Hlavní obsah

Vlivné osobnosti showbyznysu: Lucie Bílá, Zendaya a Cruise

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Ve své profesi patří k nejlepším, sbírají ceny, milují je fanoušci i odborná veřejnost. Jsou nejen skvěle placení, ale i vlivní. A neváhají toho využít – zabývají se filantropií, zakládají charitativní organizace a když mají pocit, že je to třeba, zapojí se i do volební kampaně. Které slavné osobnosti mají silný hlas?

Článek

Když se řekne vlivné osobnosti Hollywoodu a českého showbyznysu, kdo vás napadne jako první? Které celebrity jsou oceňované a jejich slovo má váhu?

Velký vliv mají samozřejmě šéfové mediálních domů, televizních studií nebo producentská esa, ale ti rádi tahají za provázky ze zákulisí a vyhovuje jim pozice šedých eminencí. Oproti tomu některé osobnosti svých slavných tváří rády využívají, ať už k založení vlastní producentské společnosti, nebo se věnují filantropii či ochraně životního prostředí.

Lucie Bílá (54)

Za svou kariéru vystřídala mnoho uměleckých rolí i pěveckých stylů a je nejpopulárnější českou zpěvačkou. V čem je její síla? Ač je hvězdou, stále se chová jako Hana Zaňáková, je lidová a zaujme širokou veřejnost. Zároveň je velmi zdatná obchodnice, má skvělé vztahy s novináři, spolupracuje s nejlepšími lidmi v branži a má vlastní charitativní organizaci. Svého času se neváhala zapojit i do politiky a podporovala bývalého premiéra a prezidenta Václava Klause (78).

Foto: Profimedia.cz

V roce 2017 převzala Řád Vavřínu. Uděluje ho Hospodářská komora osobnostem, které pozitivně ovlivňují společnostFoto: Profimedia.cz

Meryl Streep (70)

Herečka zahraje věrohodně nejmocnější ženu módního průmyslu (Ďábel nosí Pradu, 2006), svobodnou matku vlastnící penzion kdesi v Řecku (Mamma Mia, 2008) i britskou premiérku (Železná lady, 2011). Meryl Streep je nejen talentovaná, ale i respektovaná. Když přebírala Zlatý glóbus za celoživotní dílo v roce 2017, pustila se do prezidenta Donalda Trumpa (73), vyčetla mu přešlapy z kampaně a zdůraznila sílu svobodných médií. Sklidila bouřlivý potlesk a rozplakala sebe i lidi v sále.

Foto: Profimedia.cz

Ve své řeči zmínila mimo jiné to, že Donald Trump zesměšňoval postiženého reportéra, který trpí artrogrypózou (syndromem mnohačetných kloubních kontraktur)Foto: Profimedia.cz

Reese Witherspoon (44)

Patří k nejlépe placeným herečkám současnosti. Ve filmech ztvárnila silné hrdinky, které si umí vybojovat si své místo na slunci. Zároveň je stále „jednou z nás“ – s grácií ustála rozvod s Ryanem Phillippem (45) a doma je prostě mámou tří dětí. Má Oscara, hvězdu na chodníku slávy a je dobrou přítelkyní Oprah Winfrey (66). Ale založila i vlastní producentskou společnost a rozhodla se dát prostor zajímavým ženským příběhům. Produkovala filmy Divočina (2014) nebo Zmizelá (2014) a minisérii Sedmilhářky (2017–2019).

Foto: Profimedia.cz

Nezahálí ani během koronavirové pandemie: zůstává s rodinou doma, na svém instagramovém účtu k tomu nabádá i ostatní, poděkovala zdravotníkům a vede online rozhovory se zajímavými osobnostmiFoto: Profimedia.cz

Leonardo DiCaprio (45)

Už dávno není sladkým Romeem z klasiky o milencích z Verony, ani Jackem z legendárního Titanicu (1997). Vyrostl v herce, který na plátně podává obdivuhodné výkony, a muže, který se nebojí ozvat a pomoct. Nejvíce se zaměřuje na ochranu klimatu. Věnoval se tomu i ve své děkovné řeči, když přebíral v roce 2016 Oscara za film Revenant Zmrtvýchvstání. Veřejně podpořil aktivistku Gretu Thunberg (17), přispívá na ochranu přírody po celém světě a zapojil se do záchrany Amazonského pralesa.

Foto: Profimedia.cz

Jako velvyslanec OSN byl Leonardo DiCaprio v roce 2015 hostem klimatické konference Foto: Profimedia.cz

Steven Spielberg (73)

Proslavil jej film o obřím bílém žralokovi (Čelisti, 1975) a dnes je komerčně nejúspěšnějším režisérem všech dob. Na svém kontě má příběhy jako Blízká setkání třetího druhu (1977), Schindlerův seznam (1993), Zachraňte vojína Ryana (1998) nebo Lincoln (2012), které spojuje lidskost. A ta je vlastní i samotnému Spielbergovi. Podporuje řadu charitativní organizací a přispěl mimo jiné na pochod za zpřísnění amerických zbrojních zákonů.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Barack Obama (58) udělil režisérovi v roce 2015 Medaili svobodyFoto: Profimedia.cz

Tom Cruise (57)

Hvězdu filmů Mission Impossible buď milujete (protože má stále ten klukovský úsměv), nebo mu nemůžete přijít na jméno (je scientolog, má všelijaké vztahy s bývalými ženami a dětmi). Ale je jedním z nejvlivnějších herců a producentů, jeho filmy vydělávají a on se angažuje v mnoha charitativních organizacích. A posouvá hranice i ve filmovém průmyslu – NASA oznámila, že s Tomem Cruisem bude natáčet film přímo ve vesmíru!

Foto: Profimedia.cz

Jestli někdo žene kinematografii kupředu, je to určitě Tom Cruise. Zamávej nám z vesmíru!Foto: Profimedia.cz

Zendaya (23)

Všestranná umělkyně je už roky je považována za jednu z nejvlivnějších mladých žen. Zendaya se proslavila v dětských seriálech, je uznávanou herečkou, zpěvačkou, tanečnicí a módní ikonou. Bojuje proti rasistickým stereotypům i proti úpravám fotek, které z celebrit dělají fyzicky dokonalé a maskují realitu. Uvědomuje si, že ji sledují převážně mladí lidé a ukazuje jim, jak je důležité vážit si sám sebe.

Foto: Profimedia.cz

Na předávání Oscarů v roce 2015 vyrazila s dredy a módní kritička ve svém hodnocení dělala narážky na vůni pačule a marihuany. Zendaya to označila za neuctivé a stereotypní. Dostalo se jí omluvy a veřejného obdivu!Foto: Profimedia.cz

Jiří Mádl (33)

Komedie Karla Janáka (49) Snowboarďáci (2004) z něj a Vojty Kotka (32) udělala hvězdy. Dnes je uznávaným hercem i oceňovaným režisérem, podporuje umělecky nadané děti z dětských domovů a je patronem Dne dětské onkologie. V roce 2010 se objevil v politicky laděném klipu „Přemluv bábu a dědu, ať nevolí levici“ a vystupuje na demonstracích Milionu chvilek. Nedávno vyzval znovu mladé lidi „Zachraň bábu, zachraň dědka“, aby pomáhali chránit seniory před koronavirem.

Foto: Profimedia.cz

Za Děti noci (2008) dostal Křišťálový glóbus jako herec, za Pojedeme k moři (2014) Českého lva jako režisér. Velice uznávaný je i jeho zatím poslední film Na střeše (2019), který je nyní ke shlédnutí i na Netflixu. Uznávaný mladý umělec ale i pomáhá a zapojuje se do společenského děníFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
NASA

Načítám