Hlavní obsah

Voňavé dekorace do bytu: Zaženou nachlazení, zlepší spánek a čistí vzduch

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Máte rádi, když to u vás doma příjemně voní? Pak určitě oceníte užitečné pomocníky, jako jsou vonné oleje v aromalampách, praktické difuzéry nebo ozdobné katalytické lampy, které navíc čistí vzduch.

Článek

Vůně nám evokují příjemné vzpomínky, zlepšují náladu a mohou mít pozitivní vliv i na naše zdraví. A právě v tomto hektickém období přispějí k příjemné relaxaci. Pro začátek můžete vyzkoušet třeba kouzlo aromalampy. Pokud ale nechcete hlídat plamen svíčky, zvolte pro šíření vůně difuzér. Anebo si dopřejte zároveň i skvělý estetický zážitek a pořiďte si katalytickou lampu. Ta váš byt provoní, zbaví nežádoucích pachů a navíc bude krásným designovým doplňkem.

Klasika v podobě aromalampy

Asi ji všichni znáte. Možná ji dokonce máte doma a jen jste na ni trochu pozapomněli. Nadešel ten správný čas, abyste ji zase vytáhli na světlo. Ano, řeč je o aromalampě, která je většinou vyrobená z keramiky (případně z tvrzeného skla) a funguje velmi jednoduše.

Nahoře má misku, kterou je třeba naplnit vodou a kápnout do ní dvě tři kapky esenciálního oleje. Pod misku se vkládá čajová svíčka, která svým plamenem olej zahřívá, uvolňuje se z něj aroma, a to se šíří po místnosti.

Největší nevýhodou aromalampy je, že musíte hlídat, aby se voda nevypařila, čímž by došlo k poškození keramické nádoby. Na to myslete už při nákupu a vyberte si aromalampu s hlubokou mističkou, aby se do ní vešlo dost vody a vy jste ji nemuseli neustále dolévat.

Pak už si stačí koupit éterický olej s příjemnou vůní a můžete si vychutnávat skvělé účinky aromaterapie. Ta ovlivňuje nejen vaši náladu, ale pomáhá vám se dostatečně uvolnit při odpočinku (meduňka), může vás aktivizovat (citrusy), posílit vaši imunitu (rozmarýn) či ulevit od nachlazení (eukalyptus). Záleží prostě jen vás, kterou esenci si zrovna vyberete.

Foto: Andivo

Aromalampa SPHERE z černé glazované keramiky v kombinaci s vaší oblíbenou esencí příjemně provoní interiér a mihotavé měkké světlo hořící svíčky zároveň navodí příjemnou, hřejivou atmosféru domova. Cena: 390 Kč Foto: Andivo

Katalytické lampy provoní a vyčistí vzduch

Moderní a zároveň atraktivní formou osvěžovačů vzduchu jsou katalytické lampy. Jedná se o nádobky naplněné vonnou esencí, které jsou zároveň velmi zajímavým bytovým doplňkem. Hlavní výhodou této lampy je úsporný režim, kdy nedochází ke zbytečnému spalování vonného oleje. Díky tomu vynikne jeho přirozená vůně, která se postupně uvolňuje a rozpíná po místnosti. Olej navíc může obsahovat také látky, které jsou schopny na sebe vázat bakterie a nepříjemné pachy.

Foto: Bonaffaire.cz

Katalytická lampa Glitterati rychle pročistí a na dlouho provoní váš interiér. Bílé a zlaté tóny vytvářejí jedinečný elegantní vzhled, který dodá vašemu bytu ten správný šarm. Cena: 1300 KčFoto: Bonaffaire.cz

Foto: Aria Pura, s. r. o.

Elegantním a voňavým bytovým doplňkem je katalytická lampa od Millefiori Milano v jednoduchém designu s kouřovým zabarvením. Cena: 1305 Kč Foto: Aria Pura, s. r. o.

