Hlavní obsah

Meryl Streep: Legenda, ikona, herečka slaví 70. narozeniny

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meryl Streep, legendární herečka dnes slaví. A s ní i celý svět. Kromě nadání má tato žena jasnou pozici a je vzorem pro každého hereckého kolegu. Ne vždy ale byla tak sebevědomá. Pojďte se s námi podívat na její životní cestu.

Článek

Mary Louise Streep, nejstarší ze tří dětí, se narodila do šťastné americké rodiny s německými, švýcarskými a anglickými kořeny. Vždy měla silné zázemí a kolem sebe milující lidi, kteří jí byli oporou. I když to dnes zní překvapivě, Meryl byla dost introvertní a odmalička neoplývala sebevědomím.

Největší oporou a zdrojem energie pro ni byla matka – dceru vždy povzbuzovala a dodávala jí odvahu. Herečka dodnes vzpomíná, jak jí maminka říkala, že dokáže dosáhnout absolutně všeho, co si jen zamane, jen nesmí být líná. Odhodlání, odvaha, sebedůvěra, píle – to byly pilíře, díky kterým je dnes z nesmělé blond dívky silná úspěšná žena a živoucí legenda.

Zpěv? Práva? Ne, herectví!

Na divadelní prkna si poprvé stoupla na střední škole a od té doby se na nich objevovala pravidelně. Také před kamerou se cítila jako ryba ve vodě, v té době se ovšem jednalo pouze o snímky do rodinného archivu. Ve dvanácti začala chodit na hodiny operního zpěvu a dělala značné pokroky. Po čtyřech letech toho, nehledě na svůj talent, nechala. Nebyla totiž schopná do hloubky procítit, co zpívá – a to pro ni bylo znamení, že toho musí nechat.

V roce 1971 nastoupila na prestižní Yaleovu univerzitu studovat drama. Při studiu si přivydělávala jako číšnice, přepisovala texty a objevila se v desítkách inscenací. Po roce ji toto šílené tempo dohnalo a kvůli přepracování a stresu vážně uvažovala o přechodu na práva. Vzpomněla si ale na matčina slova a šla si za svým. Po čtyřech letech získala diplom a vydala se vstříc dospělému životu.

Foto: Profimedia.cz

V roce, kdy dokončila univerzitu, usilovala Meryl o roli ve filmu King Kong (1976). Tento snímek byl pořízen v metru, kdy se zrovna vrací domů z castingu: otevřeně do očí jí tu oznámili, že je na roli ošklivá. To byl jeden ze zlomových okamžiků jejího života, kdy si řekla, že natruc všem se z ní stane hvězdaFoto: Profimedia.cz

Magická přitažlivost stříbrného plátna

Nejdříve se usadila v New Yorku, kde hrála v rozličných divadlech, i na Broadwayi. Vypadalo to, že má jasnou představu, kam směřuje. Pak ale zhlédla film režiséra Martina Scorseseho (76) Taxikář (1976). Robert De Niro (75) v hlavní roli na ni udělal obrovský dojem a rozhodla se, že přesně takovou herečkou chce být, až „vyroste“.

V přestávkách mezi představeními, mimochodem velmi úspěšnými, začala chodit na nejrůznější castingy. Ne vždy to byly příjemné zkušenosti, ženě s komplexy nedodávaly na sebevědomí, ale vzdát se nepřipadalo v úvahu.

První maličkou roli získala v roce 1977 ve filmu Julie. Sice většinu jejích scén nakonec vystřihli, mnohem důležitější ale bylo, že si zahrála po boku legendární Jane Fonda (81). Opravdový průlom nastal s příchodem dramat Lovec jelenů (1978) – tam si zahrála s obdivovaným Robertem De Nirem, a Kramerová versus Kramer (1979), za který získala první Zlatý glóbus i prvního Oscara. Teď už znal Meryl Streep celý filmový svět.

Foto: Profimedia.cz

Jak jen mohla pochybovat o své kráse? Nádherná Meryl vždy patřila k nejpůvabnějším herečkám Hollywoodu, i když sama tomu nikdy nevěřila. Za svůj největší nedostatek považovala nos. Tento snímek je z filmu Sophiina volba (1982), za který získala druhého OscaraFoto: Profimedia.cz

A zrodila se hvězda…

Po veleúspěšném startu následovaly mimo jiné hity jako Sophiina volba (1982), Vzpomínky na Afriku (1985), Smrt jí sluší (1992), Divoká řeka (1994), Madisonské mosty (1995), Ďábel nosí Pradu (2006), Mamma Mia! (2008), Julie a Julia (2009), Železná lady (2011) a mnoho dalších. Těžké psychologické drama, lehká romance, trhriller, bláznivá komedie i pohádka – vše, do čeho se herečka pustí, zvládne víc než bravurně.

Dosud má tato legenda na kontě neuvěřitelných 21 nominací na Oscara, z nichž tři proměnila, a 31 nominací na Zlatý glóbus – domů si jich odnesla osm, což je v současné době rekord. A to nepočítáme jiná ocenění z celého světa.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Ďábel nosí Pradu (vlevo) ztvárnila krutou a veleúspěšnou šéfredaktorku módního časopisu Mirandu Priestly. Za životopisný film Železná lady (vpravo), kde bravurně zahrála Margaret Thatcher (†87), získala třetího OscaraFoto: Profimedia.cz

Fenomén v hereckém světě

Další obdiv sklízí herečka za svou dokonalou rodinu. S manželem, sochařem a architektem Donem Gummerem (72), je v manželství už od roku 1978. Mají čtyři děti: syna Henryho (39) a dcery Mamie (35), Grace (33) a Louisu (28). (Znáte skoro pohádkový příběh jejich lásky?)

Foto: Profimedia.cz

Manžel Don Gummer je herečce největší životní oporou. Prošel si s ní vším, podporoval ji, unesl, že má za ženu hvězdu světového formátu, a jejich vztah je stále pevný a láskyplnýFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Meryl Streep říká, že ji její děti drží při zemi. S manželem mají tři dcery (na snímku) a syna – ten se ale na společenských akcích objevuje jen zřídkaFoto: Profimedia.cz

Zájem o politiku i módu

Meryl Streep ovšem není žádná zasněná umělkyně, která si s reálným světem moc nerozumí. Má velmi silný a vlivný politický názor. Je velkou odpůrkyní současného amerického prezidenta a několikrát to dala veřejně velmi ostře najevo. Angažuje se také za práva žen, rovnoprávnost pohlaví především v otázkách příležitostí i ohodnocení, ale je nerada, když ji lidé považují za feministku. Sama o sobě říká, že je humanistka.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2014 ji bývalý prezident USA Barack Obama (57) ocenil vysokým vyznamenáním – Prezidentskou medailí svobodyFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Do dějin se zapsala hereččina řeč při předávání filmových cen Zlatý glóbus v roce 2017, kde dostala zvláštní cenu Cecila B. DeMilleho za výjimečný přínos světu zábavy. Velmi rázně se vyjádřila k politické situaci v zemi a především k nynějšímu prezidentovi a jeho jednání s lidmi. Byl to značně emotivní proslov, který zvedl všechny přítomné ze židlí a strhl lavinu ovacíFoto: Profimedia.cz

Kromě toho všeho je Meryl Streep proslulá svým jedinečným módním stylem a minimem přešlapů na červeném koberci. Vždy se drží jednoduchých střihů a klade důraz na ženskost a eleganci. Ani v tomto směru ji nelze neobdivovat!

Foto: Profimedia.cz

Snad každá žena by si přála v sedmdesáti letech vypadat takhle. Na snímku vlevo je Meryl Streep 61 let. Fotografie vpravo je z minulého měsíce. Vidíte nějaký velký rozdíl? My tedy rozhodně ne!Foto: Profimedia.cz

Možná vás překvapí, že přes všechny svoje nesporné úspěchy a zasloužená ocenění nepatří Meryl Streep k nejlépe placeným herečkám světa. Které to jsou?

Načítám