Hlavní obsah

Vodní postele: Nejsou bez chyby!

Foto: wasserbetteinfos.de

Vodní postel je pro ženy příjemnáFoto: wasserbetteinfos.de

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už vás nikdy nebudou ráno bolet záda, lépe na nich usnete, roztoči či jiné alergeny se do matrace nedostanou – to jsou jen některé z výhod vodních postelí. Ale pozor! Rozhodně nejsou vhodné pro každého, protože mohou způsobovat mužskou neplodnost!

Článek

Nejde o žádnou novinku, předchůdkyně vodních postelí se objevily už před třemi tisíci lety, přesto se nijak masivně neprosadily. Důvod? Každého děsí, jak se mu „matrace“ protrhne, vytopí sousedy a navíc si zničí půlku bytu. Ale to jsou jen pověry. Vodní postele mohou pomoci s problémy při usínání, lépe prý rozkládají tlak těla a rozhodně je ocení zimomřiví lidé, protože je v nich krásně teplo.

Jak fungují?

Pořídit si můžete buď celou vodní postel, ta v základní velikosti 90 x 200 centimetrů přijde zhruba na patnáct tisíc korun a více, nebo pouze matrace. Jejich cena se také liší podle kvality a výrobce a je srovnatelná s klasickými – nejlevnější přijdou zhruba na čtyři tisíce. I u vodních postelí je lepší spíš než manželskou dvojmatraci zvolit pro každého z partnerů vlastní lehací část. I zde totiž platí, že si nastavujete různou „tvrdost“ ležení podle hmotnosti. „Každá matrace se plní vodou podle váhy člověka, který na ní bude spát. Když si na naplněnou matraci sedne, musí lehce cítit spodní desku. Pokud ji necítí, je v matraci vody hodně a je nutné ji odpustit," vysvětluje Markéta Chladová z firmy Klug systems.

Navíc si zde každý zvlášť může regulovat teplotu vody a tím i lůžka. Podle zkušeností výrobců ženy zpravidla bývají zimomřivé, proto volí vyšší teplotu než muži.

Foto: wasserbetteninfos.de

Na první pohled vypadá jako běžné posteleFoto: wasserbetteninfos.de

A ještě jeden údaj je třeba při nákupu těchto postelí zvážit – jde o čas ustálení. „Ten může být třeba půl sekundy, sekundu nebo i více a označuje dobu, kdy se matrace třeba po tom, co se otočíte, uklidní,“ říká Markéta Chladová. Samozřejmě platí, že čím je doba kratší, tím lépe.

Podle kvality se pak rozdělují dva typy těchto výrobků – ty lepší jsou uvnitř vyztužené materiálem na principu molitanu, který jim zajišťuje vyšší stabilitu. Levnější typy pak mají výztuhy z materiálu připomínajícího fleece.

Péče je jednoduchá, potopa nehrozí

Matrace vodních postelí jsou vyrobené ze speciálních materiálů, které si firmy chrání patentem. Ten zaručí, že pokud do ní zrovna nebudete bodat nožem, nepraskne. Určitý rizikový bod sice představují švy, ale i na ně firmy dávají záruku minimálně pět let. Přes tento základní potah se pak povléká ten z bavlněného úpletu zapínací na zip. Ten je možné prát. Tyto postele jsou proto zcela čisté, bez prachu a roztočů. Ti skrz obal matrace neprojdou a vrchní textilní snadno vyperete.

Foto: flickr.com

Matrace jsou vyrobené ze speciálních materiálůFoto: flickr.com

Foto: thoma-wasserrbetten.de

Rozložení těla na běžné a vodní matraciFoto: thoma-wasserrbetten.de

Nekazí se ani voda, dokonce ji nemusíte vůbec měnit. Lijete do ní speciální kondicionér, který brání zkažení. Ten je třeba jednou za rok doplnit. Navíc po napuštění se z matrace opatrně vytlačí všechen vzduch, a proto se zde nemohou rozmnožovat různé cizorodé látky.

Součástí matrace je i ohřívač vody s termostatem. Proto pozor, pokud o tomto lůžku uvažujete, nechejte si co nejblíže postele instalovat elektrickou zásuvku! Na ovladači si pak můžete nastavit individuální teplotu. Firmy doporučují 28 stupňů Celsia. Je to sice příjemné, ale pro muže nebezpečné!

Pánové (pokud to čtete), pozor!

Zatímco spaní na matraci pomáhá, teplo škodí. Může totiž zabíjet vaše spermie. Vodní postele si klidně dopřejte, ale hlídejte jejich teplotu. „Pokud si nastavíte moc velké ohřívání vody v posteli, mohou škodit, jinak ne. Vyzkoušel jsem to sám na sobě. Na vodní posteli jsem prožil, respektive prospal, prvních pár let manželství a zplodil dvě krásné zdravé děti a dodnes mám spermiogram, že mi ho může leckterý mladík závidět,“ říká sexuolog Ondřej Trojan. A zároveň přidává varování, jaká teplota už je moc: „Tipuju 24 až 25 stupňů Celsia.“ Ovšem vodní postele nejsou jediným zabijákem. Stejný vliv mají na spermie i vyhřívané sedačky v autě, elektrické deky nebo příliš těsné slipy.

Milé dámy, pokud tedy uvažujete o vodní posteli, kupte si ji. Hlídejte však  mužům jejich termostat. Anebo také ne, když už nechcete dalšího potomka. Pak stačí přidat drahým polovičkám několik stupňů navíc a nemusíte si hlídat, zda jste si vzaly antikoncepci, či ne.

Reklama

Související témata:

Načítám