerační kondicionér Weleda, 200 ml, s bio jojobovým a kokosovým olejem, výtažkem z bio ovsa, bílého slézu, hydratuje, cena: 269 Kč. Urtekram kondicionér aloe vera, 250 ml, hydratuje, zklidňuje, výtažky kukuřičného škrobu a červené řepy chrání vlas i při tepelné úpravě, cena: 199 KčFoto: ; archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto zleva: Le petit Olivier vlasový pečující krém, 200 ml, bezoplachový, s olivovým a arganovým olejem, bambucké máslo, hydratuje, vyživuje, cena: 112 Kč. Lavera vlasová kúra repair and care, 125 ml, hluboce hydratuje, extrakt z růží, bio oleje, keratinový komplex z ředkviček a dalších rostlin, cena: 175 KčFoto: archiv firem

Které přípravky používáte na hydrataci vlasů? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám