Hlavní obsah

Vpusťte do domu jen slunce, které chcete

Reklama

Jaro je tu a do interiéru proniká stále více slunce. Nejen na jaře, ale i v létě je třeba váš domov chránit vhodným zastíněním. Ověřenou alternativu přitom představují venkovní žaluzie.

Článek

Jarní období charakterizuje vyšší míra slunečního svitu, které se vkrádá i do interiérů bytů. Mnoho z vás sluneční paprsky uvítá, ale nastávají i situace, kdy potřebujete vnitřní prostory zastínit. Příkladem je práce na počítači, četba nebo spaní malých dětí za denního světla.

Sladění s exteriérem domu není nereálné

Vhodnou alternativu představují vnější stínicí prvky, mezi nimiž roste zájem zejména o exteriérové žaluzie. Jejich hlavní výhody spočívají v jednoduché regulovatelnosti, poměrně nenáročné instalaci a vysoké efektivitě.

Renomovaní výrobci garantují odstínění až 80 % slunečního záření. Postranní efekty k samotné funkci zastínění představují snížení hlučnosti či zamezení přehřívání interiéru. Za výhodu lze považovat i ochranu skla a okenních rámů – proti nepřízni počasí i případnému vandalismu.

„Ovládání je možné ručně nebo za pomoci motorových pohonů. Díky možnosti naklopení lamel v jakékoli poloze stažené žaluzie lze dosáhnout maximální regulace dopadu světla. K ovládání žaluzie postačí pouze stisk tlačítka na dálkovém ovladači nebo krátké pootočení ovládacím kolečkem,“ vysvětluje odborník na stínicí prvky Lubomír Valenta ze společnosti Lomax.

Motoricky ovládaná venkovní žaluzie Lomax ukrytá v překladu. Lamela typ S93

Motorizované žaluzie, které jsou dnes nejžádanější variantou, lze jednoduše doplnit o nejrůznější funkce a typy čidel. Sluneční čidlo zásadním způsobem brání přehřívání interiéru, a výrazně tak přispívá ke snížení nákladů na chlazení a vytápění budovy. Doplňkem může být i větrný senzor, který ochraňuje žaluzie před poškozením v případě příliš silného větru. Pohony mohou být vybaveny také bezpečnostním koncovým spínačem, který zabezpečí, že se systém nepoškodí například, když do žaluzií nafouká sníh, který změní objem celého balíku lamel.

Nebojte se atypických rozměrů domu

Žaluzie splňují nejen jasné funkce, které byly zmíněny, ale zásadním způsobem přispívají k celkovému estetickému vyznění. „Žaluzie se vyrábějí v několika různých variantách z hlediska materiálu i odstínu – například silver, antracit či bronz,“ doplňuje Lubomír Valenta.

Decentní i praktické

Alternativu k venkovním žaluziím představují předokenní rolety. Jsou robustnější, mají pevné vedení v postranních lištách a při zatažení systém výrazným způsobem přispívá k tepelné pohodě v interiéru – a to ve všech ročních obdobích.

V létě je díky kvalitnímu stínění možné omezit náklady na chlazení a v zimě naopak umožňuje omezit úniky tepla a tím snížit náklady na vytápění. Rolety přispívají také ke snížení hlučnosti i prašnosti v interiéru, mají také funkci ochrannou – před nepřízní počasí i přílišným zájmem nejrůznějších nenechavců.

Reklama

Související témata:

Načítám