Dodržujte tříminutové hoření

Jak název napovídá, fungují na základě katalytické reakce, která probíhá uvnitř. Nastartujete ji velmi jednoduše a to tak, že zapálíte hořák lampy umístěný na konci bavlněného knotu. Po 3 minutách se hořák rozpálí na pracovní teplotu 500 stupňů Celsia a plamen je nutné sfouknout. Začne probíhat katalytická reakce, kterou je dobré zhruba po půl hodině ukončit tím, že lampu uzavřete kovovým uzávěrem. Pokud necháte lampu aktivní delší dobu, může být vůně v místnosti příliš intenzivní až nepříjemná.

Také je docela důležité oheň po doporučené době skutečně uhasit. V opačném případě by mohlo dojít ke spálení hořáku a tím k jeho poškození. Navíc dokud plamen hoří, neprobíhá požadovaná katalytická reakce. Jen by se v lampě postupně spotřebovávala esence, a po jejím vypaření by plamen sám zhasl.

Foto: Potten & Pannen - Staněk

Tvar katalytické lampy Secret byl inspirován drobnou šperkovnicí umístěnou na toaletním stolku, ve které každá žena ukrývá své nejcennější poklady. Cena: 1160 KčFoto: Potten & Pannen - Staněk

Dbáte na bezpečí? Vsaďte na difuzéry

Pokud hledáte možnost, jak provonět svůj byt, aniž byste museli hlídat hořící knot svíčky či lampy a každou chvíli dolévat vodu do misky, mohly by vás zaujmout aromatické difuzéry. Jsou to malé lahvičky s vonnou esencí, do níž jsou částečně ponořené ratanové tyčinky, po nichž esence zvolna vzlíná a přitom se odpařuje.

Vzhledem k tomu, že ratan je porézní materiál, dokáže do sebe „natáhnout“ vůni z difuzéru, která se pak šíří po místnosti. Intenzitu si můžete zvolit podle chuti. Je to snadné. Platí totiž, že čím více dáte do difuzéru tyčinek, tím budete mít voňavější interiér. Občas nezaškodí je otočit napuštěnou částí vzhůru, aby se obrátil směr proudění.

Difuzér můžete umístit kamkoli, nemusíte ho hlídat, vůně se šíří stále stejně, ve dne i v noci a nezávisle na ročním období. Navíc je difuzér bezpečný, nezahřívá se, takže neopaří vaše děti nebo domácí zvířata. A samozřejmě vzhledem k absenci hoření ani nehrozí, že by v místnosti vznikal nežádoucí oxid uhličitý.

Foto: Svět bytových vůní

Millefiori Milano je dárková sada aroma difuzérů Mediterranean Nuances, která vnese k vám domů vůni Středomoří. Cena: 1199 Kč Foto: Svět bytových vůní

Foto: A LA MAISON

Keramický difuzér vykouzlí v každém interiéru příjemnou vánoční atmosféru. Cena: za difuzér + náplň 1200 KčFoto: A LA MAISON

Hitem jsou ultrazvukové difuzéry

Vývoj však zaznamenaly i difuzéry, takže se na trhu objevují vylepšené, moderní typy, které mají přívlastek ultrazvukové. Určitou nevýhodou je, že je musíte připojit do zásuvky. Jinak je jejich použití velmi jednoduché. Do nádobky s vodou přidáte asi 15 kapek vonného oleje a tlačítkem difuzér zapnete. Protože během jeho provozu dochází zároveň i k odpařování vody, funguje také jako zvlhčovač vzduchu. Některé difuzéry jsou vybaveny podsvícením, takže průběžně mění barvu. Kromě aromaterapie si tedy můžete vychutnat i účinky chromoterapie.

Foto: A LA MAISON

Se sonickými aromadifuzéry Harmonia (bílý) a Apollo (černý) si vychutnáte smyslovou stimulaci nejen prostřednictvím aromaterapie, ale i chromoterapie. Navíc váš smyslový zážitek umocní hudba z vestavěných reproduktorů, které je možné ovládat pomocí Bluetooth. Cena za kus: 2900 KčFoto: A LA MAISON

A jak to voní u vás doma?  

Reklama

Načítám