Hlavní obsah

Vloupání? Jednou a dost!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vloupání je vpád do našeho soukromíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stojíme před dveřmi do svého obydlí, lovíme klíče z kabelky, když tu náhle cítíme, že je cosi v nepořádku. Dveře ani nemusí být vypáčené. Intuice nám přesto už v předsíni zbystří smysly.

Článek

A je to tady. Šok. Vykradli nás... Tak tohle nás může čekat, až se vrátíme z lyžovačky, kterou jsme si dopřáli o vánočních svátcích. Statistiky neúprosně varují: Právě v tomto období využívají zloději naší nepřítomnosti a stoupá počet vloupání. A když už k němu dojde, jak bychom se měli zachovat?

V první chvíli se chceme rozeběhnout a začít sčítat škody. To by ale byla velká chyba. Hrozí napadaní pachatelem, který ještě může být uvnitř. V lepším případě bychom narušili stopy a ztížili vyšetřování. Okamžitě proto volejme policii a vyčkejme jejího příjezdu u sousedů.

Brutální zásah do soukromí

Poté, co jsme se společně s policií pokusili vypočíst ukradené předměty, ve vyloupeném bytě osamíme. Není to nic příjemného. Jsme rozechvělí - ztratili jsme základní jistotu, kterou člověk ke klidnému životu potřebuje - jistotu domova. Kdosi se hrabal v našich zásuvkách, sahal na naše prádlo, měl v ruce naše oblíbené předměty, rozházel fotografie našich nejbližších po zemi... Máme strach a cítíme se poníženi. Štítíme se ve vlastním bytě. Je-li to jen trochu možné, přespěme první noc jinde, zejména jsme-li sami.

A pak začněme uvažovat. Máme fotografie cenných předmětů, které se nám ztratily? Pokud ano, budou důležitým vodítkem pro policii i k jednání s pojišťovnou. Zablokovali jsme zcizené platební karty, šekové knížky a cenné papíry? Pokud ne, rychle tak učiňme. Byt neprodleně znovu zabezpečme, pachatel se může vrátit dokončit dílo.

Neulehčujme to zlodějům

Až se nám podaří dát byt do pořádku a ukončit jednání s policií i pojišťovnami, můžeme usednout a v klidu si zopakovat zásady, které musíme dodržet, abychom podobné drama nemuseli prožít znovu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nedejte zlodějům šanciFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co je nezbytné?

  • Instalovat bezpečnostní zámek s bezpečnostní cylindrickou vložkou a bezpečnostním kováním
  • Okna v přízemí zajistit mřížemi či bezpečnostními fóliemi
  • Instalovat bezpečnostní elektronické zabezpečení
  • Nezanechávat klíč pod rohožkou, v poštovní schránce, pod květináčem nebo na jiném „obvyklém" místě
  • Nenechávat dveře pouze zabouchnuté, ani když si odskočíte jen na malý nákup
  • Nenechávat klíče na dostupném místě v předsíni - snadno se jich mohou zmocnit různí dealeři nebo falešní kontroloři plynu apod.
  • Nevykládat nikomu podrobnosti o způsobu zabezpečení
  • Před odjezdem na dovolenou nezatahovat závěsy a rolety
  • Pozor na plnou poštovní schránku v době dovolené
  • Nechat svítit - nejlépe pomocí programovatelných zásuvek
  • Využívat sousedské solidarity a být všímaví k dění ve vašem okolí

Nejúčinnější bývá zásada poslední, týkající se sousedských vztahů. Každý pojišťovák vám potvrdí, že v lokalitách, kde si lidé tak trochu vidí do talíře, se byty vykrádají nejméně.

Reklama

Související témata:
Vloupání

Načítám